torstai 14. maaliskuuta 2019

Korkea veroprosentti

Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava. Mihin laskuria voi käyttää? Naapurimaa Ruotsiin verrattuna keskituloisen veroprosentti on peräti prosenttiyksikköä korkeampi. Selvityksen on laatinut Veronmaksajain. Jos prosentti on liian korkea , maksat turhia ennakkoveroja, jotka saat palautuksena takaisin vasta seuraavan vuoden syksyllä.


Liian matala prosentti taas kostautuu myöhemmin jäännösveroina tai loppuvuoden suurena ennakonpidätyksenä. Yleinen suositus on, että alkuvuonna tulot kannattaa arvioida mieluummin yläkanttiin. Yllä olevista kartoista voi nähdä, että Suomessa ja Pohjois-Euroopassa ansiotulojen veroprosentti on varsin korkea.


Vastaavasti Itä-Euroopassa verotus on huomattavasti matalampaa. Korkean veroprosentin ja hyvinvointivaltion lisäksi Pohjoismailla on muutakin yhteistä. Tästä syystä ennakonpidätys saatetaan joutua toimittamaan vuoden viimeisessä palkanmaksussa joko kokonaan tai osittain lisäprosentin mukaan.


Korkea ennakonpidätys vuoden lopulla voidaan välttää, jos päiväkohtaista tulorajaa alennetaan vuoden alussa jakamalla verokorttiin merkitty vuositulo luvulla (x 14) 378. Selaimesi evästeet on estetty. Sinun on sallittava evästeet, jos haluat käyttää tätä sivustoa. Eläkkeensaajan tuloveroaste kertoo maksettavien tuloverojen ja veronluonteisten maksujen osuuden eläkkeestä kyseisellä tulotasolla. Pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa verotus on suhteellisesti korkea , koska yhteiskunta rahoittaa monia asioita (mm. sosiaaliturvan, julkisen terveydenhuollon, koulutuksen, julkisen liikenteen jne.).


Alhaisemman verotuksen maissa nämä menot tulee maksaa itse, mistä huolimatta ostovoima on yleensä merkittävästi parempi. Liian korkea on, osa syy se, että täällä on tehty niitä mokia, missä rahaa on palanut. Nyt ei sitten yhteiskunnan varoja senttiäkään mihinkään uuteen halliin, jos on tarve saada, niin sitten yksityisrahalla tai Saipan rahoilla, kyllä noilla lipunhinnoilla pitäisi riittää. Kaikkiaan 1kunnan veroprosentti on tai enemmän.


Yleisin tuloveroprosentti on 1ja se koskee asukkaita kunnassa. Lapissa asuvat maksavat keskimäärin korkeinta tuloveroprosenttia ja Ahvenanmaalla asuvat alhaisinta. Keskimääräinen veroprosentti nousee lähes prosenttiyksikköä 1prosenttiin.


Liperin kunnanhallitus esittää valtuustolle, että voimalaitoksille säädetään erillinen kiinteistöveroprosentti. Esityksen mukaan veroprosentti olisi eli suurin kiinteistöverolain mahdollistama prosentti. Tuloveroprosentiksi hallitus esittää entistä 25:tä.


Onko veroprosentti liian korkea ? Korkea verotus voi yllättää osittaiselle vanhuuseläkkeelle jääneen – harva on silti perunut eläkkeen. Osinkojen verotus poikkeaa toisistaan riippuen, onko osingon maksaja pörssiin listattu julkinen osakeyhtiö (Oyj) ja listaamaton osakeyhtiö (Oy). Progressiivinen vero (asteittain kasvava vero) on vero, jossa veroprosentti nousee veron perusteena olevan rahasumman kasvaessa.


Progressiivisen verotuksen keskeisenä ajatuksena on sovittaa verot veronmaksajien maksukykyyn. Rovaniemellä on aika korkea veroprosentti jo nyt. Siitä vielä korottaminen on hankalaa imagollisestikin, Ansala sanoo STT:lle. Kaupungin taloutta ovat rasittaneet kuntien valtionosuuksien ja verotulojen pieneneminen sekä kustannusten kasvu.


Ansalan mukaan tilannetta helpottaisi, jos valtionosuuksien indeksikorotukset palautetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit