Oleellista on, että alkuperäinen testamentti on tallessa ja löytyy ja että se on pätevä. Yksi tapa on säilyttää testamentti pankin tallelokerossa tai asiakirjasäilytyksessä. Jo vuotta täyttänyt voi kuitenkin määrätä omalla työllään ansaittujen varojen kohtalosta. Yleensä oikeustoimet Suomen lain mukaan voidaan tehdä vapaamuotoisesti, mutta testamentti on tästä säännöstä yksi harvoista poikkeuksista.
Testamentti on tehtävä kirjallisesti. Mikäli henkilö haluaa määrätä omaisuutensa jaosta kuolemansa jälkeen, hänen täytyy tehdä testamentti. Omaisuuttaan voi tietysti lahjoittaa tai myydä elinaikanaan vapaasti, mutta kuoleman jälkeisestä omaisuuden jaosta pystyy määräämään ainoastaan testamentilla.
Tilaa lakimiehen laatima testamentti tästä. Lapsilla on kuitenkin oikeus lakiosaan ensin kuolleen vanhemman jälkeen. Lakiosa tulee maksaa lapsille , jos he sitä vaativat. Keskinäinen testamentti voidaan tehdä myös muiden kuin aviopuolisoiden välille.
Lakiosaa voivat vaatia rintaperilliset eli perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa olevat jälkeläiset. Mikäli perittävällä on lapsia, nämä ovat hänen rintaperillisiään. Oletko miettinyt testamentin tekoa tai sen muuttamista?
Ei mun mitään testamenttia kannata tehdä, lapset sen perinnön kuitenkin saa lain mukaan. Vai onko näin, katso seuraava video. Jos testamenttia ei ole, omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan lastesi, tai jos heitä ei ole, muiden sukulaisten kesken.
Esimerkkeinä on annettu naimattoman henkilön testamentti ystävänsä hyväksi, naimattoman henkilön testamentti veljen ja sisaren lapsille , eronneen äidin testamentti lapsiensa hyväksi, testamentti avopuolison hyväksi sekä puolisoiden keskinäinen testamentti. Perinnöstä voidaan Suomessa määrätä erittäin laajasti ja vapaasti, kunhan testamentti laaditaan lain vaatimassa muodossa ja siinä huomioidaan rintaperillisten oikeus lakiosaansa. Suomen Raamattuopiston Säätiö on yleistestamentin saaja ja jotakin erityistä omaisuutta annetaan muille. Suomessa perintöoikeus lähtee siitä, että ilman testamenttia kuolleen.
Todistajan on oltava vuotta täyttänyt. Lisäksi hänen pitää kyetä arvioimaan testamentin tekijän henkistä tilaa sekä ymmärtää, mitä testamentti tarkoittaa. Laissa on määrätty, ketkä eivät voi olla testamentin todistajia.
Aina siis testamentilla voi ohittaa muita, mutta rintaperillisen lakiosan kohdalta testamentti on laiton. Tällöin sinun on tehtävä testamentti. Erittäin loistava malli , jos kokee, että suku on maksanut liian vähän veroja eläissään tai kannattanut liian vähän lakimiehiä.
Tuossahan on oikein mahdollista maksaa perintöverot samasta perinnöstä kahteen kertaan ja lisäksi kun siinä ohitetaan lakiosuus, niin on loistava mahdollisuus rintaperillisten lähteä kiistämään testamentti ja saamaan lakimiehille lisää euroja. Sillä voi turvata esimerkiksi puolison taloudellisen aseman. Nämä ovat viimeisen tahdon vaiheet. Tee ajoissa Perimysjärjestystä voidaan muuttaa vain testamentilla. Toinen tyypillinen tapa määrätä omaisuudesta, esimerkiksi sellaisten aviopuolisoiden kesken, joilla on yhteisiä lapsia, on testamentata ensin kuolleen puolison omaisuus leskelle omistusoikeudella ja määrätä omaisuus lopullisesti vasta leskenkin kuoltua lapsille toivomuksin, että lapset eivät lesken elinaikana vaatisi lakiosaansa.
On tärkeää keskustella erilaisista testamentin tekemisen vaihtoehdoista asiantuntijan kanssa, jotta testamentti toteutuu käytännössä siten, kuin testamentin tekijä on tarkoittanut. Omaisuuden testamenttaaminen on ainut tapa järjestellä kuoleman jälkeistä omaisuuden jakoa mieleisekseen sekä pienentää veroseuraamuksia. Moni alkaakin miettiä oman omaisuutensa jakamiseen liittyviä kysymyksiä iän karttuessa.
Raha tai omaisuus eivät ehkä ole. Olemme aviopari ja harkitsemme keskinäisen hallintaoikeustestamentin tekemistä. Miten se eroaa normaalista omistusoikeustestamentista? Mikä on keskinäinen testamentti ? Tarkoituksena oli turvata eloonjääneen puolison asema. Nykyään keskinäinen testamentti ei koske ainoastaan aviopuolisoita, vaan sen voivat tehdä ketkä tahansa henkilöt.
Joskus keskinäisiä testamentteja on tehty jopa useamman henkilön välillä, esim.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.