torstai 2. marraskuuta 2017

Omaehtoinen opiskelu työnteko

Koulutuspalvelut tuottaa oppilaitos ja etuuden maksaa Kansaneläkelaitos tai työttömyyskassa. TE-toimisto ei hanki koulutusta eikä valitse opiskelijoita koulutukseen kuten. Kainuun ELY-keskus Syksy on jo hyvässä vauhdissa ja sen myötä myös opiskelu. Huomaa, että et voi saada opintotukea ja työttömyysetuutta samaan aikaan. Päätoimisena opiskelijana ensisijainen tukesi on opintotuki.


Opintotuesta vastaa Kela. Haet opiskelupaikkaa itse suoraan oppilaitoksesta. Omaehtoinen koulutus työttömyysetuudella tuettuna. Opiskelen omaehtoisesti työmarkkinatuella ja kulukorvauksella aikuiskoulutuksessa. Eli kannattaa harkita, tekeekö töitä päivärahalla ollessa.


Korotetun ansiopäivärahan suuruus riippuu päivärahasi määrästä. Eli ideaalitapauksessa alle 3v, mutta tietty jotkut tekevät noita työn ohessa ja silleen. Sitä korotetaan, jos huollettavanasi on alle 18-vuotiaita lapsia.


Työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki. Kelan maksama kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke voi yleensä alkaa noin vuoden kuluttua sairastumisesta. Jos se opiskelu AMK. Työllistymistä edistävän palvelun ajalta voidaan maksaa päivärahaa omavastuuajan estämättä. Omavastuuaika ei voi kulua päällekkäin korvauksettoman määräajan tai taloudellisen etuuden jaksottumisen kanssa.


Lakot ja ansiopäiväraha. Lakkokierrokset ovat alkaneet ja kevään aikana niitä on odotettavissa lisää. Työtaistelutoimenpide, jolla on vaikutusta sinun työehtoihisi estää ansiopäivärahan maksamisen toimenpiteen ajalta. Yhä useampi nuori jatkaa opintojaan jossain muodossa vielä aikuisiällä. Ehkä aiempi ala ei enää tunnukaan omalta, töitä ei tunnu löytyvän tai halutaan uusia haasteita.


Opiskelumahdollisuuksia aikuisiällä on runsaasti. Mitkä tulot huomioidaan? Palkka, pääomatulot, sosiaalietuudet? Kysy ja keskustele tulojen vaikutuksesta työttömyysturvaan.


Työnhakijan omaehtoista opiskelua voitaisiin tukea työttömyysetuudella edellyttämättä opintojen vähintään vuoden keskeytyneenä olemista, jos opinnot on aloitettu työnantajalta saadun taloudellisen etuuden jaksotusaikana. Työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu. TYJ on ansiosidonnaisen työttömyysturvan asiantuntija. Vuorotteluvapaa auttaa jaksamaan. Soviteltu päiväraha yritystoiminnan ajalta.


Työllisyysrahasto tuo turvaa työelämän muutoksissa. Tuemme työllisyyden edistämistä rahoittamalla työttömyysturvaa, aikuiskoulutusetuuksia, työttömyysajalta kertyvää työeläkettä ja palkkaturvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit