perjantai 9. helmikuuta 2018

Toiminimi työttömyysturva

Toiminimi työttömyysturva

Päätä hintasi, varattavuutesi ja hallitse ilmoituksiasi oman aikataulusi mukaan. Suunnittele unelmalomasi tänään! Yrittäjä ja työttömyysturva. Työttömyysetuuteesi vaikuttaa, jos toimit yrittäjänä tai työllistyt omassa työssä. TE-palvelujen työttömyysturvaneuvonta osaa neuvoa, miten sinun tilanteesi voi vaikuttaa työttömyysturvaasi.


Kun olet yrittäjä, sinulla ja joissain tapauksissa myös perheenjäsenilläsi edellytykset työttömyysturvan saamiseen ovat hyvin erilaiset palkansaajiin verrattuna. Kun on toiminimi ei saa työttömyysturvaa. Kun perustat niin voit saada starttirahaa alkukustannuksiin, mutta sen jälkeen sen yrityksen tuotolla on sitten pärjättävä.


Työttömyysturvan piiriin takaisin pääsy yrittäjyydestä (jos ei kannata) on todella hankalaa ja vie aikaa. Olen sovitellulla työttömyystuella, koska minulla on sivutoimista työtä ja sen lisäksi sivutoiminen toiminimi (asianmukaiset selvitykset ja päätökset tehty Te-toimiston kanssa). Eli jos toiminimi ei tuota mitään, mutta kuitenkin haluaa pitää sen jostain syystä, täytyy odottaa tuo kk. Ja sitten vielä rautalangasta: yrittäjä on oikeutettu ansiosidonnaiseen, kunhan hän kuuluu yrittäjien työttömyyskassaan (ja paras liittyä samantien kun perustaa toiminimen niin työttömyysturva ei katkea).


Yksityinen elinkeinonharjoittaja, josta käytetään puhekielessä nimitystä toiminimiyrittäjä, tekee kaikki sitoumuksensa ja solmii sopimukset omalla nimellään. Vaikka liiketoiminnasta tehdään erikseen kirjanpito ja sille on saatettu rekisteröidä erillinen nimikin, ei toiminimi ole yrittäjästä erillinen ”oma” oikeushenkilönsä. Tarvittaessa toiminimi on myöhemmässä vaiheessa helppo muuttaa osakeyhtiöksi, mikäli liiketoiminta lähtee todenteolla lentoon. Vaihtoehtoisesti sivutoiminen yrittäjä voi myös toimia kevytyrittäjänä ilman virallista y-tunnusta. Tunnetuimpia kevytyrittäjyyspalveluita Suomessa ovat muun muassa Ukko.


Mitä pitäisi laittaa tuohon työttömyysturva hakemukseen, kun minulla on joustavat työ-ajat oman mielen mukaan (joku päivä teen töitä vain minuuttia, joku toinen päivä jopa tuntia ja välillä vapaa päiviä.) Arvioinko ajat listaan? Toiminimen perustaminen on helppoa ja lähes ilmaista. Tästä löydät kaiken tarvitsemasi tiedon toiminimellä yrittämisestä helposti yhdestä paikasta.


Toiminimi työttömyysturva

Huomaa, että et voi saada opintotukea ja työttömyysetuutta samaan aikaan. Päätoimisena opiskelijana ensisijainen tukesi on opintotuki. Opintotuesta vastaa Kela. Opiskelu työttömyysetuudella Jos olet työtön ja haluat aloittaa opiskelut, kannattaa sinun tutustua työvoimakoulutuksiin.


Olen tässä juuri selvittelemässä, kuinka aloitella omaa toimintaa ja aika ankeelta näyttää. Tunnen joitakin pienyrittäjiä ja kyllä joillakin on aika ankeasti asiat, kun yritys ei tuota ja Kela ei anna rahaa leipään. Työttömyysturvaa koskevan lainsäädännön kannalta myös kevytyrittäjät tulkitaan toiminimien tapaan yrittäjiksi. Lähtökohta on, että päätoimisena yrittäjänä työskennellessäsi et ole oikeutettu työttömyysetuuksiin. Mitä markkinointi on ? Vähentyneen byrokratian ansiosta toiminimi on hyvä vaihtoehto aloittavalle yhden henkilön yritykselle.


Toiminimi työttömyysturva

Markkinoinnin peruskilpailukeinot. Yrityksen lopettamisen helppous tai vaikeus riippuu siitä, mistä yhtiömuodosta on kyse. Yksityisen elinkeinonharjoittajan sekä henkilöyhtiöiden toiminnan lopettaminen on suhteellisen suoraviivaista ja sen voi tehdä yhdellä lomakkeella. Työttömyysturvalain mukaan yrittäjäksi katsotaan henkilö, joka päätointaan varten on velvollinen ottamaan YEL- tai MYEL-vakuutuksen. Toiminnan lopettaminen – yritykset ja yhteisöt.


Yritysten ja yhteisöjen on ilmoitettava toimintansa lopettamisesta. Yksi ilmoitus riittää, tiedot välittyvät samalla ilmoituksella sekä Verohallintoon että kaupparekisteriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit