torstai 18. elokuuta 2016

Asumistuki ulkomaille

Oletko muuttanut Suomesta ulkomaille ? Lue lisää oikeudestasi sosiaaliturvaan. Jos suoritat opintosi kokonaan ulkomailla. Opintojen pitää olla päätoimisia ja vastata Suomessa tuettavia opintoja.


Ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritettavat opinnot ovat päätoimisia, jos oppilaitos on määritellyt ne päätoimisiksi. Opintotuen maksaminen ulkomailla opiskelevalle. Kela maksaa opintotuen pankkitilillesi Suomessa. Maksupäivä on kuukauden 1. Suomalaista opintotukea voi saada ulkomaille koko tutkinnon suorittamista varten sekä kotimaan tutkintoon liittyvään opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun.


Jos yksin asuva opiskelija muuttaa ulkomaille opiskelujakson takia, mutta Suomeen jää asunto, josta on asumiskustannuksia, niin yleinen asumistuki lakkautetaan muuttoa seuraavan neljännen kuukauden alusta. Lisäksi oppilaitoksen pitää olla julkisen valvonnan alainen. Jos lähdet ulkomaille itsenäisesti vaihtosopimusten ulkopuolella, olet niinkutsuttu freemover -vaihto-oppilas.


Asumistuki ulkomaille

Freemover maksaa itse vastaanottavan yliopiston mahdollisen lukukausimaksun. Voit hakea pientä freemover -apurahaa omasta korkeakoulustasi tai opiskelijakunnasta, jos täytät apurahan ehdot. Apuraha ei kata kaikkia vaihdon. Jos muutat Suomesta ulkomaille , verotuksesi riippuu monesta tekijästä.


Eniten verotukseen vaikuttaa ulkomailla oleskelun kesto - erityisesti se, muutatko Suomesta pysyvästi vai tilapäisesti. Voit saada opintotukea ulkomaille , jos kotimaiseen tutkintoon liittyvät opintosi tai harjoittelusi ulkomailla hyväksytään Suomessa suorittamaasi tutkintoon. Voit lähteä opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun ulkomaille vaihto-ohjelman kautta tai voit hankkia paikan itse. Asumistuki voidaan maksaa suoraan vuokranantajalle asumistuen saajan valtuutuksella. Kansaneläkelaitos voi päättää, että asumistuki maksetaan suoraan vuokranantajalle ilman asumistuensaajan valtuutusta, jos asumistuen saaja on laiminlyönyt vähintään kahden peräkkäisen kuukauden vuokran maksamisen kokonaan.


Miten opiskelijan asumista tuetaan? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä. Lisäksi asumistuki nostaa myös muiden vuokria eli myös heidän vuokransa nousee saman verran vaikka he heivät saa asumistukea eli todellisuudessa asunnon omistajien saama tulonlisäys on suurempi ja todellisia maksajia ovat he, jotka eivät saa asumistukea.


Asunnon vuokra siis nousee ainakin tukien noston verran. Asumistuki ja asumislisä ovat tarveharkintaisia etuuksia, ja ulkomaantulot vaikuttavat siihen, paljonko asumistukea tai asumislisää voit saada. Muistathan ilmoittaa Ruotsin vakuutuskassaan tai Eläkevirastoon, jos muutat ulkomaille tai alat työskennellä ulkomailla. Mistä saat lisätietoja?


Asumislisä ja yleinen asumistuki eivät vaikuta palkan veroprosenttiin. Niitä ei tarvitse ilmoittaa, kun haet verokorttia. Tilaa verokortti OmaVerosta. Katso ohje, miten tilaat verokortin, kun saat opintotukea ja palkkaa. Esitä verokortti työnantajalle.


Jos sinulla on monta työpaikkaa, yksi verokortti riittää. Asumistuki tarkistetaan sen kuukauden alusta, josta alkaen hakija tai ruokakuntaan kuuluva tai samassa asunnossa asuva henkilö on oikeutettu saamaan Ahvenanmaan maakuntalain mukaista asumislisää tai sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, jona asumislisän saaminen päättyy. Tee muuttoilmoitus maistraatille ja Postille helpoimmin ja nopeimmin verkkopalvelussa.


Yhdellä ilmoituksella voit tehdä muuton itsellesi ja samalla kertaa muuttaville perheenjäsenillesi. Ilmoita mutta perustellusta syystä myös intin aikanakin muutto uuteen asuntoon onnistuu ja tuon niin KELA tai valtio maksaa koko. Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa hyödyttää monia osapuolia. Se edistää työntekijän jaksamista.


Työtön työnhakija saa mahdollisuuden kerryttää työkokemusta määräaikaisesta työstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit