torstai 21. syyskuuta 2017

Sukunimen muutos

Lapsi saa syntyessään vanhempiensa sukunimen , jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi. Jos vanhemmilla on eri sukunimet, tulee heidän ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle tai seurakunnalle lapsen tietojen rekisteröinnin yhteydessä kumman vanhemman sukunimen tai sukunimiyhdistelmän lapsi saa. Sukunimen voi keksiä itse tai sen voi valita omasta suvustaan.


Alle 12-vuotiaalta pitää pyytää lupa sukunimen vaihtamiseen. Kun Anne Achreniuksen veli meni naimisiin Anne-nimisen naisen kanssa, olisi perheessä ollut kaksi samannimistä naista.

Naiset päättivät, että jompi kumpi vaihtaa nimensä. Voit hakea nykyisen etunimesi tai etunimiesi muutosta. Hakemuksen käsittelymaksu on euroa.


Voit kokeilla alla uusia etunimiä ennen hakemista. Avioelämän alkaessa voi tuntua siltä ettei mikään todella muutu. Suomessa noin kaksi kolmasosaa naisista ja miehistä ottaa puolisonsa sukunimen astuttuaan avioon.


Nimenmuutos naimisiin mentäessä on ilmainen, mutta hintaa muutokselle kertyy siitä huolimatta. Käytännössä muutos sallitaan esimerkiksi, jos syntymänimeensä haluaa aikuisena palata henkilö, jonka nimi muutettiin lapsena äidin uuden avioliiton vuoksi.

Myös puoliso saattaa toisen avioliittonsa purkauduttua palata aiemman puolisonsa sukunimeen. Sen sijaan esivanhemman sukunimen ottaminen voi olla hankalampi tapaus. Miten haen etu- tai sukunimen muutosta?


Joissakin tapauksissa hakemuksen sijasta riittää ilmoitus nimen muuttamisesta. Myöhemmät etunimen muuttamiset on hoidettava hakemuksella. Etunimen voi ilmoitusmenettelyllä muuttaa yhden kerran.


Nimen muuttaminen on osakeyhtiössä yhtiöjärjestyksen muutos , avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä yhtiösopimuksen muutos ja osuuskunnassa sääntömuutos. Tutustu ohjeisiin muutosilmoituksen tekemisestä. Tähän on tullut muutos. Ennen voi maksutta ottaa tyttönimensä käyttöön.


Paitsi käsittääkseni (vaikkei sitä missään sanota) ilmoitusmenettely on maksuton silloin, kun vaihtaa tyttönimensä takaisin, jos on ollut avioliittoa solmiessa pakko ottaa puolison nimi. Jos alaikäisen lapsen vanhempi menee avioliittoon muun henkilön kuin lapsen toisen vanhemman kanssa ja he ottavat yhteisen sukunimen , puolisot voivat avioliiton aikana sopia lapsen nimen muuttamisesta siten, että lapsi saa puolisoiden sukunimen , jos vanhempi on yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa lapsen huoltaja. Tällöinhän lapsi on voinut saada vain äitinsä sukunimen. Vanhemmat voivat kuitenkin myöhemmin – isyyden vahvistamisen jälkeen – sopia, että alaikäisen lapsen sukunimi muutetaan isän nimeksi. Tästä voi päättää myös äiti ainoana huoltajana.


Muutos tapahtuu ilmoituksella paikalliseen maistraattiin. Yhtiösopimuksen muutos Paperilomakkeet Lisätietoa yhtiösopimuksesta Muutos osakeyhtiöksi Sulautuminen Tilintarkastuksesta luopuminen Toimitusjohtaja Lopettamisilmoitus Selvitysmenettely Konkurssi Muut yritysmuodot Edunsaajailmoitus 1.

Osuuskunta Edunsaajailmoitus 1. Lain muutos mahdollistaa nimen ilmoittamis- ja muutosasioissa sähköisen käsittelyn. Puoliso voi avioeron jälkeen luopua aviopuolisoltaan saamastaan sukunimestä. Hän voi muuttaa nimensä takaisin siksi nimeksi, joka hänellä oli edellisen kerran naimattomana ollessaan. Nimenmuutos tapahtuu hyvin yksinkertaisesti maistraatille tehtävällä ilmoituksella. Jos saat virheilmoituksen Tätä asetusta ei voi muuttaa tililläsi, se voi johtua seuraavista syistä: Olet muuttanut nimesi liian monta kertaa lyhyen ajan sisällä.


Etu- tai sukunimen muutos ilmoitetaan yksikön tai toiminnon henkilöstösihteerille. Nimi vaihtuu kaikkiin Metropolian järjestelmiin, kun tieto on päivitetty HR-järjestelmään henkilöstösihteerin kautta. Henkilöstösihteerille tulee ilmoittaa myös, mitä nimeä käytetään kutsumanimenä.


Kun kaksi ihmistä päättää avioliitosta, on se merkki siitä, että elämä halutaan jakaa yhdessä myös juridisessa mielessä. Avioliitto on monelle suuri askel ja siihen liittyy paljon asioita, jotka tulevat yhteiseksi ja yhdessä päätettäviksi. Tässä siis “selko-ohjeet” sukunimen vaihtoon. Tilanteenihan siis oli, että otin miehen sukunimen , jolloin uusi sukunimi pitää saada ainakin passiin ja ajokorttiin. Käy ottamassa passikuvat valokuvaamossa.


Tarkista poliisin sivuilta lähin valokuvaamo, joka tukee sähköistä kuvien lähetystä suoraan poliisille. Uuden passilain (tuli voimaan heniäkuussa) mukaan vanhalla nimellä olevalla passilla ei enää saa matkustaa. Ennenhän oli aivan sallittua matkustaa myös vanhalla passilla, vaikka nimi olisikin välissä muuttunut. Alaikäisen sukunimen määräytyminen adoption perusteella.


Adoptiolapsen sukunimen määräytymiseen sovelletaan, mitä lapsen sukunimen määräytymisestä ja §:ssä säädetään. Adoptiolapsi voi kuitenkin säilyttää oman sukunimensä sellaisenaan tai sukunimiyhdistelmän yhtenä sukunimenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit