perjantai 9. helmikuuta 2018

Osakeyhtiön hallituksen järjestäytymiskokous

Seuraavaksi syvennymme säännöksiin liittyen hallituksen kokoontumiseen. Osakeyhtiön hallituksen tulee lain mukaan kokoontua tarvittaessa. Lisäksi päätetään avata yhtiölle pankkitili ja myönnetään tilinkäyttöoikeudet.


Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole määräyksiä hallituksen koollekutsumisesta, on ensimmäisessä hallituksen kokouksessa syytä päättää, miten kokoukset kutsutaan koolle. Kutsuajan tulee olla kohtuullinen ja muutoinkin hallituksen kokous tulee pyrkiä järjestämään siten, että mahdollisimman moni jäsenistä voi osallistua.

Kokosimme tietopaketin, johon etenkin uuden hallituksen jäsenen kannattaa ennen kuin kokous on ajankohtainen. Ensimmäinen kokous, mitä siellä tapahtuu? Yleensä hallituksen järjestäytymiskokous pidetään heti yhtiökokouksen jälkeen.


Jos hallituksen puheenjohtajaa ei olla vielä yhtiökokouksessa valittu, tehdään se nyt. Se päättää suuremmista korjauksista tai hankinnoista asunto- osakeyhtiön hallituksen esityksestä. Yhtiökokouksella on asunto-osakeyhtiössä ns.


Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksen velvollisuus on huolehtia hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta ja muusta toiminnasta.

Edellytyksenä on, että osakas on merkitty osakasluetteloon tai hän esittää yhtiökokouksessa selvityksen omistusoikeudestaan. Lisäksi kokoukseen saavat osallistua isännöitsijä ja hallituksen jäsenet. Laadi hallituksen kokouksen pöytäkirja.


Kokouksen avasi hallituksen puheenjohtaja AA. Läsnä AA puheenjohtaja. Määrä lasketaan valituista hallituksen jäsenistä. Määrää laskettaessa esteellisten jäsenten ei katsota olevan paikalla. Päätöstä ei saa tehdä, ellei kaikille hallituksen jäsenille ole mahdollisuuksien mukaan varattu tilaisuutta osallistua asian käsittelyyn.


Ilveskeron artikkeli sai minut pohtimaan osakeyhtiön hallinnoinnin järjestämistä ja erityisesti yhtiön hallintomapin sisältöä. Se on ainoa pakollinen osakeyhtiön toimielin. Puheenjohtajan valinta. Yrityksen perustamiskokouksen pöytäkirja malli. Pidä hallituksen kokous ja tee siitä pöytäkirja.


Työjärjestykseen kirjataan hallituksen kokouskäytännöt ja –menettelyt. Tyypillisesti hallitus kokoontuu vuodessa vähintään neljä kertaa: järjestäytymiskokous , kokous ennen kesäkautta, kokous ennen vuodenvaihdetta sekä kokous ennen yhtiökokousta (ns tilinpäätöskokous).

Järjestäytymiskokous oli torstaina. Yhtiön johtaminen on hallituksen tehtävä, vaikka usein ajatellaan, että vain toimitusjohtaja johtaa. Pelicans oy:n hallituksen järjestäytymiskokouksessa osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi valittiin SDP:n kansanedustaja Ville Skinnari. Olen lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti ja ylpeä siitä.


Hallitus on yhtiön ylin johto. Isännöitsijän on annettava hallitukselle ja sen jäsenelle tiedot, jotka ovat tarpeen hallituksen tehtävien hoitamiseksi. Isännöitsijä saa ryhtyä hallituksen tehtäväksi tarkoitettuihin toimiin vain hallituksen valtuutuksen perusteella tai jos hallituksen päätöstä ei voida odottaa aiheuttamatta yhtiön toiminnalle olennaista haittaa. Pankki X ei ollut perustellut sitä, miksi tämä oli ollut asunto- osakeyhtiön kannalta ”vaarallista” ja mikä yhteys tällä oli vahingon aiheutumiseen.


Se, että asunto- osakeyhtiön hallituksen jäsenet olivat pääsääntöisesti maallikoita, ei kuitenkaan poistanut heidän vastuutaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit