tiistai 20. helmikuuta 2018

Toiminimi puoliso

Jos puoliso osallistuu yritystoimintaan, voidaan yrityksen tulo jakaa puolisoiden kesken. Yksityisen elinkeinonharjoittajan verotuksessa on se idea, että koko elinkeinotoiminnan tulos verotetaan elinkeinonharjoittajan tulona. Jos puolisot yhdessä harjoittavat elinkeinotoimintaa, jaetaan elinkeinonharjoittajan tulos heidän kesken.


Ja sellaisia yrittäjiä, joilla on toiminimi ja puoliso työttömyysturvan piirissä, on myös asiakaskunnassani. Kysymys on siitä, onko siinä yrityksessä työskennelty tai onko yritys miltä alalta. Jos ammatti vastaa yritystoiminnan toimialaa, ja jos ao henkilö on siellä joskus ollut töissä, saattaa tulla ongelmia.


Jos puoliso kuitenkin työskentelee yhdessä yrittäjän kanssa, jaetaan ansiotulo-osuus verotuksessa sen mukaan, miten työpanokset ovat yrityksessä jakautuneet. Pääomatulon osuus jaetaan sen mukaan, paljonko yritystoimintaan käytetystä omaisuudesta on kenenkin. Yksityinen elinkeinonharjoittaja, josta käytetään puhekielessä nimitystä toiminimiyrittäjä, tekee kaikki sitoumuksensa ja solmii sopimukset omalla nimellään.


Vaikka liiketoiminnasta tehdään erikseen kirjanpito ja sille on saatettu rekisteröidä erillinen nimikin, ei toiminimi ole yrittäjästä erillinen ”oma” oikeushenkilönsä. Omaisuuden ositus tehdään silloin kun avioero on vireillä tai avioliitto on purkautunut. Ositus on toimitettava siinä järjestyksessä, kuin siitä on perinnönjaosta ja avioliittolaissa säädetty.


Miten toiminimi maksaa veronsa? Kun perustat toiminimen, sinulta kysytään arviota ensimmäisen tilikautesi liikevaihdosta ja tuloksesta. Tässä vaiheessa tietänet jo sen, että liikevaihto ja tulos ovat kaksi eri asiaa.


Pääsääntöisesti maksat tuloksestasi tuloveroa etukäteen itse tekemäsi tulosarvion perusteella. Puolisot, jotka yhdessä harjoittavat elinkeinotoimintaa tai maataloutta, ovat yrittäjäpuolisoita. Yritystulon jakaminen. Jos molemmat puolisot ovat osallistuneet maatalouden, yksityisen liikkeen tai ammatin harjoittamiseen, yritystulo jaetaan puolisoiden kesken. Toiminimellä toimivia yrittäjiä on suomessa iso liuta.


Tässä artikkelissa kerromme sinulle toiminimen perustamisesta niin kansantajuisesti kuin vain on mahdollista. Vaikka verkko on täynnä tietoa aiheeseen liittyen, useat oppaat ja kirjoitukset on sotkettu niin byrokraattisilla ja vaikeaselkoisilla termeillä, että heikompi tippuu kyydistä. Toni työskentelee personal trainer -yrittäjänä ja hänellä on toiminimi. Tonin vaimo työskentelee yrityksessä Tonin apuna toimistotöissä.


Molempien on otettava YEL-vakuutus, jos yrittäjätoiminta jatkuu vähintään neljä kuukautta ja heidän työpanoksensa ovat niin merkittäviä, että YEL:ssä säädetty työtulon alaraja ylittyy. Siellä sinua on auttamassa ja tukemassa meidän lisäksi monet muut toiminimi yrittäjät, esim. Onko valtiolle viisaampaa pakottaa ihmiset harmaisiin töihin, kuin kannustaa lailliseen ja verot maksavaan toimintaan? Olisiko meidän siis pitänyt pitää mies kirjoilla työttömänä, mutta hän omaksi ilokseen veisi paketteja postiin? Ai niin, mutta hän on silti yrittäjän puoliso , joten päätoiminen yrittäjä.


Työntekijän puoliso saattaa esimerkiksi osallistua työnantajan virkistystoimintana järjestämiin tavanomaisiin tilaisuuksiin, kuten kesä- tai joulujuhliin. Omaehtoista liikunta- ja kulttuuritoimintaa koskeva etu voi kuitenkin lain sanamuodon mukaisesti olla ainoastaan työntekijän käytettävissä (katso tarkemmin jäljempänä kohta ). Elinkeinonharjoittajan verotus. Jos perustat yrityksen itse kannattaa miettiä toiminimen ja osakeyhtiön välillä. Toiminimi on henkilökohtainen, mutta puoliso voi myös toimia samalla toiminimellä. Osakeyhtiön taas voi perustaa yksi tai useampi henkilö.


Jos perustajia on useita, ovat vaihtoehdot avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osuuskunta ja osakeyhtiö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit