perjantai 22. maaliskuuta 2019

Taloyhtiö hallintokulut

Tuottoja ovat esimerkiksi vastikkeet ja käyttökorvaukset, jotka taloyhtiö on perinyt osakkailta. Kokosimme varoittavat esimerkit mokista, joihin ei kannata sortua. Hallintokulut käsittää mm. Isännöinin, tilintarkastuskulut, kokouskulut, monistekulut, postitus, puhelinkulut ja muut toimisto- ja hallintokulut.


Se ei aina sisällä edes hallituksen kokouspalkkojakaan, koska ne useinmiten esitetään kohdassa Henkilöstökulut. Oikeudenkäynneistä pitäisi tiedottaa yhtiökokouksessa ja mainita myös toimintakertomuksesta. Valtaosa noususta johtuu uusista töistä. Mukana tulevat myös taloyhtiön tulos- ja taselaskelmat, joiden tutkiskelu. Jäljellä olevista eristä hallintokulut ja huoltokustannukset korreloivat.


VertoPro poistaa vesilaskutukseen liittyvät hallintokulut tyystin, Lindell. Viisaasta vedenkäytöstä hyötyy myös taloyhtiö , sillä nykyaikaisen. Yhtiökokouksissa käsitellään tilinpäätöksiä ja budjetteja. Kukin taloyhtiö on oma tarinansa, mutta tietyt suuruusluokat antavat tarkasteluun hyvät lähtökohdat. Tilastototuudesta voi lähteä tarkentamaan tarpeiden mukaan.


Tässä kirjoituksessa tarkastellaan kerrostaloyhtiöitä. Asunto-osakeyhtiöiden hallintokulujen nousu jatkui myös viime vuonna. Tilastokeskuksen tuore tilasto kertoo, kuinka hallintokulut nousivat viime vuodesta prosenttia.


Tulos ei kuitenkaan voi olla jatkuvasti negatiivinen, koska silloin tilillä ei olisi rahaa maksaa kuluja. Positiivista tulosta varten on olemassa ns. Isännöinti on alle prosenttia taloyhtiön kuluista, ja niistä ei kannata säästää, Heikkilä toteaa.


Toivottavasti sivusto voisi tulevaisuudessa tarjota myös esimerkin ja eräänlaisen kasvutarinan, miten taloyhtiö voi selvitä vaikeuksien kautta uuteen kukoistukseen ja että lopulta myrskyn jälkeen voi koittaa pouta sää, kunhan vain järki, tietoa ja avoimuus ja ennen kaikkea sivuston mottona ollut Sapere Aude, rohkeus tietää, voittaa. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Kukin osakkeen omistaja huolehtii kustannuksellaan talonsa kokonaisvaltaisesta hoidosta ja taloa ympäröivästä rakennusalueesta.


Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle. Kiinteistövero tontista ja hallintokulut peritään erillisellä maksulla. Varainsiirtovero kaupassa on maapohjasta ja rakennuksesta. Jos taloyhtiö perii pääomavastiketta tai -vastikkeita, talousarviossa tulee esittää myös pääomatuotot ja -kulut.


Pääomavastikkeiden suuruus määritellään sen perusteella, miten paljon yhtiö tarvitsee tulevana tilikautena rahaa lainaehtojen mukaisiin lainanlyhennyksiin ja korkokuluihin. Ihmetyttää miksi ylipäänsä koko taloyhtiö ei olisi irtisanoutunut moisesta kiskurifirmasta joka ei edes teetä korjauksia vaan pistää ne talon omistajien piikkiin ylimääräisinä remonttikuluina. Jos houhu olisi yhtään selvempää kusetusta niin koko firma olisi lakkautettu vuosia sitten.


Onko se kohtuullinen? Ei tietenkään ole kohtuullinen, mutta se on sitten eri asia, miten isännöinti ja muu hallinto saadaan halvemmalla hoidettua. Yhtiön osakkeenomistajista ja asukkaista kun on usein vaikeaa saada hallitusta koottua. Tilaa Hyvä Booky -lehti 0€!


Kirja auttaa hallituksen jäseniä ymmärtämään entistä paremmin myös omaa rooliaan taloyhtiön hallinnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit