keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Hoitovapaa työnteko

Jos vapaan yksityiskohtaisista järjestelyistä ei päästä sopimukseen, on työntekijälle annettava hoitovapaata yksi jakso kalenterivuodessa. Jakson pituus ja ajankohta määräytyvät työntekijän esityksen mukaan. Työnantaja ei maksa palkkaa hoitovapaan ajalta, eikä se yleensä kerrytä työkokemuslisiä. Työstä voi olla poissa vain lapsen hoitamisen vuoksi.


Käytännössä kuitenkin keikkaluontoisesti, koska lapsen hoidon on oltava ensisijainen syy poissaoloon. Myös työsuhteeseen liittyvä kilpailukielto. Voit saada osittaista hoitorahaa, kun teet töitä enintään tuntia viikossa lapsen hoidon vuoksi. Osittaista hoitorahaa maksetaan 1. Hei Olen aloittamassa iltatyöt hoitovapaan ajaksi.


Olen hakenut jo hoitorahan ja hoitolisän Kelasta. Tuloni kuitenkin nousevat ja tiedän etten ole oikeutettu hoitolisään työnteon ajan. Lomanmääräytymisvuonna pidetty hoitovapaa ei siis vähennä lomakertymää työssäolokuukausilta. Jos työsuhde on kestänyt yli vuoden, työntekijä ansaitsee siis edelleen päivää lomaa kuukaudessa, vaikka hän olisi ollut osan vuotta hoitovapaalla. Työnteko äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana.


Kotihoidon tuen määrä. Lisäksi kotikuntasi saattaa maksaa kuntalisää. Kela tekee vuosittain kotihoidon tukeen indeksitarkistuksen, mikä voi muuttaa tuen määrää. Vanhempainvapaan jälkeen isä tai äiti voi jäädä hoitamaan lasta palkattomalle hoitovapaalle, kunnes lapsi täyttää vuotta. Se edellyttää, että äiti tai isä on ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään kuukautta viimeksi kuluneen vuoden aikana.


Minä olen siinä uskossa ettei toiselle työnantajalle saa mennä hoitovapaan aikana töihin kysymättä siihen lupaa työnantajalta. Työsopimuslain mukaan tilapäinen hoitovapaa voi kestää enintään neljä työpäivää kerrallaan eikä työnantajalla ole velvollisuutta maksaa palkkaa tältä ajalta, mutta työehtosopimuksissa saattaa olla eri käytäntöjä ja siksi kannattaa tutustua oman alan työehtosopimukseen. Hoitovapaan aikana Kela maksaa kotihoidon tukea. Jos osittainen hoitovapaa on toteutettu siten, että työntekijä on kokonaisia päiviä viikossa poissa työstä, ne lasketaan palkattomiin poissaolopäiviin. Edellisestä vuorotteluvapaasta on kulunut nyt muutama vuosi.


Milloin voin jäädä vuorotteluvapaalle uudestaan? Opintovapaa vuosiloma. Kertymisestä ja sen määrästä sovitaan usein työehtosopimuksessa, joten sieltä kannattaa tarkistaa asiaa. Työpäivien lisäksi lomaa ansaitaan kuitenkin myös työssäolon veroisina päivinä. Työntekijälle kertyy myös vuosilomaa opintovapaan aikaan.


Työssäolon veroisena aikana pidetään: (§:n momentin mukaan) kaikkea työstä poissaoloa, jolta työnantaja on lain mukaan velvollinen maksamaan palkkaa. Irtisanomiseen, irtisanoutumiseen ja irtisanomisaikoihin voivat vaikuttaa myös erilaiset tilanteet. Katsotaan näitä seuraavaksi. Voit myös katsoa lisää vaihtoehtoja sivuston arkistoista.


Työllisyysrahasto tuo turvaa työelämän muutoksissa. Tuemme työllisyyden edistämistä rahoittamalla työttömyysturvaa, aikuiskoulutusetuuksia, työttömyysajalta kertyvää työeläkettä ja palkkaturvaa. Kysy Kelasta -keskustelupalstalta saat vastauksia Kelan etuuksiin liittyviin kysymyksiisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit