torstai 2. marraskuuta 2017

Tilinpäätös tase

Koulutuksessa käydään kattavasti läpi tilinpäätöksen laatimiseen liittyviä peruskysymyksiä. Seuraava koulutuspäivä: 12. Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa. Lisäksi kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös.


Tase kertoo varat ja velat.

Kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Siinä missä tuloslaskelma listaa tuotot ja kulut tietyltä aikaväliltä, taseessa yrityksen raha- ja hyödykevirrat on ”jähmetetty” tiettyyn yksittäiseen päivään. Tilikausi on kalenterivuosi.


Esimerkiksi taseessa rahastosijoitukset ilmoitetaan yhtenä summan kohdassa Muut osakkeet ja osuudet kokonaissummana (esimerkissä yhteensä 1600) samoin ostovelat (esimerkissä 5100). Summat on tase -erittelyssä “purettava”. En valitettavasti enää muista, mistä virhe lopulta johtui.


Taseen vastaavaa kertoo, mitä varallisuutta yhdistyksellä on.

Tilinpäätös myöhästyi, mutta kun se lopulta hyväksyttiin, tase oli tasan. Samalla tilinpäätös toimii pohjana verotukselle. Kirjanpitolain mukaan jokaisen kirjanpitovelvollisen on laadittava tilinpäätös , mutta rahoituslaskelma ja toimintakertomus vaaditaan vain suurilta yrityksiltä ja pörssiyhtiöiltä.


Taseen pari on tuloslaskelma, joka mittaa yrityksen tuottoja, kuluja ja voittoa tai tappiota tietyn ajanjakson aikana. Tilinpäätökseen kuuluvat tuloslaskelma, tase , rahoituslaskelma ja liitetiedot. Toimintakertomus on tilinpäätöksen yhteyteen kuuluva erillinen asiakirja, jolla on tarkat sisältövaatimukset. Hyvä tilinpäätös antaa selkeän kuvan yrityksestä sen sidosryhmille. Tätä informaatiota tarvitaan eri tunnuslukujen muodostamiseen.


Voimme hyödyntää tietoja yrityksen kannattavuudesta, maksuvalmiudesta jne. Siksi kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa hyvän tilinpäätöksen laatimiseen. Näiden lisäksi tilinpäätökseen liitetään toimintakertomus sekä niin sanotut tilinpäätöksen allekirjoitukset.


Usein mielletään, että arvostus- ja jaksotusratkaisut koskevat vain taseen omaisuuspuolta. Kuitenkin myös velkapuolella on eriä, joiden ajallista erääntymistä ja todellista erääntyvää euromäärää joudutaan tilinpäätöstä laadittaessa pohtimaan. Liikkeen- tai ammatinharjoittajan ei yleensä tarvitse tehdä tilinpäätöstä. Opit, miten tase eri omaisuus-, pääoma- tai velkaerien osalta esitetään tai arvostetaan.


Erityisesti vastaavaa-puolella painopiste on kirjanpitolain mukaisessa tulkinnassa ja sen eroavaisuuksissa elinkeinoverolain kanssa.

Muutoin tasetta ja sen kirjauksia tarkastellaan sisällöllisesti sekä juoksevan kirjanpidon että esittämisen näkökulmasta. Myös tuloverolaki huomioidaan. Mitä yhdistyksen tilinpäätös sisältää? Tarkemmat esimerkit tuloslaskeman ja taseen sisällöistä voit ladata allaolevista linkeistä.


Kaupunginhallituksen on käsiteltävä tilikauden tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Yhdistyksen täytyy tehdä jokaiselta tilikaudelta tilinpäätös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit