perjantai 29. syyskuuta 2017

Kirjareferaatti

Referaatti on minkä tahansa kirjallisen tai suullisen esityksen lyhennelmä. Referoija selostaa jonkun toisen esitystä – joskus myös omaansa. Tämä sivusto sisältää Ammatillisen opettajakorkeakoulun avoimia oppimateriaaleja.


Sisällön ovat tuottaneet Anne Leppänen ja Tuija Rautio, JAMK. Sisällön käyttöoikeutta koskee Creative Commons -lisenssi (CC BY-NC). Joskus on tarpeen selostaa jonkin tekstin sisältö sellaiselle, joka ei tunne tekstiä entuudestaan. Kirjareferaatti on kommentoitu raportti siitä, mitä luetussa kirjassa on sanottu. Tavoitteena ei ole kirjoitetun tekstin mekaaninen toistaminen, vaan referaatilta edellytetään kriittistä lähestymistapaa ja kuullun tai luetun pohdintaa ja perusteltua arviointia.


Referaatti tarkoittaa sujuvaa, kokonaisin virkkein kirjoitettua tiivistelmää. Siinä selostetaan pohjatekstin pääsisältö sellaiselle lukijalle, joka ei sitä ennestään tunne. Kirja käsittelee aineettomien investointien kehitystä liikkuen talouden, oikeuden ja politiikan alueilla. Kirja antaa kattavan kokonaiskäsityksen aihepiiristä sekä lopuksi eräitä politiikkasuosituksia. Teos on herättänyt paljon huomiota ja keskustelua, ei vähiten Bill Gatesin kiittävien bloggausten takia.


Koska kyseessä on aineettomien oikeuksien osaltakin ns. Kirjallisia tehtäviä tekemällä sukellat syvemmälle tietoon. Kriittinen eli kommentoiva referaatti. Suomen kielen professori Kaisa Häkkinen kertoo artikkelissaan keskiajan suomen kielestä sekä siihen vaikuttaneista tekijöistä. MIKÄ ON REFERAATTI?


Referaatissa kirjoittaja kertoo alkuperäisen tekstin tärkeimmät asiat omin sanoin. Harjoituksen tarkoituksena on harjaannuttaa opiskelijoita lukemaan kirjallisuutta arvioivasta ja kriittisestä näkökulmasta, sekä kokonaisuuksien hahmottamiseen perustuvan lukemistyylin kehittäminen. Se ei siis ole kirjareferaatti opintojakson tenttikirjasta tai –kirjoista. Essee on itseopiskelun muoto, joka tarjoaa tilaisuuden hankkia uutta tietoa ja syventää olemassa olevaa käsitystä oppiaineeseen liittyvistä keskeisistä teemoista. Myynnin johtamisen uusi aika – kirjareferaatti Tehtävänämme kurssilla oli referoida valitsemamme myyntiin liittyvä teos ja käydä pienryhmissä keskustellen läpi jokaisen oma referaatti, sekä ajatukset, joita kirja myynnistä herätti.


Aihe, joka sinua kiinnostaa ja olet päättänyt paneutua sitä käsittelevään kirjaan heti kun aikaa vapautuu. Itseasiassa referaatteja on kolmea lajia. Sellainen perusreferaatti ja sitten on kommentoiva referaatti. Se kolmas on popularisaatio, mutta siinä lähinnä käännetään jotain tieteellistä tekstiä niin että jokin laajempi joukko tajuaa sen.


MarttaK Blogin kirjoittaja Marjoannika Nyman, 4 on Tanskassa asuva Norjafani. Kaikissa suomalaisissa yliopistoissa opintojen mitoittamisessa käytetään eurooppalaista opintosuoritusten ja arvosanojen siirto- ja kertymisjärjestelmää, niin sanottua ECTS-järjestelmää (European Credit Transfer and Accumulation System). Referaatti ja pohdintoja kirjasta Meitä on moneksi – Persoonallisuuden psykologiset perusteet.


Logoterapian perusopinnot voi suorittaa työn tai muun opiskelun ohessa, sillä ne toteutetaan monimuotokoulutuksena. Lähiopetuksen lisäksi opintoihin kuuluu etäjaksoilla kirjallisuuden omaksumista, kirjareferaatti , oppimistehtäviä sekä kirjallinen lopputyöessee ja sen esittäminen. KOULUTTAJA Asiantuntija Karita Palomäki, psykofyysinen fysioterapeutti, työnohjaaja, tietokirjailija ja kouluttaja.


LISÄTIETOJA Terhi Hirsimäki, suunnittelija, terhi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit