tiistai 27. helmikuuta 2018

Koeajalla irtisanoutuminen lomaraha

Toisin kuin luullaan, tämä ei ole mikään lakisääteinen juttu. Vain ne saavat sitä joiden työehtosopimukseen kuuluvat lomarahat. Koeaika ei voi olla yli vuotta, joten jos työsuhde päättyy koeajalla , on koeajalla kertyvä lomakorvaus laskettava siten että työntekijä saa lomaa päivää per lomanmääräytymiskuukausi. Tiedostettava kuitenkin on, että lomapalkan laskentasäännöistä voidaan poiketa eri alojen työehtosopimuksilla.


Sainkin muuten tänään tietää, että tilalleni on otettu uudet työntekijät! Ja irtisanomisestani on aikaa reilu viikko! Sopimuksen purkaminen eli irtisanoutuminen tässä tapauksessa on yksinkertaista. Voit ilmoittaa työnantajallesi, että haluat purkaa sopimuksen, minkä jälkeen voit lopettaa työskentelyn. Huomioitavaa on, että jos haluat irtisanoutua työpäivän aikana, on sinulla lain mukaan velvollisuus suorittaa päivä loppuun.


Kun työsuhde on irtisanomisen johdosta päättynyt, vuosilomaa ei voida enää antaa. Lomakorvaus ja lomaraha. Työnantajan tulee suorittaa työntekijälle lomakorvaus vuosiloman asemesta. Määräaikaisesta työsuhteesta ei voi irtisanoutua, jos siitä ei ole erikseen sovittu.


Työsopimuslaissa on määritelty noudatettavat irtisanomisajat. Oikeus lomarahaan voi perustua myös työpaikalla noudatettuun käytäntöön. Irtisanoutuminen lomautuksen aikana.


Sinulla on oikeus irtisanoutua lomautusaikana ilman irtisanomisaikaa, kunhan työnantajan ilmoittamaan työnalkamispäivään on yli seitsemän vuorokautta. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy pääsääntöisesti siten, että toinen osapuoli irtisanoo työsopimuksen päättymään irtisanomisajan kuluttua. Työsuhteen päättymisestä on säädetty työsopimuslaissa. Työntekijä ei tarvitse erityistä perustetta irtisanoutumiselleen.


Laskettaessa työsuhteen kestoaikaa, jonka perusteella irtisanomisaika määräytyy, otetaan huomioon vain se aika, jonka työntekijä on ollut keskeytyksettä työnantajan palveluksessa samassa työsuhteessa. Laki suojaa työntekijää, joten työnantajalla on oikeus irtisanoa työntekijä vain painavista syistä. Tällainen syy on esimerkiksi, jos tarjolla oleva työ vähenee tai loppuu. Määräaikainen työsopimus päättyy, kun määräaika umpeutuu tai sovittu työ tulee tehdyksi.


Kumpikaan osapuoli ei voi irtisanoa määräaikaista työsopimusta, ellei irtisanomisen mahdollisuudesta ole erikseen työsopimuksessa sovittu. Kvtes irtisanomisaika on työnantajan puolelta neljästätoista vuorokaudesta kuuteen kuukauteen ja mikäli irtisanoutuminen tulee työntekijän puolelta on kvtes irtisanomisaika päivää jos työsuhde on kestänyt alle vuotta ja jos työsuhde on kestänyt pidempään kuin viisi vuotta, on irtisanomisaika tällöin yksi kuukausi. Vastaus SatskaVoisiko joku kertoa nyt oikeasti saako työnantaja purkaa työsopimuksen koeajalla antaen syyksi ainoastaan ”koeajan”. Kyse on ravintola-alasta.


Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto. Työnantajan, joka on irtisanonut työsopimuksen noudattamatta irtisanomisaikaa, on maksettava työntekijälle korvauksena keskituntiansion mukainen palkka irtisanomisaikaa vastaavalta ajalta.


Työsuhde voi päättyä määräajan päättymiseen, irtisanomiseen tai purkamiseen. Mikä on näiden ero - tarkista! Sipilän hallitus teki työsopimuslakiin muutoksen, joka pidensi koeajan enimmäispituutta kuukauteen ja sen mukaisesti joillain PAMin aloilla noudatetaan sitä.


Koeaika ei kuitenkaan voi määräaikaisissa työsuhteissa olla enempää kuin puolet työsuhteen pituudesta. Koeajalla työntekijä ja työntekijä voivat päättää työsuhteen heti. Vuosilomia koskeva työehtosopimus VLS 4. Työehtosopimus TES 2. Koulutussopimus KTS 6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit