Kirjallinen lomake on helpompi todentaa ja virhetulkintojen riski on pienempi. Allekirjoitus, aika ja paikka) Varta vasten paikalle kutsuttuina ja yhtä aikaa läsnä olevina todistamme täten, että Henkilö A, jonka henkilökohtaisesti hyvin tunnemme, on terveellä ja täydellä ymmärryksellä sekä vakaasta tahdostaan ilmoittanut edellä olevan sisältävän hänen hoitotahtotestamenttinsa sekä että hän on sen omakätisesti allekirjoittanut. Mikä hoitotahto on?
Hoitohenkilökunta tarvitsee hoitotahdon siltä varalta, että et pysty itse osallistumaan hoitopäätöksiin. Jos hoitohenkilöstöllä on tiedossa laatimasi hoitotahto , heidän on mahdollisuuksien mukaan noudatettava sitä. Kirjallisesta hoitotahdosta käytetään myös nimitystä hoitotestamentti. Periaatteita, joita toivon hoidossani noudatettavan, jos en itse pysty osallistumaan hoitoani koskeviin päätöksiin. Toivon sairastuttuani saavani asianmukaista aktiivista, tehokasta hoitoa ja kuntoutusta, jos on realistisia edellytyksiä odottaa toipumistani riittävän riippumattomaan elämään, jossa järkeni toimisi, pystyisin kommunikoimaan läheisteni kanssa ja selviytyisin.
Yleisin tapa on tehdä hoitotahto kirjallisesti, jolloin siinä on tekijän omakätinen allekirjoitus ja päiväys. Hoitotestamenttina tehtynä tämä tahto on yleensä oikeudellisesti pätevä tapa. Laatimalla hoito tahdon voit varmistaa, että mahdollisessa tulevassa hoidossasi noudatetaan elämänarvojasi ja että hoitoratkaisut perustuvat omaan tahtoosi. Se helpottaa olennaisesti omaisten taakkaa hoitoa koskevassa päätöksenteossa silloin, kun henkilö ei itse pysty ilmaisemaan kantaansa.
Esimerkiksi voit määrätä, että… Et halua, että sinua pidetään. Hoitotahto voidaan tehdä monella eri tavalla. MALLEJA EDUNVALVONTAVALTAKIRJASTA Laki edunvalvontavaltuutuksesta tuli voimaan 1. Malleja hoitotahdoista löytyy esimerkiksi Terveyskirjastosta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Muistiliiton sekä monien sairaanhoitopiirien ja kuntien internetsivuilta. Vakaana tahtonani ilmoitan seuraavaa. Hoitopäätöksissä tulee ensisijaisesti kysyä lähiomaisteni näkemyksiä, koska he tuntevat minut ja arvomaailmani parhaiten.
Jos potilas haluaa ilmaista hoitoa koskevan tahtonsa tulevaisuuden varalle, esimerkiksi äkillisen onnettomuuden tai tajuttomuuden vuoksi, tästä on tehtävä selkeä, potilaan itsensä varmentama merkintä potilasasiakirjoihin tai liitettävä niihin erillinen potilaan ilmaisema asiakirja. Kirjaudu pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteen avulla. Lataa ilmainen perukirja malli sinulle sopivassa muodossa. Tiedosto latautuu koneellesi heti ilman mitään lomakkeiden täyttelyä.
Kanta-palvelujen kautta tietojasi käsitellään luotettavasti ja turvallisesti terveydenhuollossa. Omakannasta näet omat terveystiedot ja reseptit. Miten hoitotahto tehdään? Suomessa malleja hoitotahdoksi ovat julkaisseet ainakin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Duodecimin Terveyskirjasto.
Lisäksi Muistiliiton verkkosivulla on lomake, jonka täyttämällä voi ilmaista tahtonsa. Kaikki mallit poikkeavat hieman toisistaan. Henkilö valitsee itselleen edunvalvojan, varavalvojan ja lisäksi toissijaisen valtuutetun hoitamaan koko omaisuuttaan tilanteessa, jossa valtuutettu ei kykene niitä itse hoitamaan tai ymmärtämään. HOITOTAHTONI Olen laatinut tämän hoitotahdon siltä varalta, että olen toimintakykyäni heikentävän sairauden vuoksi kykenemätön päättämään hoivastani ja hoidostani.
Potilasasiakirjoja, näytteitä ja malleja saa säilyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella säädetyn säilytysajan päätyttyä, jos se on välttämätöntä potilaan hoidon järjestämisen tai toteuttamisen kannalta. Valtakirja voi jokainen valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan jos näin käy. Edunvalvontavaltuutus voi olla tarpeen jos olemassa riski että tulee esimerkiksi muistisairauden vuoksi kykenemättömäksi hoitamaan itse asioitaan.
Tahdonilmaus ( hoitotahto ja elinluovutustahto) Tahdonilmaus koostuu kahdesta osasta, hoitotahdosta ja elinluovutustahdosta. Tunnetko nämä sopimukset, joiden tekemistä on syytä kiirehtiä ennen viimeisiä päiviään? Vammaispalvelut sijaitsevat nyt Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman kolmannessa kerroksessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.