Kirjoittajan mielipiteet eivät saa tulla siinä esiin. Puhdas referaatti sisältää yleensä yhden alkutekstin olennaisen faktasisällön eikä muuta. Referaatin on siis oltava neutraali, puolueeton. Niinpä referaatti on rakennettava sekä kielellisesti että teknisesti mahdollisimman helposti omaksuttavaksi. Ilmaisussa on vältettävä laveutta, mutta luettavuutta ei silti saa heikentää ylenmääräisellä tiiviydellä.
Näin korostuu myös referaatin laatijan rooli: hän on selostaja, joka on vastuussa siitä, välittyvätkö lähtötekstin ajatukset lukijalle oikeina uudessa viestintätilanteessa. Mieti, miten itse asian ymmärrät ja sanoisit. Omin sanoin kirjoittaminen ei tarkoita sitä, että et saisi käyttää artikkelin sanoja, sinun on vain muokattava ja yhdisteltävä lauseita. Joskus on tarpeen selostaa jonkin tekstin sisältö sellaiselle, joka ei tunne tekstiä entuudestaan. Kirjareferaatille on annettu edellä ohje pituus , mutta keskeistä ei kuitenkaan ole kirjoituksen pituus vaan laatu.
Toisin sanoen tuore, omaperäinen, kriittinen, uusia ajatuksia herättävä näkökulmasi aiheeseen ja sen kirjaaminen ulkopuoliselle ymmärrettävään ja vakuuttavaan muotoon. REFERAATIN LAJIT: 1. Kommentoitu referaatti 3. Perusreferaatti Välitä lukijalle lyhyesti se, mitä kirjoittaja on halunnut sanoa. Kaikkia yksityiskohtia ja havainnollistavia esimerkkejä ei voi ottaa mukaan.