tiistai 6. helmikuuta 2018

Avoliitto yhteinen sukunimi

Aiemmin yhteistä sukunimeä ei saanut edes silloin, kun avopuolisoilla oli yhteinen lapsi. Nykyisin kuitenkin sellaiset avopuolisot, joilla on yhteinen lapsi, voivat hakemuksesta saada perheelle yhteisen sukunimen. On myös mahdollista keksiä jokin aivan uusi sukunimi ja hakea nimilautakunnalta itselleen tätä nimeä. Prosessi on kuitenkin.


Avoliitossa puolisoilla voi olla yhteinen sukunimi. Jos avoliitto päättyy, se ei vaikuta sukunimeen. Jos haluat muuttaa sukunimesi, hae maistraatilta nimenmuutosta.


Kun avoliitto päättyy, omaisuus jaetaan yleensä sen mukaan, mitä kumpikin omistaa. Pitkäkestoisessa avoliitossa elävät voivat saada erillisestä hakemuksesta yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän. Avopuolisoilla on oikeus yhteiseen sukunimeen, jos hakijat ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai heillä on yhteinen lapsi tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Avoliitto on vähiten säännelty yhteistalouden muoto. Kuitenkin avopuolisoihin, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on yhteinen lapsi, sovelletaan lakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta.


Lapsen isän isyys voi syntyä eri tavoilla. Suomessa avoliiton aloittaminen, suhteen pelisäännöt sekä avoliiton lopettaminen ovat jokaisen parin yksityisasia. Laki muuttui myös siltä osin, että nykyisin etunimiä voi ottaa entisen kolmen sijaan neljä. Yhteinen sukunimi voi yhdessä asuville pareille ja mahdollisille lapsille olla eri syistä tärkeä. Toisaalta monissa avioliitoissakin kumpikin säilyttää oman nimensä.


On myös aviopareja, jotka ovat ottaneet kokonaan uuuden yhteisen sukunimen. Joillakuilla valintaan on vaikuttanut se, että vaimon nimi on kauniimpi tai ”hienompi” kuin oma sukunimi. Kuvio suurempana (pdf) Uusi yhteinen nimi.


Väitteeni on edelleen sama: eli avioliitto, jossa on avioehto, ja molemmat pitävät oman sukunimensä, ovat pitkältä sama asia, koska suurimmat erot avioliiton ja avoliiton välillä ovat yhteinen sukunimi ja yhteinen omaisuus. Etunimet ja sukunimi ja ent. Kolmen vuoden raukeamisaika vastaa velan yleistä vanhentumisaikaa.


Yhteystiedot hakemuksen käsittelyä ja ratkaisemista varten. Minusta on mukava kun koko perheellä on yhteinen sukunimi , avioliitto helpottaa erinäisiä juridisia ja taloudellisia kuvioita, ja minulle on tärkeää että puolisoni on ollut lapsillemme myös juridisesti täysivaltainen vanhempi heti syntymän hetkestä lähtien (jos vaikka minulle olisi käynyt jotain synnytyksessä). Samojen vanhempien kaikilla yhteisillä lapsilla pitää olla sama sukunimi , joten esikoisen sukunimi määrää myös nuorempien sisarusten nimen. Jos avioliitossa olevilla vanhemmilla on eri sukunimet, he voivat valita, kumman sukunimi lapselle annetaan.


Näin se vaan on ollu iät ja ajat. Geenit jatkuu, naisen puolen suvunjatkaminen katkeaa. Mies voi sukua jatkaa, ilman miestä ykskään nainen ei lisäänny. Ennenvanhaan kun perinne oli automaattisesti ottaa miehen sukunimi , luki kuolinilmotuksessakin Maija Meikäläinen os. Teikäläinen elikkä omaa sukua.


Itse ainakin toivon, että niin kuin tämä avoliitto asiakin (harvemminpa enää ihmetellään, jos mies ja nainen asuvat yhdessä), niin myös tämä sukunimi asia tulee ihmisille niin tutuksi, ettei tulevaisuudessa tarvitse jäädä kauhistelemaan, että naimisiin mentäessä nainen pitää sukunimensä tai että lapsella on äidin sukunimi. Ennen vanhaan morsian otti miehensä sukunimen. Nykyään puolisot voivat pitää omat nimensä, tai kumpikin voi ottaa toisen sukunimen.


Aviopuolisoilla voi myös olla yhdysnimi, jossa ensin on hänen oma sukunimensä ja toisena parin yhteinen sukunimi (esimerkiksi Virta-Lehtinen). Perheen lapsilla voi olla kumman tahansa vanhemman sukunimi. Jos puolisolla tai lapsilla on omia tuloja,.


Toinen avopuoliso omistaa asunnon yksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit