tiistai 6. helmikuuta 2018

Testamentattu perintö

Ilmainen toimitus yli 1€ tilauksiin. Perintö - ja lahjaverolain §:n mukaisen sukupolvenvaihdoshuojennuksen saamiseen ei riitä, että jäämistöön kuuluu maatila tai muuta yritysomaisuutta, vaan omaisuudella pitää myös jatkaa huojennukseen oikeuttavaa toimintaa. Ei voi testamentata ensin kuolleen osaa kenellekään, mutta sen sijaan voi vapaasti myydä.


Jos leski taas lahjoittaa sitä osuutta, voidaan se vaatia takaisin pesään lesken kuoltua. Lapsia vaikka kaksi. Jos omaisuus on siis testamentattu alun alkaen testamentin tekijän lapselle, mutta lapsi kuolee, omaisuus menee tämän lapsille, kuten ilman testamenttiakin. Voit määrätä tästä myös toisin, lakiosasääntöjen puitteissa toki.


Mitkä ovat testamentin muotovaatimukset? Testamentin on oltava kirjallinen. Jollei perillisellä ole varaa maksaa perintöveroa, perittyä omaisuutta joudutaan (yleensä) myymään verojen kattamiseksi. Joskus juuri keskeinen testamentattu omaisuus on se ainoa, josta saadaan riittävästi varoja perintöveron kattamiseen.


Jos testamentin saanut häviää oikeudessa, perintö siirtyy niille, jotka olisivat perinnön ilman testamenttia saaneet. Toisin sanoen, kun testamentti todetaan pätemättömäksi käräjillä, siirtyy testamentattu omaisuus laissa säädetyille perillisille. Perikunnan osakkuus,mutta koko perintö testamentattu toiselle osakkaalle.


Miten Kela tukitsee tukia koskien? Jouduin isäni kuoltua jo aiemmin nyt hänen äitinsä kuoltua isoäitini perikunnan osakkaaksi. Ennen perinnönjakoa tulee kuitenkin huolehtia ulkopuolisten velkojien ja esimerkiksi legaatinsaajien (esim. ulkopuoliselle taholle testamentattu arvotaulu tai rahasumma) oikeuksista. Tiedossa olevat velat tulee maksaa tai varata erikseen riittävästi varoja velkojen maksamista varten.


Kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman vuoksi ja kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai näiden jälkeläisiä), voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta. Lisäksi avioehtosopimuksella voidaan nimenomaisesti rajata juuri tietty perintö tai vastaisuudessa perintönä tai testamentilla puolisolle tuleva omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle. Tällöin puolisoilla on normaalisti avio-oikeus muuhun omaisuuteen, mutta testamentatun tai perintönä saadun omaisuuden arvo ei osituslaskelmassa tule toisen puolison hyväksi. Perinnöstä luopuneen perillisen sijaan tulevat hänen lakimääräiset perillisensä (=sijaantuloperilliset). Luopuja ei voi antaa minkäänlaisia määräyksiä siitä, kenelle perintö hänen jälkeensä on menevä.


Luopuminen, jolla halutaan välttää itselle tulevat veroseuraamukset, on tehtävä ehdoitta ja perintöön ryhtymättä. Sukulaisille voi olla iso yllätys, kun perintö onkin testamentattu ”vieraalle”, viimeisinä vuosina läheiseksitulleelle ystävälle tai auttajalle, joka on ollut seurana ja tukenut arkisten asioiden hoidossa. Mikäli ketään edellä mainituista lakimääräisistä perillisistä ei ole eikä perittävä ole tehnyt testamenttia menee perintö Suomen valtiolle. Useimmat meistä pitävät lasten ja puolison perintöoikeutta luonnollisena, mutta jo tätä kaukaisempien sukulaisten perimysoikeudesta voi olla monenlaisia mielipiteitä. Kyseessä oli lapsettoman pariskunnan testamentista, joka oli tehty jehovantodistajien hyväksi.


Jos kuitenkin testamentattu ruumis voidaan hyödyntää lääketieteellisessä opetuksessa, se ei tapahdu täysin korvauksetta. Laitos maksaa omaisille vainajan kuljetuksen lähialueilta sekä arkun ja krematoriohautauksen kustannukset, Matti Auer kertoo. Hallintaoikeuden saanto on verovapaa myös silloin, kun henkilö, jolle omistusoikeus on testamentattu , ottaa omistusoikeuden sijaan vastaan pelkän hallintaoikeuden omaisuuteen. Tätä on käsitelty tarkemmin Verohallinnon ohjeessa Luopumiset perintö - ja lahjaverotuksessa.


Perintöveron määrään voidaan vaikuttaa esimerkiksi jakamalla perintö usealle edunsaajalle niin pieniin osuuksiin, ettei niistä mene perintöveroa. Todellisuudessa testamentin laatiminen ei ole monimutkaista, mutta siitä huolimatta asiantuntijan apu on suositeltavaa. Se ei ensinnäkään ole kallista ja toiseksi vain siten turvaat varmasti tahtosi toteutumisen.


Puhu asiasta esimer-kiksi oman pankkisi kanssa. Perintö menetetään suoraan lain nojalla, jos rintaperillinen on aiheuttanut perittävän kuoleman tahallisella rikoksella. Samoin, jos rintaperillinen on ollut osallisena hävittämässä tai salaamassa perittävän tekemää testamenttia, voi oikeus julistaa hänet kokonaan tai osaksi menettäneeksi oikeutensa perinnön saamiseen perittävän jälkeen. Perinnönjako on toimitus, jossa perittävältä jäänyt omaisuus eli jäämistö jaetaan kahden tai useamman oikeudenomistajan kesken.


Henkilön kuoleman jälkeen pidetään perunkirjoitus, jossa vainajan ja hänen mahdollisesti elossa olevan leskensä varat ja velat luetteloidaan. Näin Bobbi Kristinalle testamentattu perintö jaetaan 28. Avioliitto solmitaan joko kirkollisella vihkimisellä tai siviilivihkimisellä.


Ennen vihkimistä on aina toimitettava avioliiton esteiden tutkinta, jossa varmistutaan siitä, että aiottu avioliitto on lain mukaan sallittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit