perjantai 26. elokuuta 2016

Hautajaisten järjestäminen

Myös vieraat saavat osoittaa oman surunsa ja tukea omaisia. Kun läheinen kuolee, täytyy hoitaa hautajaiset, hautapaikka ja muistaa irtisanoa sähkösopimus. Mitä muita käytännön asioita täytyy muistaa? Tätini oli perheetön ja asui yksin kissansa kanssa.


Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan persoonaan sopivan oloisen. Tätä ajatellen olemme keränneet tälle sivulle tärkeimmät asiat, jotka tulisi tietää hautajaisia järjestettäessä.

Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä niin hautajaisten suunnitteluun ja toteutukseen kuin muunkinlaisen tuen tarpeeseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Kun hautajaisten aika ja paikka on sovittu, voidaan laatia lehti-ilmoitus, joka toimii kutsuna sukulaisille ja ystäville. Jos hautajaiset järjestetään hiljaisesti, vain lähimpien kesken, lehti-ilmoitus voidaan julkaista vasta hautajaisten jälkeen. Hautaustoimiston henkilökunta neuvoo kuolin- ja kiitosilmoituksen tekemisessä.


Hautaan siunaaminen varataan Toimitusvaraukset -yksiköstä. Pappi ottaa yhteyttä omaisiin ja sopii siunaustilaisuuden kulusta. Pappi haluaa kuulla myös poisnukkuneen elämästä ja tukea surun keskellä.


Hautapaikasta ja haudan hoitamisesta sovitaan hautauspalveluiden toimistossa.

Oikeus järjestää hautajaisia on aviopuolisolla, lapsilla tai avioliiton omaisessa suhteessa olleella henkilöllä. Surun keskellä tärkeää on läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä niin hautajaisten suunnitteluun ja toteutukseen kuin muunkinlaisen tuen tarpeeseen.


Niinpä kun niin sitten tapahtuu, harva tietää, mitä pitää tehdä. Omalla käsialalla kirjoitettu pitkä kirje lohdutti minua ja samalla kaikki käytännön jäejestelyt olivat tallessa. Minusta hautajaisten pito on kunnian osoitus vainajalle ja lähiomaisille. Haudalla käyntikin on muistamista ja samalla hiljentymistä ja alkuvuosina lohduttaa surua ja ikävää. Summa sisältää kaikki kulut pitopalvelusta, hautakivestä ja kuolinilmoituksesta perunkirjoitukseen.


Se on koko maan keskimääräinen hinta, mutta hinnat vaihtelevat hyvinkin paljon paikkakunnittain riippuen esimerkiksi alueen kulttuurista. Omaiset sopivat etukäteen, lasketaanko kukkalaitteet kappelissa, kirkossa vai haudalla, ja ilmoittavat tästä hautajaisvieraille joko etukäteen tai paikan päällä. Tieto kukkalaitteiden laskusta voi olla myös painettuna hautajaisten käsiohjelmaan, joka jaetaan siunaustilaisuudessa. Kuopion keskustan, Järvi-Kuopion alueen sekä Karttulan ja Maaningan alueiden hautausmaille tulevien hautausten kaikki käytännön järjestelyt hoidetaan hauta- ja puistotoimistossa. Mitä tapahtuu, jos vainaja on varaton tai omaiset eivät halua tai pysty maksamaan hautajaisia?


Arkku, valmistelu, kuljetukset, hautakivi. Voitte ensin soittaa tai tulla vain keskustelemaan hautaustoimistoon, niin saatte meiltä keskitetysti kaikki tarvittavat tiedot, mitä tehdä hautajaisten järjestämiseksi. Saatte neuvoja myös kuolinpesän asioiden hoitamiseen.


Sen jälkeen kun olette valmiit päättämään, hautaustoimistossa sovitaan järjestelyistä. Muistilista hautajaisten järjestelyyn.

Kuoleman tullessa lähellä on ihminen avuton ja voimaton, juuri silloin hautajaisten käytännön järjestelyjen hoitaminen saattaa tuntua liian raskaalta. Yksin ei tässäkään asiassa tarvitse olla. Ensimmäisenä on syytä ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Elämään kuuluu jossakin vaiheessa luopuminen ja jäähyväiset. Läheisen kuolema pysähdyttää ja surun keskellä on monta asiaa hoidettavana.


Hautajaiset ja hautajaisten järjestäminen. Usein varsinaiselle surutyölle on tilaa ja aikaa vasta hautajaisten jälkeen. Esihistoriallisia kulttuureita tutkittaessa hautajaisten viettäminen on eräs kulttuurin kehityksestä kertova merkkipaalu: kansa tai heimo joka välittää kuolleistaan, on kehittänyt uskomuksia siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen.


Perinteinen pukeutuminen hautajaisissa. Naisilla asun väri tulisi olla tummasävyinen tai musta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit