maanantai 15. elokuuta 2016

Elinkustannusindeksi 2018

Elatustuki ja elatusapu suurenevat elinkustannusindeksin mukaisesti. Elatustuen ja elatusavun määrät suurenevat ensi vuoden alussa. Muutos perustuu elinkustannusindeksin nousuun.


Näin ollen laissa eräiden elatusapujen sitomisesta elinkustannuksiin määriteltyjä elatusapuja, korvauksia ja elatustukia nostetaan prosenttia 1. Hinnat ja kustannukset.

Käytännön esimerkki: jos vuokra on nyt 1. Indeksilausekkeella tarkoitetaan sopimusehtoa, jonka mukaan vuokraa tarkistetaan jonkin indeksin muutoksen mukaisesti. Vuokrasopimus on allekirjoitettu 1. Indeksikorotus tarkoittaa, että työeläkkeen määrää tarkistetaan vuosittain, jotta se säilyttää rahanarvonsa. Katso viimeisin indeksikorotus.


Määrävuosin uudistettavat kuluttajahintaindeksit sopivat lyhyen aikavälin tarkasteluihin. Pitkän aikavälin tarkasteluihin, esim.

Se on uusimmasta kuluttajahintaindeksistä laskettu pitkä aikasarja ja kehittyy samalla tavalla kuin kuluttajahintaindeksi. Samoin on pykälä että mikäli elinkustannusindeksi laskee ei vuokra laske. No nyt on sitten yllättäen käynyt niin että elinkustannusindeksi on laskenut. Tarkistuskuukautena sopimuksella on lokakuu.


Miten suomalaiset tutkimuslaitokset ja pankit ennustavat Suomen talouden kehitystä? Talouden tunnusluvut. Monet isot vuokranantajat ovat nostaneet vanhojen vuokrasopimusten vuokria tai ainakin muuttaneet sopimusehtoja niin, että aiempaa isommat korotukset ovat mahdollisia. Tämä saattaa tarkoittaa vuokrien nousupaineita tulevina vuosina.


Palkkakerroin varmistaa, että työuran aikana kertynyt eläke säilyttää arvonsa. Kun eläke alkaa, työeläkelaitos indeksoi palkkakertoimella henkilön työuran aikaiset palkat ja työtulot eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Kimmo Varhee (HS Mielipide 5. 5.) vertaili kisalippujen hinnannousua elinkustannusindeksi in, ja Timo Suvanto (HS Mielipide 6. 5.) otti mukaan palkkojen nousun.


Monissa vuokrasopimuksissa on teksti , että vuokraa korotetaan vuosittain elinkustannusindeksin mukaan. Myös esim eläkkeet nousevat elinkustannusindeksin perusteella. Elinkustannusindeksi lasketaan hintojen nousun mukaan.


Ennustejaksolla työllisyysasteen ennustetaan jäävän noin prosentin tasolle työttömyysasteen ollessa keskimäärin prosenttia.

Ansiotasoindeksi kasvaa keskimäärin prosenttia vuodessa, joka työllisyyden kasvun hidastuessa on likimäärin myös palkkasumman kasvunopeus. Bruttokansantuotteen volyymin kasvun arvioidaan jäävän keskimäärin alle 5. Julkisen talouden seuranta Valtiovarainministeriön kansantalousosasto seuraa julkisen talouden kehitystä ja finanssipolitiikan liikkumavaraa. Kysy Arvolta rahasta! Välttämättömillä elinkustannuksilla tarkoitetaan euromäärää, joka jää sinulle ja perheellesi kuukausittaisiksi käyttövaroiksi laskuihin ja arjen perusmenoihin. Saamme veroprosenttisi suoraan verottajalta eli sinun ei tarvitse itse tilata eikä toimittaa sitä meille.


Asumisen kustannukset ovat merkittävä osa elinkustannuksia, ja näihin tilastoihin liittyykin jonkin verran keskinäistä riippuvuutta. Se on käyttäjälle helppotulkintainen, sillä sen sarjaa eivät katkaise indeksiuudistukset. Kuluttajahintaindeksissä sen sijaan tehdään 4–vuoden välein indeksiuudistus, koska kulutustottumukset muuttuvat jatkuvasti.


Pyöristyksien takia kuukausi- ja vuosimuutokset voivat kuitenkin poiketa hieman kuluttajahintaindeksin. Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava. Mihin laskuria voi käyttää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit