torstai 21. maaliskuuta 2019

Hautaustestamentti hinta

Arkun ja uurnan valinta. Päädyn hyvin pelkistettyyn, käsittelemättömään mäntylautaiseen arkkuun, jonka hinta on noin 3euroa. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että kaikissa hautajaisjärjestelyissä huomioidaan ekologisuus ja taloudellisuus niin pitkälle kuin mahdollista.


Hinta nousee koon ja tarvittavan käsityön mukaan. Jos omaiset haluavat suunnitella kiven itse, voidaan puhua jo tuhansista euroista. Hintaan vaikuttavat hautakiven koon lisäksi kivilaji, muoto, tekstityypit sekä matka- ja pystytyskulut. Uurnahautojen kivet ovat pienempiä ja edullisempia kuin arkkuhautojen.


Sitä tehdään kaksi samansisältöistä kappaletta, toinen hautaustestamentin tekijälle ja toinen hautaustoimistolle. Moni vainaja on saattanut jo elinaikanaan ilmaista tahtonsa hautajaisiinsa liittyvistä asioista hautaustestamentilla tai ennakkosopimuksella hautaustoimiston kanssa. Omaisten tulee kunnioittaa vainajan toivomuksia. Testamenttikeskus ilmoittaa niiden muutoksista verkkosivuillaan viimeistään päivää ennen muutosten tekemistä. Asiakirjasta on syytä kertoa omaisille ja säilyttää asiapaperia ja tai sen sijaintipaikasta kertovaa korttia paikassa, josta omaiset voivat sen helposti löytää.


Selvitä, oliko vainajalla hautaustestamentti tai oliko hän muuten ilmaissut toiveensa hautajaistensa suhteen. Hautauksen kustannukset. Kutsuttavien määrä ja tarjoilujen luonne sekä esimerkiksi millaiset puheenvuorot tai musiikki kuvaisi läheistäsi parhaiten, tulee ainakin päättää. Uurnan hinta vaihtelee materiaalin ja mallin mukaan. Kaikki uurnat ovat maatuvia, ekologisia ja laadukkaita.


Toimistollamme on laaja valikoima erilaisia uurnia sekä uurnakuvasto. Sopimus laaditaan aina henkilökohtaisesti asiakkaan kanssa huomioiden pienimmätkin yksityiskohdat ja toiveet. Kirjallinen hautaussopimus tehdään yhdessä hautaustoimiston kanssa.


Sopimus voi olla maksuton hautaussuunnitelma tai ennakkotilaus, johon yleensä liittyy hautaustestamentti. Annamme asiakkaalle kortin, jossa ilmoitetaan hänen sopineen järjestelyistä kanssamme. Aikanaan voimme toteuttaa vainajan oman tahdon mm. Kuolin- ja osanottokiitoksen hinta on Kalevassa € per palstamillimetri. Minimikoko kuolinilmoituksissa on pmm ja osanottokiitoksissa pmm.


Lisäksi ilmoituksen hintaan vaikuttaa leveys eli onko se yksi- vai kaksipalstainen. Mikäli me hautaustoimistossa suunnittelemme ilmoituksen, perimme siitä palvelumaksun eur. Vainaja siunataan kirkossa josta voidaan astella valitulle hautapaikalle arkkua kuljettavan auton perässä. Sieltä vainajaa kuljettava auto lähtee kohti krematoriota jossa vainaja poltetaan, tai itse asiassa tuhkataan koska arkkuun ja vainajaan ei osu suoraan liekkejä vaan uuniin hyvin korkea lämpötila sytyttää sen ja vain tuhka jää jäljelle.


Perunkirjoituspalvelumme. Teemme perukirjan ja tarvittaessa myös jakosopimuksen. Yleensä pesän ilmoittajana toimii pesän osakas, tällöin pesän ilmoittaja hankkii perunkirjoitusta varten tarvittavat asiakirjat ja toimittaa aineiston meille.


Oikeusaputoimisto veloittaa perukirjan teosta paitsi kuolinpesän bruttovarallisuuden, myös asiakkaan eli pesän ilmoittajan tulojen ja varallisuuden perusteella. Riikka Hämäläinen korostaa, että olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat hyvissä ajoin lähiomaisilleen toiveistaan hautajaisten suhteen. Ei ole mitään kiirettä, mutta perunkirjoitusta varten kannattaa varata hinta -arvio muistomerkkiä koskevia hankintoja varten.


Huomioiden myös haudalla oleviin ns. Hoidettava kolmen (3) kuukauden sisällä kuolemantapauksesta. Hinnat määräytyvät käytettyjen kukkien lajin ja määrän mukaan.


Alla esimerkkejä sidonnoistamme ( hinta kuvan alla). Jos tuo on semmoinen kuolemaan asti maksettava, niin tuntuu pikkuisen kalliilta. Design-arkkuun saa omat liinavaatteet. Tuula Leppämäen ja hänen veljensä Pekka Nurmisen verstaalla valmistuu ympäristöystävällisiä design-arkkuja.


Heidän firmansa NorthArk on ensimmäisenä suomalaisena arkkuvalmistajana saanut Suomen hautaustoiminnan keskusliiton myöntämän ekologisen laatusertifikaatin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit