keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Ekskulpaatiovastuu

Mitä tarkoittaa ekskulpaatiovastuu ? Edilexin asiasanasto on hierarkinen kokonaisuus, jossa eri asiasanojen välille on rakennettu hierarkiset ja semanttiset viittaukset. Asiasanaston lisäksi asiasanat toimivat pikahaussa ja aineistokohtaisilla tarkennetun haun lomakkeilla. Ekskulpaatiovastuu oli pitkään eräänlainen sopimusoikeudellisen korvausvastuun perusta, eikä sitä ole helppo horjuttaa. Tuottamusvastuun muodot sopimusvastuussa: ekskulpaatiovastuu ja vahingonkärsijän todistustaakkaan perustuva tuottamusvastuu.


Niin sanottu presumptiovastuu eli ekskulpaatiovastuu on käännettyyn todistustaakkaan perustuvaa tuottamusvastuuta. Vapautuakseen vastuusta palvelun tarjoajan on voitava osoittaa menetelleensä huolellisesti tai vaihtoehtoisesti, että hän ei ole menetellyt huolimattomasti. Käytännössä vastuuperusteiden jako ei ole kovin selvä ja esimerkiksi kontrollivastuu ja ekskulpaatiovastuu ovat hyvin lähellä toisiaan.


LISÄPISTEET TENTTIIN. Yleinen lähtökohta _sopimussuhteiden korvausvastuussa_, esim. Erityisesti huomiota kiinnitetään tuottamusarviointiin, sillä vastuuperusteena neuvonantopalveluissa on ekskulpaatiovastuu , jolloin neuvonantaja voi välttyä vastuulta ainoastaan, mikäli se kykenee näyttämään toimineensa kaikin puolin huolellisesti toimeksiantoa suorittaessaan. Toinen ryhmä vastuunvapautusperusteita koskee vahinkoja, joiden syinä ovat tietyt kuljetuksiin liittyvät erityiset riskit: 1. Vahingoittumiselle alttiiin tavaran kuljetus. Tällaisen tavaran puutteellinen pakkaus.


Tavaran kuormaaminen lähettäjän toimesta ja purkaminen vastaanottajan toimesta. Presumptoitu tuottamusvastuu, eli ekskulpaatiovastuu , jonka mukaan rahdinkuljettajan tulee osoittaa, se miltä osin vahingot eivät ole aiheutuneet hänen puolellaan olevasta virheestä tai laiminlyönnistä. Rahdinkuljettaja vastaa vahingoista, joihin liittyy huolimattomuutta hänen puolellaan.


Tuottamus- ja ekskulpaatiovastuu ovat tuottamukseen perustuvia, kun taas kontrolli-, ankara ja poikkeukseton vastuu ovat tuottamuksesta riippumattomia. Blogissa käsitellään rule of law -periaatteen ilmenemistä oikeudenkäynnissä, tuomioistuinten riippumattomuutta, oikeuden saatavuutta, asianosaisten tasavertaista asemaa, oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin keskeisiä elementtejä sekä ihmis- ja perusoikeuksia ja niiden merkitystä lainkäytössä. Kirjoittaja Jyrki Virolainen on lainkäytön emeritusprofessori ja entinen tuomari.


Edilexin hakutoiminnot ohjaavat löytämään helposti relevantit sisällöt. Kaikkiin aineistoihin kohdistuvissa hakutuloslistauksissa näet vasemman reunan rajaa hakua -navigaatiossa koko ajan, mitä hakuun löytyvää sisältöä palvelussa on. Pääsääntöisesti välilisten haittojen korvaamisen määritystapa josta velallinen vapautuu näyttämällä vahingon johtuneen jostain hänen.


Tämän jälkeen käsitellään vastuuperustetta ja vahingonkorvausvastuun laajuutta. Päädyin tukeutuen osin edellisen kappaleen metodeihin, että vaikka vastuu on Alistamissopimuksen 6§ mukaan tuottamusvastuu ( ekskulpaatiovastuu ), se on de facto kontrollivastuu. Tutkielmassa tarkastellaan vahingonkorvauksen hakemista kilpailunrajoituksilla aiheutetuista vahingoista. Tutkimustehtävänä on tarkastella, miten eri oikeuskeinojen avulla on mahdollista hakea vahingonkorvausta ja mitä ovat vahingonkorvauksen yleiset edellytykset kilpailuoikeuskontekstissa. Kartellivahingon todistaminen.


Merikuljetukset ja kalustohuolto alusöljyvahingossa - Kymenlaakson. Sopimusvastuun alan laajeneminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit