keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Asiatyylinen tiivistelmä

Tiivistelmä on siis kuin itse opinnäyte pienoiskoossa. Suorasanaisessa osuudessa voi olla muutama tyhjällä rivillä erotettu kappale. Kieliasultaan se on neutraali ja asiatyylinen.


Asiatyylinen tiivistelmä

Sen toivotaan kertovan myös alan ulkopuolisille, mistä hankkeessa on ollut kysymys. Maisterin tutkinnon kypsyysnäytteeksi hyväksytään pro gradu tutkielman suomenkielinen tiivistelmä. Arvosteluperusteet: Tekstin asiasisältö ja jäsentyneisyys sekä asiatyylinen kirjallinen ilmaisu. Kypsyysnäyte arvioidaan sekä sisällön että kielen osalta.


Vain molemmilla tavoilla hyväksytty kypsyysnäyte oikeuttaa saamaan tutkinnon. Mieluummin lyhyitä ja selkeitä virkkeitä kuin pitkiä ja sekavia. Artikkelin tekstilaji, muoto, esitystyyli ja asioiden käsittelytapa vaihtelevat sen mukaan, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli julkaistaan ja keitä on ajateltu lukijoiksi.


Asiatyylinen tiivistelmä

Tieteellisessä lehdessä tai tietosanakirjassa julkaistavaa artikkelia koskevat. Vastauksen pitää perustua ennakkoaineistoon kuuluvaan työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) selvitykseen alla esitetyllä tavalla. Tuo tekstissäsi esille aiheeseen liittyvä keskeinen sisältö (pääkohdat, alakohdat, konkreettiset esimerkit). Seuraavassa on esimerkki argumentatiivisesta esseestä.


Tutki sitä edellä esitetyn rakennemallin avulla: etsi aihe, ongelma ja teesi, nimeä teesin vastaiset ja sitä puoltavat seikat, anna kappaleille otsikot, etsi ongelman ratkaisu ja johtopäätös. The digital learning platform of online upper secondary school Nettilukio and online comprehensive school Nettiperuskoulu. Tenttivastaus Essee Tavoite Osoittaa oppineensa, ja lukija pystyy tekstin perusteella päättelemään, mitä ja miten on opittu. Keskeistä on tiedon reflektointi, ei toistaminen.


Päätäntä: tiivistelmä , seurausten pohdinta, johtopäätös, vertailu johonkin muuhun asiaan tai aihepiiriin, viittaus tulevaisuuteen, sitaatti, retorinen kysymys, kärkevä väite Pysäyttävä otsikko lyhyt. Alaotsikko täydentää-ei liian ylimalkainen, täytyyy sopia kontekstiin-Tekstin ajatusjuoni on sen punainen lanka. Kirjoitus on julkaistu poliisi. Taulukko- ja kuvioluettelo (tarvittaessa) Liiteluettelo (tarvittaessa) Käytetyt merkinnät ja lyhenteet (tarvittaessa) Varsinainen teksti, esimerkiksi: johdanto.


Siinä ei ole turhia sanoja eikä pitkiä ilmauksia, ei myös-kään liikaa toistoa eikä itsestäänselvyyksiä. Myös “ substantiivitautia” kannattaa varoa, samoin kuin tarpeettomien täytesanojen käyttämistä. Asiatyyli ei kaipaa paljon adjektiiveja. Asian on edettävä kielen varassa. Kielentarkistajan on voitava ymmärtää kypsyysnäytteen teksti opinnäytetyöhön tutustumatta.


Asiatyylinen tiivistelmä

Sen tulisi muutamin sanoin kertoa, mitä kirjoituksessa käsitellään ja mikä erottaa sen muista samaa aihetta koskevista kirjoituksista. Teksti on riittävän laaja. Opiskelija osaa rajata näkökulman, jonka läpi pohtii kuultua ja luettua. Se on asiatyylinen ja vastaa niin pituudeltaan, otsikoinniltaan kuin rakenteel-taankin tehtävänannon mukaisen tekstilajin (joko tiedote tai artikkeli) vaatimuksia.


Kappalejako on tarkoituksenmukainen ja looginen sekä selkeästi osoitettu tyhjää riviä käyttäen tekstiä sisentämättä. Perinteisesti kypsyysnäyte on ollut tekstilajiltaan asiatyylinen essee, ja tämä on edelleen yleisin käytäntö. Eräissä yliopistoissa on kuitenkin alettu etsiä myös muita vaihtoehtoja.


Asiatyylinen tiivistelmä

Tällä hetkellä käytössä esseen rinnalla ovat esimerkiksi opinnäytetyön tiivistelmä , yleistajuinen lehtiartikkeli ja lehdistötiedote.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit