tiistai 5. maaliskuuta 2019

Kiinteistön jakaminen

Kiinteistön jakaminen tehdään lohkomalla tai halkomalla. Myös yhteisiä alueita sekä yhteisesti omistettuja kiinteistöjä voi jakaa. Kun tila omistetaan yhteisesti, se jaetaan joko halkomalla tai jakosopimuksella. Joskus saattaa olla niinkin, että perilliset eivät ole halukkaita kiinteistön yhteisomistussuhteiden perustamiseen. Omistaja on voinut esimerkiksi viedä rakennuksen pois, hän on voinut antaa kaupan kohteen pantiksi tai rakennuksen arvo on voinut alentua sille aiheutuneiden vaurioiden vuoksi.


Yhteisalueosuus voidaan erottaa yhteisen alueen jaolla. Sen sijaan aviopuolisoiden yhdessä omistamat kiinteistöt eivät muodostaneet verotusyhtymää. Lue lisää omistuksesta ja hallinnasta. Puolisot antavat yhteisen ilmoituksen.


Jos omistat kiinteistön yhdessä puolisosi kanssa, riittää, että täydennätte ja palautatte jommankumman puolison ilmoitusosan. Jos kiinteistön omistajalle alueen tai osuuden siirtämisen, tilusvaihdon, osittelusta poikkeamisen, maan tai rakennuksen lunastamisen taikka muun sellaisen toimenpiteen johdosta on määrätty maksettavaksi suuruudeltaan merkittävä korvaus ja kiinteistön arvo on edellä tarkoitetun toimenpiteen vuoksi siinä määrin alentunut, että. Näin ollen rasiteoikeudet eivät ole riippuvaisia kiinteistöjen omistussuhteista.


Jos kahden kiinteistön omistajat sopivat esim. Mikäli esineen jakaminen ei ole mahdollista tai se aiheuttaisi suhteettoman kalliita kustannuksia tai alentaisi huomattavasti esineen arvoa, on oikeudella valta yhteisomistajan vaatimuksesta ja hänen haastatettuaan toiset yhteisomistajat asiassa kuultaviksi määrätä esine myytäväksi yhteisomistussuhteen purkamista varten. Onnibonni tähän jo vastasikin, eli laaditutatte ihan normaalin perinnönjakokirjan, johon liitätte kartan, johon piirrätte mikä määräala kantatilasta erotetaan. Näytä kaikki palvelut. Kuolinpesä on tavallinen yhteisomistuksen muoto.


Jos perinnönjättäjä oli avioliitossa, on hänen leskensä kuolinpesän osakkaana kunnes puolisoiden omaisuuden ositus tai erottelu on tehty. Lähtökohtaisesti omaisuus jaetaan siten, että kumpikin lapsista saa 21. Osakkaat voivat kuitenkin sopia jaosta esim.


Lapset voivat edelleen myydä kiinteistön ja jakaa kauppahinnan ja talletukset puoliksi keskenään. On kuitenkin muistettava, että omaisuuden jakaminen tasan on vain pääsääntö, josta voidaan poiketa. Tästä pääsäännöstä poikkeaminen voi erityisesti perustua siihen, että puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen, taikka siihen, että omaisuuden ositusta sovitellaan kohtuusnäkökohtien perusteella. Jos kiinteistön jakaminen ei ole mahdollista, se aiheuttaisi suhteettoman kalliita kustannuksia tai alentaisi huomattavasti jaon kohteena olevan kiinteistön arvoa, tuomioistuin voi määrätä kiinteistön myytäväksi yhteisomistussuhteen purkamista varten.


Perinnön kautta syntynyt kiinteistön yhteisomistus puretaan maanmittaustoimiston pitämässä halkomistoimituksessa. Siinä teillä on mahdollisuus esittää tarpeita ja toiveita halkomisen suorittamiseksi. Tavallisesti toimituksessa esitetyt rasitteet perustetaan pysyviksi ja kiinteistökohtaisiksi.


Asuminen on turvallista kun kiinteistö on huollettu säännöllisesti. Olipa kyseessä omakotitalo, rintamamiestalo, rivitalo, kerrostalo tai mikä tahansa muu asuttava kiinteistö – Talovisio auttaa ylläpitämään sen arvoa. Usein perilliset myyvät vanhempien asunnon vasta molempien vanhempien kuoleman jälkeen.


Silloin verotus on syytä huomioida koska kysymys asunnon arvostuksesta ja jaetaanko pesä ennen myyntiä perillisille vai ei, johtaa eri lopputulokseen ja säästö voi olla tuhansia euroja. Valtakirjat Avoin asianajovaltakirja Valtakirja kuolinpesän pankkiasioita varten Valtakirja asunto-osakkeen myymiseen Perintä Maksumuistutus Maksukehotus Haastehakemus riidaton laskusaatava Haastehakemus huoneenvuokrasaatava ja häätö. Muissa kohteissa asukkaan tulee hankkia VDSL-päätelaite, jolla yhteys muodostetaan kiinteistön puhelinverkon kautta.


Tuetut mallit löytyvät DNA:n internetsivuilta ja niitä on myynnissä mm. Halkomisessa ei jää kantatilaa. DNA Kaupoissa ja kodinteknikkaliikkeissä sekä ostoskeskuksissa.


BEM-Ylläpito tarjoaa työkalut kiinteistön hoito- ja huoltotoimen, tila- ja laitetietojen, kunnossapidon ja sisäilma-asioiden hallintaan sekä kiinteistön auditointeihin. Perukirjassa mainitaan pesän osakkaat. Ettehän te (sinä) ole maksanut koko miehesi puolelta perintönä saadun kiinteistön hintaa.


Miehesi on saanut oman perintöosansa verran ko. Te olette maksaneet yhdessä vain siitä osasta mikä on lunastettu miehesi sisaruksilta. Ja sehän ei ole sama kuin koko kiinteistön arvo.


Kysymys kiinteistön omistusoikeuden ulottuvuudesta nousee esiin erityisesti silloin, kun pinnan alle rakentaa jokin muu taho kuin maanpinnan kiinteistön omistaja. Omaisuuden ositus ja avioero. Avioeroa haetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen hakemus käynnistää kuuden kuukauden harkinta-ajan.


Kiinteistön jakaminen

Hakemuksen aviopuolisot voivat tehdä käräjäoikeudelle joko yksin tai yhdessä. Jos eroa on haettu yhdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit