tiistai 5. maaliskuuta 2019

Aseen hallussapitoluvan menettäminen

Poliisi myöntää ampuma-aseiden ja aseen osien hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttavia lupia. Aselupahakemukset toimitetaan poliisilaitokselle. Ampuma- aseen ja kaasusumuttimen hankintaan ja hallussapitoon oikeuttava lupa voidaan antaa myös Suomessa rekisteröidylle tai julkista tehtävää hoitavalle yhteisölle ja säätiölle. Tämän vuoksi valiokunta viittaa ampuma- aseen hallussapitoluvan peruuttamista koskeviin säännöksiin.


Luvan hakijan lisäksi myös hallussapitoluvan omistaja kirjoittaa allekirjoituksensa rinnakkaislupa-anomukseen. Rinnakkaisluvan hakijan täytyy täyttää kaikki edelletykset jotka asetetaan saman aseen hallussapitoluvan hakijalle. Rinnakkaislupa antaa samat oikeudet aseen ja siihen sopivien patruunoiden käyttöön kuin hallussapitolupa. Ampuma- aseen hallussapitoluvan peruuttamista koskevassa korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että poliisilaitos on voinut ampuma-aselain §:n momentin kohdan perusteella peruuttaa ampuma- aseen , aseen osan, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten hankkimiseen tai hallussapitoon.


Aseen menettäminen pelkän passiivisuuden perusteella sil-loin, kun aseen voitaisiin katsoa olevan muistoesine ja kun mitään muuta perustetta passiivisuuden lisäksi ei luvan peruuttamiselle olisi, loukkaa omaisuuden suojaa. Jokainen ihminen voi muuttua ja siinäkin on oltava tarkkana jos lähdetään tarkastelemaan esimerkiksi menneisyyttä. Totta on kyllä se että melkoista vastuuttomuutta on aseen hallussapitoluvan myöntämisessä jos esim. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että ampuma-aselain muutosten vaikutukset näkyvät selkeimmin metsästysharrastuksessa, mutta myös perusoikeuksia rajoittavia tekijöitä löytyy. Pykälässä lisäys vuotta vaan ei vuotta täyttäneen aseen hallussapidosta on tarpeeton muutos.


Muutostarve on laissa sisäsyntyinen. On haluttu nostaa kategorisesti hallussapitoluvan ikärajaa vuoteen, mutta edelleen haluttu taata vuotiaille harrastamisen mahdollisuus. Tarkoitus ei ole tältä osalta ollut muuttaa nykytilannetta. Vain lääkärin voitaisiin katsoa olevan potilaan psyykkisen tilan arviointiin soveltuva koulutus ja ammatillinen.


Ja ajo-oikeuden menettäminen on todellakin hallinnollinen toimenpide, eikä rangaistus. Vähän sama asia kuin aseluvan peruminen. Peruttaessa aseen hallussapitolupa, luvan haltija menettää oikeuden hallussapitää ampuma-asetta henkilökohtaisesti ja tuo hallinnollinen toimenpide ei sisällä muita seuraamuksia (yleensä). Aselupien menettäminen ei ollut rangaistus jota ei voida määrätä aiemman rangaistuksen johdosta. Luvan ampuma- aseen ja aseen osan hankkimiseen (hankkimislupa) antaa ja peruuttaa hakijan kotikunnan tai kotipaikan poliisilaitos.


Luvan erityisen vaarallisen ampuma- aseen ja sen osan hankkimiseen antaa ja peruuttaa kuitenkin Poliisin tekniikkakeskus. Hankkimislupa oikeuttaa myös aseen ja aseen osan väliaikaiseen hallussapitoon. Kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta järjen käyttäminen on sallittua! Asiattomat viestit poistetaan kyselemättä.


Uskonnoista, etnisistä kysymyksistä, petoeläinkysymyksistä ja politiikasta keskusteleminen jätetään muille foorumeille. Aseen osien luettelossa ei ole syytä olla mitään muita osia kuin ne keskeiset osat, jotka tekevät aseesta projektiileja ampuvan laitteen – esimerkiksi äänenvaimennin ei ole tällainen osa. Lukemat ja tapahtumat osoittavat sen, että aseen saaminen on liian helppoa ja niiden käsittelyn valvonta löperöllä pohjalla. Lähtökohtaisesti aseen hallussapitoluvan saaminen on hyvin helppoa.


Kunhan täyttää helpot kriteerit ja pistää € tiskiin, niin homma selvä. Sairastahan tuollaisten kaiken maailman pudolajien harrastaminen on joka tapauksessa, riippumatta tästä Oulun tapauksesta. Mitä järkeä on treenata toise.


Jos aseen omistaja, hallussapitoluvan saanut tai joku kolmas henkilö rikkoo jonkun henkilön, kenen tahansa, ampuma- aseen tai aseen osan toimintakelvottomaksi niin hänet tuomitaan sakkorangaistukseen ampuma-aserikkomuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit