keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Koska aktiivimalli 2 voimaan

Aktiivimalli taitaa olla Lindströmin pakkomielle. Kun ei ole saanut mitään aikaiseksi eduskunnassa ja hallituksessa istuessaan, niin kokeilee, että josko tämä tärppäisi. Tosiasia, että ei saa muuta kuin työnantajiien vihat niskaansa, kun pakkohakemukset vyöryvät yritysten sähköposteihin.


Ja puna vain syvenee JL:n kasvoilla. Missään tapauksessa tämä aktiivimalli EI saa koskea sairaita työkyvyttömiä ihmisiä.

Tanskassa aktiivisuusehto on tiukempi. Jos se tulee voimaan , tehdään veljet vallankumous! Kaikkia työttömiä ei pitäisikään lähestyä yhtenä massana. Myönteistä olisi, jos hankalasti työllistyvät saisivat enemmän tukea ja ohjausta. Ensimmäinen maksujakso on viikkoa.


Hallitus otti aktiivimalli :n mukaan ratkaisuun, jossa se yrittää sovitella irtisanomislaista leimahtanutta riitaa. Hallituksen suunnittelema omatoimisen työnhaun malli eli niin sanottu aktiivimalli on käytännössä jäämässä seuraavan hallituksen pöydälle, jos liitot hyväksyvät hallituksen antaman sovintoehdotuksen. Vuodenvaihteessa lakkautetun aktiivimallin vaikutuksia on vaikea arvioida.

Tilanne muuttuu tänään annetun asetuksen myötä. Muutokset tulevat voimaan 1. Miten ( koska töitä ei kaikille löydy) te-toimisto aikoo järjestää kaikkien työttömien kuntouttavan työtoiminnan? Ei mitenkään, koska kuntouttava työtoiminta on kunnan tehtävä. Ainakin vielä se on te-toimiston, kunnan ja sosiaalityöntekijän tehtävä. Mitä aktiivimalli tarkoittaa käytännössä?


Sen myötä työttömyysetuutta tullaan leikkaamaan sellaisilta henkilöiltä, jotka eivät ole täyttäneen aktiivisuusedellytyksiä kuluvan etuuden maksupäivän aikana. Alueellinen epätasa-arvo voi lisääntyä ainakin kahdesta syystä. Päiväraha ei alene, jos hakija toimii aktiivisuuden seurantajakson aikana seuraavasti: työskentelee seurantajakson.


Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöstä, joka hylkäsi ns. Sanotaan olevan seutuja, joissa ei kerta kaikkiaan löydy töitä edes kuudeksi tunniksi kuukaudessa. Työvoimahallinnossa ei ole tätä varten tarpeeksi porukkaa töissä. Malliin liittyy massiivinen byrokratia. Ei tuhlata aikaa sen pohtimiseen, kuinka aiheellista ja osuvaa kritiikki on.


Etsitään sen sijaan ratkaisuja. Tuki aktiivimalli -mielenosoitukselle, ei koske tes-neuvotteluja SAK vastustaa mielenilmauksella vuoden alussa voimaan astunutta työttömien aktiivimallia. AKT ja Rakennusliitto ilmoittivat viime viikolla tukevansa mielenilmausta poliittisilla lakoilla.

Raitiovaunu- ja metrohenkilöstö kuuluu Julkisten ja hyvinvointialan liittoon JHL:ään. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen säätämän uudistuksen tavoitteena oli edistää työllistymistä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti marraskuun alussa selvityksen, joka ei antanut mallin työllisyysvaikutuksista tarkkaa lukua, koska niitä oli vaikea erottaa hyvän suhdannetilanteen vaikutuksista.


Eli aikaa ennen kun soviteltavaa päivärahaa koskeva lakimuutos astui voimaan. Eli jos olen suorittanut työtä esim. Työttömyyspäiviltä 1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit