torstai 21. maaliskuuta 2019

Aktiivimalli kela

Aktiivimalli kela

Tutustu Kela -tärppeihin! Vilkaise lyhyet vinkkilistat ajankohtaisista Kela -asioista Elämässä. Näistä kannattaa vinkata muillekin! Etuus palautuu automaattisesti normaalille tasolle. EU hyvinvointivaltio Kela Kela -siirto kuntoutus kyselytutkimus köyhyys lapsiperheet lääkekorvaukset lääkkeet matkakorvaus mielenterveys nuoret nuorten syrjäytyminen omaishoito perhevapaat perustulo perustulokokeilu perusturva politiikka sairaanhoitokorvaukset.


Aktiivimalli kela

Aktiivimalli koskee niitä, jotka saavat työttömyysetuutta. Tiedä tärkeimmät kohdat! Kohuttu aktiivimalli tuo uusia piirteitä työttömien toiminnan seurantaan, Kela kertoo. Mallista luopuminen tarkoittaa, että emme enää seuraa päivärahan hakijan aktiivisuutta, eikä päivärahan tasoa alenneta. Päivärahat, jotka maksetaan 1. Mallin tavoite on lisätä työllisyyttä ja lyhentää työttömyysaikaa.


Hallitus on esittänyt, että aktiivimalli kumotaan 1. Jos eduskunta hyväksyy esityksen, Kela ei enää seuraisi etuuden saajan aktiivisuutta vuodenvaihteen jälkeen. Työllistymisen tukemiseksi suunniteltu aktiivimalli voi olla vaikea hahmottaa. Lue sivuiltamme selkeät ohjeet aktiivimallista! Ministeriö ja Kela ovat käynnistäneet aiheesta yhteisen tutkimushankkeen. Uuden tutkimushankkeen tavoitteena on saada kattavaa tietoa siitä, miten aktiivimalli on vaikuttanut erityisesti työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa saaviin.


Aktiivimalli kela

Meren mukaan aktiivimalli ei edelleenkään ratkaise ongelmia, joita esimerkiksi vajaatyökykyiset tai haja-asutusalueilla asuvat kohtaavat. Kaikkia työttömiä ei pitäisikään lähestyä yhtenä massana. Myönteistä olisi, jos hankalasti työllistyvät saisivat enemmän tukea ja ohjausta. Ansiopäivärahaa ei enää alenneta 1. Kela arvioi, että puolet sen työttömyysturva-asiakkaista on täyttänyt alkuvuoden aikana aktiivimallin aktiivisuusehdon.


Jos työtön ei täytä ehtoa, hänen työttömyysetuuttaa leikataan prosenttia. Kela ja työttömyyskassat joutuvat arvioidensa mukaan antamaan työnhakijoille vuodessa jopa yli miljoona uutta. Lain mukaan toimeentulotuen perusosaa voidaan alentaa noin 100–2euroa, jos työtön ”kieltäytynyt tarjotusta työstä” tai ”on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai julkista työvoimapalvelua ole voitu tarjota”. Toivottavasti ruuhkaisia vastaanottoja ei aleta kuormittaa porsaanreikien etsimiseksi.


Se olisi aivan hassua, Myllymäki sanoo. Hylkäyksen jälkeenkin täyttä päivärahaa Työkyvyttömyyseläkehakemus vapauttaa aktiivimallin velvoitteesta siihen saakka, kunnes eläkeyhtiö tai Kela on ensimmäisenä asteena antanut hakemuksesta päätöksen. Työmarkkinatuen ja peruspäivärahan osalta työttömän aktiivisuutta seuraa Kela. Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan osalta aktiivisuutta seuraavat työttömyyskassat.


Tällaisia ovat osatyökyvyttömyyseläke, osakuntoutustuki, tapaturma- tai työkyvyttömyyseläke, sekä vammaistuki. Työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta aletaan seurata 1. Mitä työnhakijalta odotetaan, ettei päiväraha pienenisi? Kela : Naisten on helpompaa täyttää aktiivimallin ehdot kuin miesten Kotimaa 29.


Eikä tämä saa olla se seuraus, että aktiivimalli viekin viimesijaiseen passiivisuuteen. Kela valmistautuu lähettämään yksilöidyn ohjekirjeen kaikille aktiivimallin piiriin kuuluville tuensaajille aktiivimallin tuomista muutoksista ja ilmoitusmenettelystä. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen arvioi eilen Uutissuomalaiselle näin käyneen.


Tässä on tapahtunut tulkintavirhe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit