maanantai 18. syyskuuta 2017

Vuokrankorotus irtisanomisaikana

Kuinka pitkä irtisanomisaika vuokrasopimuksellasi on? Sopimuksella ei vuokralaisen irtisanomisaikaa voida pidentää. Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden lopusta lukien, jonka aikana irtisanominen on. Mutta irtisanomisaikana vuokraa ei voi tietenkään korottaa. Tämä tarkoittaa, että vuokralaisella on irtisanomisaikana oikeus käyttää huoneistoa, mutta myös velvollisuus maksaa vuokraa.


En tiedä, että Huoneenvuokralaissa olisi kielletty vuokrankorotus irtisanomisaikana. Periaatteessahan se oli vuokrankorotus , mutta en viitsinyt kiusata vanhaa miestä eurojen desimaaleilla muutaman kymmenen sentin takia. Kun vuokra nousi, vuokranantaja lähetti ilmoituksen, että nykyinen vuokra on 3euroa, korotus euroa ja uusi vuokra siten 3euroa. Vuokra-asunnon irtisanominen.


Eli puhelimessa jutusteltiin, että 3euroa on summa, jonka. Saako vuokranantaja yksipuolisesti korottaa vuokraasi? Yleistä on vuokran sitominen elinkustannusindeksiin. Indeksiehtoa käytettäessä on otettava huomioon, mitä indeksiehdon käytön rajoittamista koskevassa laissa säädetään.


Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 31. Jos vuokrankorotus tuntuu epäilyttävältä, anna lakimiehesi. Indeksikorotuksessa vuokrankorotus sidotaan johonkin yleisesti käytössä olevaan indeksiin, kuten elinkustannusindeksiin tai kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin.


Indeksikorotus lasketaan siten, että indeksin pisteluvuista lasketaan edellisen korotuksen jälkeen tapahtunut prosentuaalinen muutos ja vuokraa tarkistetaan tällä prosenttimäärällä. Kaikki merkittävät vuokranantajat löytyvät verkosta. Hyvän listauksen vuokra-asuntojen tarjoajista löydät myös Mistä löytää vuokra-asunto?


Oman käsitykseni mukaan laillisen vuokrasopimuksen mukainen vuokrankorotus on voimassa välittömästi annettuna ajankohtana eikä vaadi vuokralaisen hyväksyntää, eikä hänen reagointinsa muuta annettua korotusta yhtään mitenkään. Sen sijaan sopimuksen ulkopuolinen korotus pitää neuvotella aloittaen vähintään 6kk aikaisemmin. Esim taloyhtiö päättää kerätä lisää rahaa n 15e kk,vuokran tarkistusajankohdaksi on sovittu 1. Osakehuoneisto osittain ostettu lainalla mikä maksetaan vuokralla,vuokraustoiminasta tulee helposti tappiollista. Kun vuokrasopimus irtisanotaan, sopimus on vielä voimassa tietynpituisen irtisanomisajan.


Sopimusta ei siis voida irtisanoa päättymään välittömästi, vaan vuokralaisella on irtisanomisaikana oikeus käyttää huoneistoa entisin ehdoin, mutta myös velvollisuus maksaa vuokraa. Onko edes laillista ottaa vuokralaiselta rahaa irtisanomisaikana , jos vuokralainen ei hyväksy vuokrankorotusta. Sehän on varkautta, jos siitä ei ole sovittu. Itse kyllä ymmärtäisin hyvin, jos sopimuksessa lukisi niin, tai jos kyse olisi järjellä hyväksyttävissä, eli kyse olisi korotuksesta joka vastaisi korottuneita kustannuksia. Esimerkiksi vuokrankorotus on puhtaasti sopimusasia.


Jos asiasta ei ole selvästi sovittu, vuokraa ei voi korottaa yksipuolisella ilmoituksella. Sopimus joko irtisanotaan, puretaan tai tehdään yhteinen sopimus vuokrasopimuksen päättämisestä. On siis erotettava toisistaan sopimuksen irtisanominen ja purkaminen. Lähtökohtaisesti vain toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus voidaan irtisanoa. Määräaikainen vuokrasopimus sen sijaan sitoo lähtökohtaisesti.


Tuo ~ vuokrankorotus on varmasti ollut ihan asiallinen, sillä huoneiston käyttömukavuus on kasvanut remontin jälkeen merkittävästi. Ymmärtääkseni tällaisessa tapauksessa ei myöskään ole tuota 6kk karenssia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit