keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Novellin kirjoittaminen

Kuitenkin hyvän novellin kirjoittaminen vie aikaa. Itse olen huomannut että novellin saa kirjoitettua noin viikossa, jos joka päivä kirjoittaa, mutta tasoltaan omat tarinani vaihtelevat hyvinkin paljon. Tulkinta: Lukija päättelee, että tyttö on kateellinen veljensä hyvästä koulumenestyksestä. Perustele havaintosi novellin perusteella!


Muista otsikoida analyysisi kiinnostavasti! Se on novellin perusajatus ja luo aiheelle pohjan.

Esimerkiksi jos novellin aiheena on ryöstö, voi teema olla esimerkiksi epätoivo, työttömyys, kosto, nälkä jne. Toisinaan novellin teema voi olla vaikeasti löydettävissä. Tuntuuko novellin kirjoittaminen vaikealta?


Eikö ideoita synny? Kokosin tähän blogipostaukseen seitsemän minun ja Jukan vinkkiä novellin ideointiin. Kaikki vinkit ovat sellaisia, jotka olemme todenneet hyviksi ja toimiksi tavoiksi ideoida novelli – monet niistä ovat tuoneet meille myös menestystä kirjoituskilpailuissa. PHP-asennuksestasi puuttuu vaadittu MySQL-laajennos.


Yritin kerran keksiä mahdollisimman huonon idean ja onnistuin hyvin. Siitä syntyi novelli Ori, jonka voit lukea kokonaisuudessaan omilla sivuillani.

Tyhjän paperin ympäri voi kiertää kuin satelliitti – pääsemättä koskaan laskeutumaan. Novellin idea oli mies, joka rakastuu hevoseensa. Mikä on novellin näkökulma? Millaisen ihmiskuvan tai maailmankuvan novelli antaa? Niinkun otsikostakin jo voi päätellä, niin mä haluaisin kuulla teidän mielipiteen että millainen on hyvä novelli?


Esimerkki kysymyksiä: Nopeasti vai hitaasti etenevä juoni? Paljon vai vähän kuvailevia lauseita? Keskittyykö tarina yhden vai useamman henkilön näkökulmaan?


Huomioi myös novellin kieli ja tyyli etenkin, jos se on mielestäsi poikkeava (puhekieli, murre tms.). Huomaa, että sinun pitää perustella novellista tekemäsi päätelmät esim. Kerro siis omin sanoin tai suorilla lainauksilla novellin kohta, johon perustat päätelmäsi. Kun olet tehnyt harjoituksen, sinun on helpompi aloittaa itse kirjoittaminen. Tiedät tarkalleen, mitä sanoja käytät, missä järjestyksessä kerrot asiasi, mikä on tärkeää ja minkä voi jättää kertomatta.


Valitse aihe, jonka kanssa voisit työskennellä pidempäänkin. Kun ihmiset lukevat kirjaasi, he ehkä haluavat apua jatkossakin. Runoanalyysin kirjoittaminen Laadi yhtenäinen teksti, jossa erittelet ja tulkitset runoa.


Tuo aloituskappaleessa esiin runon perustiedot: kirjoittaja, runon nimi ja ilmestymisaika. Esittele myös runon aihetta lyhyesti. Sen jälkeen tarkastele runon keinoja jossakin johdonmukaisessa järjestyksessä.

Tiedän,että se kirjoitetaan toisen henkilön näkökulmasta. Mieti tarinan ja kerronnan aikalinjojen sovittamista, esim. Kuvaus (7) sekä aloittaa että lopettaa novellin , eli sulkee ympyrän.


Loppukuvaus myös jälleen hidastaa novellin rytmiä. Jännitettä tuo se, että jotain on muuttunut alun ja lopun välillä. Rokki kaikuu tyhjässä tilassa.


Vaikka seitsemän virkkeen novellin rakentuu selkeistä erillisistä osista, ne muodostavat yhtenäisen tarinan. Käsittele kutakin tarkasteltavana olevaa asiaa mahdollisimman monipuolisesti. Teos on aina luettava kunnolla ennen kuin siitä voi kirjoittaa mitään. Teoksesta on löydettävä perustelut kaikille analyysissä esitetyille väittämille. Tästä aiheesta on jo ollut samanniminen keskustelu, mutta se on kadonnut jonnekin demihaamujen syömänä, joten otetaan uusiksi.


Eli, jakakaa tässä keskustelussa omat perusvinkkinne aloittelevalle kirjoittajalle. Kertaus on opintojen äiti. Mitä kaikkien pitäisi ottaa huomioon tekstiä kasatessaan?


Oma listani on seuraavanlainen: - Kirjoita jossain tekstinkäsittelyohjelmassa, älä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit