maanantai 11. syyskuuta 2017

Mandariinikiina kielioppi

Mandariinikiina kuuluu siniittisiin kieliin yhdessä muiden kiinan kielten (tai murteiden) kanssa. Sitä kirjoitetaan samoilla kirjoitusmerkeillä kuin muita kiinan kieliä, mutta puhuttuna se muodostaa selvästi oman kielensä. Kiinan kieli ( mandariinikiina ) on englannin ja hindin ohella yksi maailman valtakielistä mitä tulee siihen, kuinka moni sitä puhuu.


Kiina ja Intia ovat tulevaisuuden ja osin jo tämän päivän bisnesmahteja. Suomalaisyritykset ovat investoineet Kiinaan, joten kielestä olisi suuri hyöty tulevaisuutta ajatellen. Sitä puhuu äidinkielenään noin 9miljoonaa ihmistä, enemmän kuin mitään toista kieltä. Vieraanakin kielenä mandariinikiinaa puhuu huomattava määrä ihmisiä, erityisesti Kiinassa.


Kiina on peruskieliopiltaan eurooppalaisiin kieliin verrattuna erittäin yksinkertainen kieli. Kiinan sanoja ei taivuteta lainkaan, eikä edes aikamuotoja tai monikkoja sellaisenaan ole, vaan ne ilmaistaan sopivien sanojen tai kokonaisten lauseiden loppuun sijoitettavilla lyhyillä partikkelisanoilla. Kiinan kielen kurssi käy yleensä alussa läpi myös kielen historiaa, jolloin opit sen kuuluvan sinotiibettiläisiin kieliin, joita ovat lisäksi mm. Nimitystä kiinan kieli käytetään usein, kun tarkoitetaan mandariinikiinaa. Miten mandariinikiina ja kantoninkiina eroavat toisistaan?


Mandariinikiina kielioppi

Ymmärtääkö toisen puhuja toista? Vai muistuttaako kielien suhde enemmän esin. Maailmassa puhutaan noin kuuttatuhatta eri kieltä, joidenkin arvioiden mukaan jopa yhdeksäätuhatta eri kieltä. Tarkkaa lukua on mahdoton esittää jo siitä syystä, että murteen ja kielen raja ei useinkaan ole selvä.


Lienee jotain tieteellistäkin näyttöä siitä, että englannin alkeet eli välttävä englanti on helpompi oppia kuin esim. Kiinan kieli (汉语 hànyǔ) tai mandariinikiina (kuten tässä sanakirjassa) on Kiinan kansantasavallan, Taiwanin ja Singaporen virallinen kieli. Todellisuudessa ei ole olemassa yhtä ainoaa kiinan kieltä, sillä kiina on valtava kieliperhe, jonka murteet ovat yhtä kaukana toisistaan kuin vaikkapa englanti ja italia. Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A(kieliaines A kielioppi A).


Niinpä käytännöllisesti katsoen kaikki kouluja käyneet kiinalaiset osaavat sitä ainakin vieraana kielenä. Itse olen opiskellut kiinaa pariin eri otteeseen Shanghaissa, sellasia 4-5kk jaksoja. Kiinassa kielioppi on naurettavan helppoa, ja luentun ymmärtäminen pinyinin kanssa on kohtuullisen helppoa, mutta siihen se helppous sitten loppuu.


Joukkoon mahtuu esimerkiksi mandariinikiina , jota puhuu lähes miljardi ihmistä, sekä yli 2keksittyä kieltä, kuten J. Tolkienin kehittämä haltiakieli, jonka käyttäjäkunta rajoittuu eeposten haltioihin ja kirjojen vannoutuneisiin faneihin. Tämä sivu on tehty alkujaan Opetushallituksen myöntämän kokeilu- ja kehittämisapurahan turvin Linnalan opiston kielten itseopiskelutyöpajan käyttöön. Monet kiinan murteista ovat kehittyneet keskikiinasta, joka taas on muiden murteiden ohella kehittynyt muinaiskiinasta.


Keväällä sain kuulla, että lähden elokuussa Rotarien kautta vuodeksi Taiwaniin. Taiwan on suunnilleen Belgian kokoinen, pitkulainen saari Kiinan rannikolla. Pääsaaren lisäksi Taiwaniin kuuluu joukko pienempiä saaria.


Virallinen nimitys on Kiinan tasavalta (Republic of China), joka lyhennetään ROC. Aion jatkossa kutsua Taiwania ROC:iksi, sillä virallisesti Taiwan tarkoittaa vain. Olisin kaivannut kiinan opetukselta jo tuolloin jämäkämpää otetta kielioppiin.


Mandariinikiina kielioppi

Kahden kurssin aikana on vaikea saavuttaa kovin korkeaa tasoa, joten olisin mieluummin vain kuullut kielestä ”kaiken jännän” eli sen, mitä kielen oletuksissani yksinkertainen kielioppi kätkee sisäänsä ja millaisista osista kiinalaiset merkit koostuvat. Yleensä kiinalainen onkieli perustuumurre Pohjois-Kiinassa , jossaPekingin ääntäminen ja kielioppi kielen puhutaan kirjallisuuden (白话 báihuà). On huomattava, että on olemassa joitakin eroja ääntäminen kiinalaisten Manner-Kiinasta ,Taiwanin saaren jaKiinan Singaporessa.


Kieli- ja viestintäopinnot. Viestintä- ja vuorovaikutustaidot ovat erittäin tarpeellisia meille kaikille, erityisesti työelämässä. Muuttuva työelämä ja moninaistuva yhteiskunta edellyttävät valmistuvalta opiskelijalta uudenlaista osaamista sekä tietoja ja taitoja toimia kansainvälistyvässä työelämässä. Kun päätin, että haluan Shanghaihin vaihtoon, ilmoittauduin heti kansalaisopistolle kiinan kurssille. Etusijalla vaihtovalinnassa olisivat nimittäin ne, jotka osaavat kieltä.


Mitään menetettävää ei ollut, ja niinpä raahauduinkin koko kevään joka torstai koulun ja töiden jälkeen Myyrmäkeen opiskelemaan. Aina ei todellakaan olisi huvittanut, mutta uurastus palkittiin – pystyin. Valvira lähihoitaja rekisteröinti. Lego ninjago kausi 6. Harley davidson germany. Rintojen suurennus oulu.


Korkeus leveys syvyys järjestys. RedFox on Suomen suurin sanakirja. Sanakirja sisältää kieltä mm. Ilmainen sanakirja - kokeile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit