perjantai 12. elokuuta 2016

Kuolinpesän rahavarojen jakaminen

Vasta kun tästä on varmistuttu tai laskut ja velat on maksettu, voidaan rahavarat jakaa osakkaiden. Muuta omaisuutta on kiinteä ja irtain omaisuus sekä muun muassa osuudet, osakkuudet ja immateriaalioikeudet. Kuolinpesän osakkaat päättävät keskenään siitä, miten kuolinpesän varat jaetaan. Jos pesänhoitajaa ei muuten löydy, käyttäkää paikallisen pankin palveluita, mutta kiinteään sopimushintaan. Paikallisella pankilla tarkoitan (tässä tapauksessa todennäköisesti paikallista OP:ta, jossa kuolinpesän rahat ovat).


Etenkin pienemmillä paikkakunnilla sosiaalinen paine ehkäisee lakihenkilöiden pesän kuppauksen.

Riippuu hieman testamentin sanamuodosta ja siitä mitä testamentin saaja on saanut. Jos hän on saanut kaiken ja vaaditte lakiosanne, on testamentin saajan päätännässä missä muodossa hän osuutenne teille luovuttaa. Rahat voi jakaa vapaasti, kunhan kaikki osakkaat ovat jakamisesta yksimielisiä. Läheisen menettämisen jälkeen on huolehdittava myös kuolinpesän asioista.


Tälle sivulle olemme koonneet hyödyllistä tietoa sekä ohjeita pankkiasioiden hoitoon kuolinpesän asioita hoitavalle. Ensin kuolleen puolison ja lesken kuolemien välillä on voinut kulua pitkäkin aika. Tällaisessa tilanteessa lesken ja ensin kuolleen puolison kuolinpesän varat eivät välttämättä ole pysyneet täysin erillään.


Näin on voinut käydä, jos myös ensin kuolleen puolison kuolinpesän varat ovat olleet lesken hallinnassa.

Tilan jakaminen osakkaiden kesken. Yhteismetsän muodostaminen tai liittäminen olemassa olevaan yhteismetsään. Omistusosuuden myynti toiselle osakkaalle. Kiinteistön myynti ulkopuoliselle.


Myös pelkkä kuolinpesän rahavarojen jakaminen on luvanvaraista. Maistraatti suosittelee luvan hakemista etukäteen. Lupaa koskeva suoritemaksu on pesän selvittämisestä aiheutunut tarpeellinen kustannus, joka tulee suoritettavaksi kuolinpesän yhteisistä. Onko lesken hallintaoikeus tulkittava laajasti kestämään lesken loppuiän. Lahja, metsälahjavähennys, hallintaoikeus.


Lesken hyväksi tehty testamentti muuttaa tätä asetelemaa. Perinnön jakaminen lesken ja lasten kesken. Leski ei peri puolisoaan, jos edesmenneellä puolisolla on lapsia. Jokaisella kuolinpesän osakkaalla, siis perillisellä tai testamentin saajalla, on itsenäinen oikeus vaatia kuolinpesän jakamista, ellei hän ole luopunut tästä oikeudestaan nimenomaisesti, kuten esimerkiksi sopimalla elämisestä jakamattomassa kuolinpesässä. Osittainenkin ositus, omaisuuden erottelu ja perinnönjako vaativat maistraatin luvan.


Mahdollisesti kysyjän tapauksessa voitaisiin tehdä osittainen perinnönjako siten,. Perintöverolaskurilla voit alustavasti laskea, paljonko sinun pitää maksaa perintöveroa. Laskurin tulos perustuu merkitsemääsi summaan.

Luvanvaraista on myös päämiehen omaisuuden panttaaminen ja muun kuin valtion takaaman opintolainan ottaminen. Edunvalvoja ei saa myöskään ilman maistraatin lupaa antaa rahalainaa päämiehensä puolesta. Varaton kuolinpesä saa postia verottajalta – onko jakaminen turhaa rahanmenoa? Jakamaton pesä, varallisuus nolla ja perikunnalla yksi ainoa osakas.


Tyhjästä pesästä huolimatta verottaja jaksaa muistuttaa olemassaolostaan joka vuosi. Verottajan kirjeet loppuisivat, jos pesä jaettaisiin ja lakkautettaisiin. Vahvistettu sukuselvitys helpottaa kuolinpesän asioiden hoitoa ja on siksi suositeltava toimenpide, kun kuolinpesän puolesta aiotaan tehdä taloudellisesti merkittäviä oikeustoimia. Osakasluettelon vahvistaminen on oleellista esimerkiksi kuolinpesän rahavarojen tililtä nostoa varten tai kuolinpesään sisältyvän kiinteistön myyntiä. Useimmista meistä tulee jossain vaiheessa kuolinpesän osakas eli perikunnan jäsen.


Huonosti selvitetty kuolinpesä voi kylvää kalliin riidan siemenet sopuisaankin sukuun. Nämä ovat perinnönjaon seitsemän yleisintä virhettä. Joissakin tapauksissa tämä saattaa kuitenkin vaikeuttaa kaikkien perillisten tasapuolista kohtelua mutta mikäli kysymyksessä on rahavarojen jakaminen sekin ongelma voidaan poistaa.


Uusi määräaika lasketaan ilmoituksen tekemisestä. Velkojan näin menettämä jako-osuus jaetaan muille jako-osuuteen oikeutetuille velkojille. Jollei varojen jakaminen ole niiden vähäisyyden, velkojien lukumäärän ja jaosta aiheutuvien kustannusten vuoksi tarkoituksenmukaista, varat on tilitettävä valtiolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit