torstai 28. maaliskuuta 2019

Hätänumeroon soittaminen lapset

Vanhempien on hyvä harjoitella lapsen kanssa hätätilanteessa toimimista ja hätänumeroon 1soittamista. Kotona tai koulumatkalla sattuvassa hätätilanteessa lapsi saattaa olla yksin ja joutua toimimaan nopeasti. Harjoittelu ei saa synnyttää pelkoa lapsessa, vaan siitä pitää jäädä turvallinen olo.


Kerro esimerkkien avulla myös, milloin hätänumeroon ei soiteta: ei silloin, jos tulee sähkökatko, jalkaan pieni pipi tai kenelläkään ei ole hengenvaaraa. Huvin vuoksi hätänumeroon ei missään nimessä saa soittaa. Suomenkielisten AMK-tutkintojen opintojaksoille ei ole pohjakoulutusvaatimuksia (katso ohjeet YAMK-opintoihin sivun alaosassa).

Suomen kielen tasovaatimus on C jotta suoriudut esseevastausten ja raporttien kirjoittamisesta. Opintojaksojen mahdolliset edeltävyysehdot on otettava huomioon. Areena on Suomen suurin netti-tv ja radio. Lapset ovat hyviä soittajia!


Kaikkein yleisin Ollille annettu neuvo oli hätänumeroon soittaminen. Lähes jokainen keskustelija pyrki myös selvittämään lapsen läheisiä ja naapuruston turvaverkkoja, joista lapsi saattaisi saada turvaa ja apua pelottavassa tilanteessa. Jos epäilet, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon 1kuin olla soittamatta.


Milloin soitat hätänumeroon 112?

Kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle. Kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa. Yhtenä ajatuksena Satupalvelulla on, että myös ulkomailla asuvat suomalaiset lapsiperheet saavat helposti luettavaa lapsilleen. Jos tunnet ulkomailla asuvia suomalaisia perheitä, niin vinkkaa heille sivustosta. Jaa lapset pienryhmiin tai kierrä yhdessä luokkasi kanssa.


Kartoittakaa, havainnoikaa ja tunnistakaa erilaisia vaaranpaikkoja ja mitä niissä voi sattua. Vaaralliset paikat kirjoitetaan ylös tai valokuvataan, jonka jälkeen arvioidaan vielä tapaturman todennäköisyyttä ja vakavuutta. Kutsu apua, soita hätänumeroon 112Pelkkä hätänumeroon soittaminen voi pelastaa ihmishengen. Joissain matkapuhelinmalleissa voi soittaa jopa ilman SIM-korttia.


Hätänumeroon soitetaan ilman suuntanumeroa. Jos et pysähdy: Maassa makaavan elimistö vaurioituu joka sekunti. Sovellus on saatavilla vain Androidille.


TILAA TekniikkaTalouden uutiskirje ja TT autot -uutiskirje tästä. Myös lapset pystyvät helpommin hälyttämään apua. Lapsi pystyy sovelluksen automaattipaikannuksen ansiosta hälyttämään hätätilanteeseen apua, vaikkei osaisi kertoa sijaintia tai tapahtumia kovin tarkasti. Jos olet hädässä ja soitat hätänumeroon , etkä pääse ensimmäisellä kerralla läpi, kokeile toisen ja kolmannen kerran.


Jos tiedät olevasi pidemmän aikaa kännykän varassa, hanki varavirtalähde.

Turvallisuuskasvatusta on myös erilaisten valmiuksien lisääminen, kuten taito ratkaista on-gelmia ja ristiriitatilanteita, vuorovaikutustaidot ja kyky kieltäytyä. Erityisesti lapset voivat saada auringosta palo-vammoja ellei heidän ihoaan suojata. Auringon polttaman ihon oireet ovat kipu ja kuumotus.


Kaikissa vakavissa palovammoissa hakeudutaan lääkäriin. Iho on kosketusarka. Tarvittaessa soite-taan hätänumeroon 112. Alla olevista linkeistä voit tulostaa itsellesi materiaalipaketit (.pdf -muodossa).


Sisällössä on mainittu sivunumerot, mikäli haluat tulostaa vain yksittäiset sivut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit