keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Hankala osakas

Käytännössä yksikin hankala asukas tai pieni klikki voi käyttää suurta valtaa, ajaa omaa etuaan ja laittaa koko taloyhtiön sekaisin. Katso miten tunnistat hankalat tyypit. Onko taloyhtiössäsi aktiivinen osakas , joka haluaa puuttua kaikkeen ja jolla on vahvoja mielipiteitä ja vaatimuksia, oli kyse taloyhtiön remontista, parkkipaikkojen jaosta, pihan istutuksista tai pyykkinarujen. Jos yksi osakas asuu asunnossa, tulisi hänen maksaa vuokraa tai muut korvausta, mikäli ilmaiseksi asuminen ei muille osakkaille sovi.


Mikäli asunnossa asuva osakas ei suostu vuokraa maksamaan kuolinpesälle, voivat muut pesän osakkaat kanteella vaatia joko korvauksen maksamista tai hallinnan luovutusta eli häätöä. Osakas vastaa kustannuksista silloin, jos oven rikkoutuminen on seurausta hänen huolimattomuudestaan. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos osakas on jättänyt ikkunan päiväkausiksi auki poistuttuaan kotoaan tai jos hän ei ole vaihtanut palovaroittimensa paristoa ja hälytin alkaa hälyttää turhaan, kun ketään ei ole kotona. Meinaten vaan että jos se hankala kaverus haluaisi alkaa riitaannuttaa asiaa, niin voisi vedota siihen että pääosakkaat ovat rikkoneet Osakeyhtiölakia. Ja ovat _henkilökohtaisesti_ vastuussa erinäisistä firman asioista, ja miehelle kuuluvista (valtavista.) saamattomista rahasummista ym.


Jos kukaan osakkaista ei hae pesänjakajan määräämistä tuomioistuimelta, jää pesä jakamatta. Jakamaton kuolinpesä säilyy osakkaiden yhteishallinnossa. Näin ollen kuolinpesän asioista määräävät pesän osakkaat yhteisesti, mikä voi olla pidemmän päälle hankala ratkaisu. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus osallistua pesän hallintoon, ja päätökset on tehtävä lähes poikkeuksetta yksimielisesti eikä enemmistöpäätöksiä tunneta. Poikkeuksen edellä mainittuun muodostavat sellaiset kiireelliset asiat, jotka voi yksittäinen pesän osakas hoitaa.


Jos osakas tarvitsee ojentamista mitä tulee toisten osakkaiden kotirauhaan, niin sitten sitä pitää antaa. Osakkuussopimuksen tärkein tehtävä on etukäteen sopia omistusmuutoksista ja yhtiön lunastusoikeuksista osakkaiden elämäntilanteen muututtua. Hallituksen jäsenkin on varsin usein osakas. Näin estetään, ettei kilpailijan palvelukseen mennyt osakas jää roikkumaan yhtiöön ja osinkojen nostajaksi.


Näin päästään eroon osakkaista, joiden elämänhallinta on karannut käsistä. Useimmista meistä tulee jossain vaiheessa kuolinpesän osakas eli perikunnan jäsen. Huonosti selvitetty kuolinpesä voi kylvää kalliin riidan siemenet sopuisaankin sukuun. Häneltä tulee laskuja ja uhkauksia aiheettomista asioista. Hän käsittää asiat väärin ja jos joku tietää asian paremmin ja oikaisee hänen.


Asukkaiden on ajoittain hankala hahmottaa osakkaiden ja yhtiön suhdetta. Yhtiö ei ole yhtä kuin isännöitsijä. Hankala osakas voi aiheuttaa paljon hallaa – pysy asiassa, luota asiantuntijoihin. Hajuhaitta johti huoneiston hallintaanottoon — taloyhtiön keskusteleva ote ja rauhallinen toiminta kannatti.


Meilläkin on vastaavanlainen hankala osakas yhtiössä, joten olisin kaivannut numeroita vastaukseen - en jargonia. Yhtiövastikkeita kun ei kukaan halua joka päivä kytätä pankin sivuilta, muutakin elämää kun on ja sopimus on sopimus. Hankala naapuri saattaa piinata sekä kerros-, rivi- että omakotitaloasujaa. Naapuri saattaa metelöidä yötä myöten tai viettää muuten häiritsevää elämää. Toki sekin on mahdollista, että häirintä yltyy henkilökohtaiseksi ja naapuri esimerkiksi solvaa tai kiusantekomielessä tarkkailee naapuriaan.


Mitä häirinnälle voi tehdä? Sp-Kodin Tarjouskauppa. Tarjouskauppa-palveluun sopivat erityisesti asunnot, joista on runsaasti kysyntää ja toisaalta asunnot, joita on hankala hinnoitella esimerkiksi niiden erityislaadun takia. Ennakkoperintälain §:n luettelossa mainituista suorituksista ehkä vähiten tulkintaongelmia aiheuttavat avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehen nostamat palkat.


Yhtymä ja sen osakas voivat sopia, maksetaanko osakkaalle hänen työstään palkkaa vai ottaako hän osansa voitto-osuutena. Mahdollisesti kysymykseen voisi tulla sellainen leski, joka ei ole kuolinpesän osakas – tätäkin laajennusta on kuitenkin minusta vaikeata perustella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit