keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Aselupa armeija

Aselupaan voidaan, käytännössä aina, kun on uudesta aseesta kysymys liittää hankkimisoikeus tai yksityinen valmistamisoikeus. Poliisi myöntää ampuma-aseiden ja aseen osien hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttavia lupia. Aselupahakemukset toimitetaan poliisilaitokselle. Aina siellä on muutama töhö, joka tulee inttiin ilman aselupaa.


Miten joku voi olla niin typerä, että luulee valtion tuosta noin antavan rynnäkkökiväärit 18-vuotiaille hormoneita pullollaan oleville miehille. Armeija on käyty kertausharjoituksineen. Koulutusta sain pistoolista kranaatinheittimeen.


Lisäksi olen harjoitellut itämaisia aseita ja useita lähitaistelulajeja, myös kovimpia - ja kovaa. En siis varsinaisesti ole luettavissa nk. Mutta kyllä se silti vaan kylmää jos aseenkantolupia aletaan jakaa armeijabotnelta.


Aseluvan saajalta ei edellytetä asepalveluksen suorittamista. Miespuolisen) aseluvan hakijan täytyy lupaa hakiessaan esittää muiden dokumenttien lisäksi joko sotilaspassi, siviilipalvelustodistus, kutsuntatodistus tai todistus palvelusta vapauttamisesta, Sinun tapauksessasi ilmeisesti siviilipalvelustodistus tai todistus palvelusta vapauttamisesta. Maassa pitää olla armeija , tai siellä on jonkun muun maan armeija. Suomessa on kyllä armeija , mutta sillä ei kyllä tätä maata saa puolustettua. En tiedä millon olette metsien miehet viimes nähneet Suomen armeijaa tositoimissa?


Hyvä jos ne saa kumpparit jalkaan ilman apua. Poliisin sähköisen asioinnin ajanvarausjärjestelmä. Varaa ajat kerralla koko perheelle. Jos koko perhe on tulossa jättämään yhdessä saman lupatyypin hakemukset, voit liittää kaikkien henkilötiedot samaan varaukseen, jolloin järjestelmä pyrkii löytämään teille peräkkäiset ajat samalta palvelutiskiltä. Yleisimmät puolustusvoimien lomakkeet on julkaistu tällä sivulla.


Lomakkeet ovat pdf-muodossa. Olen hukannut vanhat vapautuspaperit niin mistä saan hommattua uudet. Kuin tarvisee todistaa että asevelvollisuus on suoritettu kuin hakee passia poliisiasemalta. Poliisi suosittelee ajanvarauksen tekemistä lupapalveluihin. Ilman ajanvarausta jonotusaika voi olla useita tunteja.


Onhan se ollut jo jonkin aikaa. Itse huolehdin aselupa -asiat kuntoon hyvissä ajoin ennen inttiä, niin oli mukavampi aloittaa palvelus. Eivät nimittäin skapparit ekana päivänä hyvällä katsoneet niitä, joilta lupa puuttui. Mutta tosissaan: ei todellakaan tarvita, olkaa huoletta. KHO ratkaisi nyt ensi kertaa edellytyksiä, joilla aselupa voidaan perua.


Lupa voi lähteä jo sopimattomasta käytöksestä, vaikka asiaan ei liittyisi rikosta. Aseen saattaa menettää myös rikkomalla yleistä lainkuuliaisuutta, esimerkiksi talousrikoksilla. Reserviläistoiminta on kokonaan uusi peruste saada aselupa , ja saa kiitosta muun muassa reserviupseeriliitolta.


Ihan pelkkää kiitosta lakiesitys ei kuitenkaan alan harrastajilta saa. Suomen esitys on joiltain osin hieman tiukempi, kuin mitä EU:n direktiivi edellyttää, Jaakko Hyvätti huomauttaa. Pojan aselupa on mietityttänyt Riitta Saarta paljon. Tekikö poliisi anteeksiantamattoman virheen, kun myönsi aseen Matti Saarelle? Entä olisiko poliisin pitänyt hakea ase takaisin?


Kun jälkikäteen miettii, niin olisihan se ase pitänyt ottaa pois. Mutta ei kai Matin aikeita poliisi voinut minuutissa nähdä, kun emme mekään nähneet. Puolustusvoimilla ei ole oikeutta kertoa T-luokituksesta saati sen syistä Etsivän nuorisotyön tekijöille.


Ainoa viranomainen, joille T-luokituksesta saa kertoa, on poliisi, heillekin vain aselupa -asioihin liittyen. Luokituksesta ja omasta taustasta kertominen jää näin T-miehen omalle vastuulle. Oman sotilaspassin hukkaaminen ei ole katastrofi. Mihinkään paniikkiin ei myöskään ole syytä, jos sotilaspassi joutuu vääriin käsiin, sanoo komentaja Jyrki Kivelä Pääesikunnasta. Se varusvaraston skappari on hieman äksy, mutta sen ymmärtää kun tietää että kaverin urapolku katkesi siihen, kun se järjesti polkupyöräsulkeiset autohallin katolla ja yhden taaksepoistumisen aikana alokkaana ollut varuskunnan komentajan poika putosi katolta ja katkaisi jalkansa.


Verneri on valtakunnallinen, kehitysvamma-alan toimijoiden yhdessä ylläpitämä verkkopalvelu. Yhteistyötä johtaa Kehitysvammaliitto. Sivuilla on monipuolisesti tietoa kehitysvammaisuuteen liittyvistä asioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit