maanantai 22. elokuuta 2016

Perintökaari testamentti

Mikäli perittävältä ei jäänyt lapsia, hänet perii aviopuoliso. Lain mukaan rekisteröidyssä parisuhteessa eläneet rinnastetaan aviopuolisoihin. Sen sijaan avopuoliso ei lain mukaan peri, joten avopuolisoiden on tehtävä testamentti , mikäli he haluavat, että puoliso perii omaisuuden toisen puolison kuollessa.


Lakiosaa voivat vaatia rintaperilliset eli perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa olevat jälkeläiset. Jos avopuolisot haluavat varmistaa, että pitempään elävä saa jotakin kuolleen osapuolen jäämistöstä, heidän on tarpeen tehdä testamentti. Vainajan rintaperillisellä on testamentista huolimatta oikeus vaatia itselleen lakiosaa. Onko minulla oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiimme, kun puolisoni on kuollut? Mikäli henkilö haluaa määrätä omaisuutensa jaosta kuolemansa jälkeen, hänen täytyy tehdä testamentti.


Omaisuuttaan voi tietysti lahjoittaa tai myydä elinaikanaan vapaasti, mutta kuoleman jälkeisestä omaisuuden jaosta pystyy määräämään ainoastaan testamentilla. Tilaa lakimiehen laatima testamentti tästä. Testamentti Yleistä Testamentti on määrämuotoinen oikeustoimi.


Jos olosuhteet ja asiat kovasti muuttuvat, testamentin voi peruuttaa tai muuttaa. Yleensä testamentti tehdään hyvissä ajoin. Tällöin vanha määräys on kumottava tai hävitettävä. Pääsääntö siis onkin, että testamentilla ei saa loukata rintaperillisen lakiosaa.


Tästä johtuen sellainen testamentti , jolla estetään perillisen lakiosan saaminen tai rajoitetaan hänen oikeuttaan määrätä siitä omaisuudesta, joka tulee hänelle lakiosan perusteella, on lähtökohtaisesti tehoton. Käytä aina lakimiestä testamentin laadinnassa, mikäli kyse on taloudellisesti vähäistä merkittävämmästä asiasta. Keskinäinen testamentti on perintösuunnittelun väline, jolla voidaan varmistaa eloonjääneen puolison toimeentulo, pienentää leskelle tulevaa perintöveron määrää, turvata omaisuuden säilyminen jälkipolville, vaikuttaa rintaperillisten perintöosien suuruuteen ja perinnönjaon ajoitukseen, esimerkiksi laatien lesken suojaksi ehtoja perillisten lakiosavaatimuksilta.


Perintökaari määrää sukulaisten oikeuden perintöön siten, että perinnönjättäjän sukulaiset on jaettu perillisryhmiin. Samassa perillisryhmässä olevat perilliset saavat kukin yhtä suuren osan perinnöstä (ns. tasajaon periaate), jollei esimerkiksi testamentista muuta johdu. Lue aiheen Perintö ja testamentti keskusteluja. Katso, mitä muut ajattelevat, ja osallistu keskusteluun.


Suomi- tuhansia aiheita. Kun saat perintöä ulkomailta, siitä pitää yleensä maksaa perintöveroa. Perintöveron määräytymiseen vaikuttaa se, missä valtiossa perinnönjättäjä ja perinnön- tai testamentinsaaja asuivat kuolinhetkellä.


Perittävä voi testamentissaan määrätä jollekin käyttöoikeuden perittävän jäämistöön tai siihen kuuluvaan omaisuuteen, johon joku muu saa omistusoikeuden testamentin tekijän kuollessa tai myöhemmin. Käyttöoikeus ja omistusoikeus voidaan erottaa testamentilla toisistaan. Tämä tapahtuu niin, että testamentilla määrätään jollekin käyttöoikeus ja jollekin toiselle omistusoikeus.


A ja B olivat tehneet keskinäisen omistusoikeustestamentin, jossa olevan toissijaismääräyksen mukaan jäämistö oli viimeksi eläneen kuoltua menevä yhdistys X:lle. Mutta oikeudellista funktiota sillä ei ole, koska jako tapahtuisi samalla tavoin lain mukaan ilman testamenttiakin. Jos vainaja on tehnyt testamentin, tulee testamentti liittää perukirjaan. Vainajan omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti testamentin osoittamien oikeuksien mukaisesti testamentinsaajille. Jotta testamentti on pätevä, täytyy sen täyttää tarkat muotovaatimukset.


Kannattaakin luonnollisesti tehdä kerralla testamentti muotovaatimukset täyttäväksi. Jos testamentti ei ole pätevä, ei sitä välttämättä oteta huomioon perinnönjaossa ollenkaan. Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin, sisarusten lapsiin, isovanhempiin ja heidän lapsiinsa (tädit, sedät ja enot). Testamentin teko-ohjeet YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti ? Kuka perii ja kenet?


Lakimääräinen perimysjärjestys rakentuu verisukulaisuuden osoittaman läheisyyden varaan. Lähinnä saavat perinnön rintaperilliset ja kukin lapsista saa yhtä suuren suhteellisen osan perinnöstä. Milloin joku lapsista on kuollut, tulevat kuolleen lapsen jälkeläiset hänen osuuttaan jakamaan. Jos perittävä oli naimisissa eikä häneltä ole jäänyt. Muista päivittää testamentti olosuhteiden muuttuessa.


Varaudu vanhuuteen. Jos olet testamentilla varautunut siihen, että leski voi tehdä ensiksi kuolleen kuoltua valintoja, varaudu edunvalvontavaltuutuksella myös siihen, että leski ei ole oikeustoimikelpoinen ensiksi kuolleen kuollessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit