Työnantajan on aina perusteltava irtisanominen. Lain mukaan syyt voivat olla lähtöisin työntekijästä tai tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Työsopimuksen purkamiseen työnantajalla on oikeus vain erittäin painavasta syystä, esimerkiksi jos työntekijä on välinpitämättömyyttään vaarantanut vakavasti työturvallisuuden.
Kesäkuun alusta tulivat voimaan lakimuutokset, joilla pyrittiin parantamaan nollatuntisopimuksiin liittyviä epäkohtia. Työsuhteen päättymisestä on säädetty työsopimuslaissa. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päätetään tavallisesti siten, että joko työntekijä tai työnantaja irtisanoo sen. Työntekijä ei tarvitse erityistä perustetta irtisanoutumiselleen.
Olemme koonneet sinulle tietoa asioista joita irtisanoutuessa tulee ottaa huomioon sekä listanneet vaihtoehtoja irtisanoutumisen jälkeiselle ajalle. Irtisanomisaika on työsopimuksesta ja työskentelyn pituudesta riippuvainen. Niin kutsuttu ”nollatyösopimus” laajenee todella kovaa vauhtia. Siitä on tulossa oikea työelämän syöpä, joka rapauttaa työntekijöiden oikeuksia. Tällöin ei noudateta irtisanomisaikaa, vaan työsuhde päättyy välittömästi.
Tarvittaessa työhön kutsuttavat työntekijät. Nollasopimuksilla tarkoitetaan työsopimuksia, joissa työntekijä sitoutuu olemaan työnantajan käytettävissä tämän määräämänä ajankohtana ilman, että työsopimuksessa on määritelty vähimmäistyöaikaa, jonka työnantaja on vähintään velvollinen tarjoamaan työtä, tai jolta työntekijälle tulisi vähintään maksaa palkka. Nollatuntisopimus (myös nollasopimus, nollatyösopimus) tarkoittaa työsopimusta, jossa minimityötuntien määräksi on sovittu nolla tuntia.
Viikkotunneiksi saattaa olla määritelty esimerkiksi 0–tuntia. Töihin tarvittaessa -työsopimuksella työskentelevä joutuu usein itse irtisanomaan itsensä työtuntien vähyyden vuoksi, kertoo palvelualojen ammattiliitto PAM. Lataaminen on ilmaista. Pääsääntönä on, että tällöin työntekijä menettää työttömyysturvansa kolmeksi kuukaudeksi. Työsopimus on voimassa toistaiseksi, ellei sitä ole erikseen sovittu määräaikaiseksi.
Pyydä työnantajalta oikea työsopimus allekirjoitettavaksi. Siinä sovitaan kaikki työsuhteen keskeiset ehdot: palkka, työaika, työsuhteen kesto, työtehtävät ja työpaikka. Runkosopimus kannattaa allekirjoittaa vain silloin, jos aiot keikkailla harvakseltaan. Pykälällä ei ole tarkoitus vaikuttaa niihin tilanteisiin, joissa työnantaja tarjoaa työntekijälle irtisanomisaikana työtä, kuten aiemminkin työsuhteen aikana. Työ voi olla kokoaikaista tai osa-aikaista,.
Vuosiloman ansaitseminen. Jos työsuhde on kestänyt 31. Myös ehdollisen irtisanomisen määräyksiä muutettiin osalla aloista. Aiemmin ehdollinen irtisanominen on päättänyt työsuhteen, mikäli päivän aikana ei uusia töitä ole löytynyt. Nyt tämä aika pitenee 1päivään.
Muutos antaa ehdollisesti irtisanotuille mahdollisuuden myös lainsäädännössä säädettyyn muutosturvaan. RIKOSTAUSTAOTE Alle 18-vuotiaan avustettavan avustajan rikostaustaotteen antopäivä (voimassa 6kk). Sovelletaan niissä tapauksissa, joissa avustettava on alle 18vuotias ja työsuhteet kestävät yhden vuoden aikana yhteensä- yli 3kk. Tutustu yleisiin RYS-sopimusehtoihin. Työsopimuksella työntekijä ja työnantaja sopivat, millä ehdoilla työntekijä tulee työnantajan palvelukseen.
Virka- ja työehtosopimuksissa määritellään palvelussuhteen ehdot, esim. Paikallisesti voidaan sopia myös paremmista ehdoista. Eli vaikka työnantaja tarjoaisi tuon 35h viikko töitä niin työntekijä voi ilmoittamalla lopettaa työt seuraavaan päivään. Tulee monelle työnantajalle yllätyksenä.
SuPer on lähihoitajan oma ammattiliitto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.