Useita lainatarjouksia, vain yksi hakemus. Osituksessa lesken varat erotetaan jaettavasta jäämistöstä erilleen. Sen jälkeen täytetään mahdolliset testamentint, minkä jälkeen loppu jäämistöstä jaetaan perillisten kesken.
Perukirjoja laativat esimerkiksi pankit, lakitoimistot ja oikeusaputoimistot. Ne myös kokoavat puolestasi perunkirjoituksessa tarvittavat asiakirjat vainajan varoista ja veloista.
Tietyissä erityistapauksissa tätä määräaikaa voidaan pidentää. Maistraatti perii em. Pesät jäävät tavallisesti jakamatta pitkiksikin ajoiksi. Perinnönjaon toimittaminen.
Henkilön kuoleman jälkeen on pidettävä perunkirjoitus, jossa luetteloidaan vainajan sekä mahdollisen elossa olevan lesken varat ja velat. Kuolinpesän osakkaan, testamentin toimeenpanijan, pesänselvittäjän tai muun henkilön, jolla omaisuus on hoidettavana, tulee huolehtia perunkirjoituksen toimittamisesta. Niin kauan, kun perillinen ei ole vastaanottanut perintöä tai määrännyt siitä.
Esimerkki perintöverosuunnittelusta.
Perittävä ei voi kokonaan sivuuttaa perillisiään tekemällä testamentin, vaan rintaperillisillä on aina oikeus lakiosaan perittävän jälkeen. Lakiosaa voivat vaatia rintaperilliset eli perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa olevat jälkeläiset. Jokaisen Suomessa kuolleen henkilön kuoleman jälkeen on tehtävä perunkirjoitus. Perunkirjoitusta varten laaditaan perukirja, johon luetteloidaan pesän varat ja velat. Se on osakasluettelo eli siitä ilmenevät kaikki perilliset ja testamentinsaajat.
Toiseksi se on yhteenveto vainajan varoista ja veloista. Uskotulla miehellä ei ole erityistä kelpoisuusvaatimusta. Periaatteessa uskottuna miehenä voi toimia jopa pesän osakaskin, mutta asiakirjan virallisluonteen vuoksi toimituksessa on syytä käyttää esteettömiä ja päteviä henkilöitä. Toinen alkuperäiskappale on toimitettava veroviranomaiselle kuukauden kuluessa perunkirjoituksen toimittamisesta perintöverotuksen toimittamista varten. Jos perunkirjoituksen jälkeen ilmaantuu uusia varoja tai velkoja, on kuukauden kuluessa laadittava täydennys- tai oikaisuperukirja.
Vainajajan ja kuolinpesän laskut on maksettava ja velat selvitettävä. Kuolinpesä on saatettava sellaiseen kuntoon, että perintö voidaan jakaa perillisille. Jos omaisuuden jaosta ei päästä yhteisymmärrykseen, kuolinpesään määrätään pesänselvittäjä- ja pesänjakaja, joka ratkaisee riidat päätöksellään. Perukirjalla kukaan ei ole saanut itselleen omistusoikeutta perittävään omaisuuuteen. Laatimiseen on aikaa kuukausi.
Varattomastakin pesästä on laadittava perukirja, jossa todetaan, että ”vainajalta ei tiettävästi jäänyt omaisuutta tai velkaa”. Uskotuille miehille ei ole asetettu pätevyys- tai esteettömyysvaatimuksia, mutta mikäli perukirjan laativat ammattitaidottomat henkilöt, tästä seuraa helposti ongelmia ennen kaikkea perintöverojen osalta sekä omaisuudenmyyntitilanteissa.
Läheisen menettämisen jälkeen on huolehdittava myös kuolinpesän asioista. Kuolinpesän asioiden hoito erilaisine asiakirjoineen ja toimenpiteineen voi tuntua monimutkaiselta, varsinkin jos niistä ei ole aiempaa kokemusta. Tälle sivulle olemme koonneet hyödyllistä tietoa sekä ohjeita pankkiasioiden hoitoon kuolinpesän asioita hoitavalle.
Jos taas leski on ensin kuolleen puolison kuoleman jälkeen antanut avio-oikeuden alaisesta omaisuudestaan ennakkoperintöjä tai muita lahjoja, tulee lesken antamat lahjat ottaa huomioon jaettaessa avio-oikeuden alaista omaisuutta lesken ja ensin kuolleen puolison jälkeen verotettuihin varoihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.