torstai 21. syyskuuta 2017

Kaupan purkaminen ostajan toimesta

Ostajan tulee voida palauttaa tavara olennaisesti muuttumattomana tai vähentymättömänä myyjälle, jotta hän voi purkaa kaupan. Jos ostajasta riippumattomasta syystä tavara on kadonnut, huonontunut, vähentynyt tai tuhoutunut, ostaja voi silti purkaa kaupan , esimerkiksi kun on ostettu nopeasti pilaantuvia elintarvikkeita. Koti- ja etämyynti: kaupan peruuttaminen Kuluttajalla on yleensä oikeus peruuttaa kauppa vuorokauden kuluessa siitä, kun hän sai tilausvahvistuksen. Jos tavara luovutetaan hänelle myöhemmin, peruutusaika alkaa tavaran vastaanottamisesta. Jos myyjä ei ole antanut kuluttajalle tietoa peruuttamisoikeudesta tai sen käyttämisestä, peruuttamisoikeus pitenee vuoteen.


Peruuttamisoikeusapuri – Selvitä apurilla kuluttajan oikeus tavaran kaupan perumiseen. Tilauksen peruminen. Tuotteen tilauksen voi peruuttaa, jos tilattua tavaraa ei ole vielä toimitettu. Peruminen on kuitenkin sopimusrikkomus, minkä vuoksi myyjällä voi olla oikeus vahingonkorvaukseen.


Myös sillä, että tavara toimitetaan pois, tulee olla myyjälle olennaista merkitystä, jotta kaupan purku myyjän toimesta onnistuisi. Myyjällä on siis itsellään melko vahva velvoite pysyä sopimuksessa, ja perusteen, jolla kauppa voidaan purkaa myyjän toimesta , tulee olla merkitykseltään olennainen sopimusrikkomus ostajan puolelta. Kaupan purkuun voi olla oikeus myyjän tai ostajan viivästyksen tai kohteessa olevan virheen vuoksi. On myös mahdollista, että kaupan osapuolet ovat sopineet, että kauppa saadaan purkaa jollakin muulla perusteella. Myyjän viivästyksestä on kyse, kun myyjä luovuttaa kaupan kohteen hallinnan myöhässä.


Milloin ostajalla on oikeus purkaa kauppa? Entä jos myyjä on tuhlannut kauppahinnan eikä sitä saada häneltä perittyä? Mitä tarkoittaa omaisuuden takavarikko? Miten sitä voi hakea?


Kaupan purkamista vaativan tulee huomioida myyjän maksukyky tai pikemminkin maksukyvyttömyys. Yleensä kun kaupan purkamisesta on puhe, tarkoitetaan tilannetta, jossa asunnossa on virhe, josta ostajalle aiheutuu olennaista haittaa – eikä muuta kuin kaupan purkua voida pitää kohtuullisena. Tällainen on esimerkiksi laaja kosteusvaurio, josta tietäessään ostaja olisi jättänyt kaupat kokonaan tekemättä.


Mutta tämä on vain suuntaa antava ohje. Aina ei ole edes selvää, mitä korjaus tulee maksamaan. Muutkin seikat vaikuttavat purkamisessa. Kotimyyntiä on kuluttajan kotona tapahtuva tuotteen tai palvelun myynti. Kotimyynnin ei nimestään huolimatta tarvitse tapahtua vain kuluttajan kotona.


Kaupankäynti, jossa myyjä ja ostaja solmivat sopimuksen muualla kuin myyjän toimitiloissa on myös kotimyyntiä. Merkitystä ei ole sillä, tehdäänkö sopimus myyjän vai ostajan aloitteesta. Tarkoitat siis että voiko myyjä purkaa kaupan ? Jos kauppa on syntynyt ja kauppahinta kokonaisuudessaan maksettu, ei voi purkaa. Ainoastaan siinä tapauksessa että myyjän myymä tavara on sellainen ettei myyjällä ole siihen laillista omistusoikeutta (=tavara on varastettu) niin silloin kaupan purkaminen myyjän puolelta voisi ehkä tulla kysymykseen.


Myyjän saattaa olla taloudellisesti järkevää välttää riitelyä ja suostua kaupan purkamiseen, vaikka ostajan esittämät oikeudelliset perusteet eivät näyttäisi riittävän kaupan purkuun. Myös tämä argumentti on hyvä mainita kaupan purkukirjassa. Edellä puhuin tilanteesta, jossa kiinteistökaupan purkaminen on jo tapahtunut.


Kiinteistönkaupan purkaminen tilanteessa, jossa kaupan kohteen arvo on alentunut Kiinteistön arvo voi alentua monesta syystä kaupan teon jälkeen. Omistaja on voinut esimerkiksi viedä rakennuksen pois, hän on voinut antaa kaupan kohteen pantiksi tai rakennuksen arvo on voinut alentua sille aiheutuneiden vaurioiden vuoksi. Kaupan purku Jos kiinteistössä oleva virhe on riittävän suuri, ostajalla on oikeus purkaa kauppa. Näin ollen siis myyjän tekemä virheen korjaaminen sekä hinnanalennus ovat ensisijaisia keinoja. Vasta siinä tapauksessa, että edellä mainitut.


Jos kohteesta tai palvelusta on annettu virheellisiä tai puutteellisia tietoja, tai palvelu osoittautuu muuten toisenlaiseksi kuin on sovittu, saatat olla oikeutettu kaupan purkuun myös peruutusajan päätyttyä. Jos paikkansapitämättömät lupaukset on annettu vain suullisesti, niitä on yleensä vaikea näyttää toteen. Kauppa ja sen purkaminen eivät aiheuta merkintöjä arvonlisävero- tai yhteenvetoilmoituksiin edellyttäen, että molemmat toimenpiteet ovat tapahtuneet saman kuukauden aikana. Jos kauppa ja sen purkaminen sen sijaan ovat ajoittuneet eri kuukaudelle, arvonlisävero- ja yhteenvetoilmoituksia on kaupan purkamisen johdosta vastaavasti oikaistava.


Autokaupan purku yksityinen. Ostajalle on annettu virheellistä tai puutteellista tietoa kaupan kohteena olevasta asunnosta tai kiinteistöstä. Ostotarjouksen tai kaupan peruminen. Asuntokaupan peruminen syistä, jotka poikkeavat edellä mainituista, johtaa korvausvelvollisuuteen.


Jos ostaja peruu tarjouksensa ja vetäytyy kaupasta, jää ostajan maksama käsiraha myyjälle. Jos kiinteistöä rasittaa ostajan perustama panttioikeus, ostaja saa purkaa kaupan vain maksettuaan myyjälle sen, mikä voidaan panttioikeuden nojalla periä kiinteistöstä. Kauppaa ei saa purkaa, ellei sitä koskevaa kannetta ole pantu vireille kymmenen vuoden kuluessa siitä, kun kiinteistön hallinta on luovutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit