torstai 14. syyskuuta 2017

Yrityksen rekisteröinti kestää

Rekisteröinti Verohallinnon rekistereihin kestää noin viikkoa. Katso tarkemmat käsittelyajat. Jos yritys ei ole arvonlisäverovelvollisten rekisterissä. Kerro perustelu ja toivottu rekisteröintiajankohta sekä yrityksen nimi ja mahdollinen Y-tunnus ja se, mihin ilmoitukseen pyyntö liittyy.


Viimein päästään yrityksen perustamisen konkreettisempiin askeliin.

Joillekin yrityksen nimi tulee kuin itsestään, kun taas joskus sen miettimiseen kestää kauemmin. Yksityisen elinkeinonharjoittajan ei tarvitse rekisteröidä toiminimeä, mutta niin voi kuitenkin tehdä, jotta omalle nimelle saa suojan. Samalla lomakkeella voi ilmoittautua myös Verohallinnon rekistereihin kuten esimerkiksi ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Jos et jostakin syystä halua rekisteröidä toiminimeäsi kaupparekisteriin, toiminimen perustaminen on täysin maksutonta. Muista kuitenkin, että rekisteröinti kannattaa tehdä.


Kun yrityksesi löytyy kaupparekisteristä, se on uskottavampi ja toiminimesi on suojattu. Joskus tilintarkastaja valitaan vapaaehtoisesti esimerkiksi siksi, että yrityksen rahoittajat vaativat tätä varmistuakseen tilinpäätöstietojen oikeellisuudesta.

Tilikausi alkaa yrityksen perustamispäivästä. Jos sinulla on jo Y-tunnus, ja haluat ilmoittaa yrityksesi kaupparekisteriin, tee perustamisilmoituksen sijaan muutosilmoitus Y6-lomakkeella ja henkilötietolomakkeella. Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin. Kirjoita Y6-lomakkeen kenttiin perustietojen lisäksi kaupparekisteriin ilmoitettavat tiedot: yrityksen nimi, kotipaikka, osoite ja toimiala.


Kun olet jättänyt ilmoituksen, kaupparekisterissä tutkitaan, onko nimelle esteitä. Sinun kannattaa tutkia nimiä ennakkoon PRH:n yrityksen nimipalvelussa. Siirry nimipalveluun. Yrityksen toimialan määrittely on myös tärkeää. Tilusjärjestelyn kestoon vaikuttaa ojitusten eteneminen.


Mikäli tilusjärjestely ei vaadi ojituksia, voi tilusjärjestelyn kesto olla lyhyempikin. Y-tunnus on nähtävissä yrityshaussa yrityksen nimellä noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä. Y-tunnuksen myöntämisestä ei lähetetä erillistä ilmoitusta.


Kun liikeidea on valmis, sekä tarvittavat alkuvalmistelut tehtynä, on aika rekisteröidä yritys ja saattaa se toimintakuntoon. Käymme läpi yrityksen rekisteröinnin alkuvalmisteluja, mitä tietoja ilmoituksissa tarvitaan ja miten rekisteröinti käytännössa hoituu. Puutteellisessa rekisteri-ilmoituksessa ilmoittajalle annetaan täydennysmahdollisuus.


Voit hakea tietoa kaikista yrityksistä, joilla on Y-tunnus.

Hakutuloksesta pääset katsomaan yrityksen tietoja klikkaamalla Y-tunnusta. Tutustu hakuohjeeseen. Ostajan etsiminen yritykselle saattaa kestää useita kuukausia. Neuvotteluja voidaan joutua käymään usean eri ostajaehdokkaan kanssa ennen lopullisen kaupan syntymistä.


Yrityskaupan toteutumista voidaan edesauttaa yhtiöittämällä kiinteistö tai jokin osa liiketoiminnasta omaksi yhtiökseen tai tekemällä yhtiömuodon muutos. Kovin sateinen syksy voi rajoittaa ojitusten tekemistä ja siten viivästyttää hanketta. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteröinti - ja hyväksyntä- sekä turvallisuusviranomainen. Tee muuttoilmoitus maistraatille ja Postille helpoimmin ja nopeimmin verkkopalvelussa.


Yhdellä ilmoituksella voit tehdä muuton itsellesi ja samalla kertaa muuttaville perheenjäsenillesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit