maanantai 12. helmikuuta 2018

Joukkovelkakirjan hinnan laskeminen

Diskonttaus - Tulevaisuudessa arvioidun hinnan , maksun tai arvon laskeminen nykyarvoonsa. Joukkovelkakirjan hinnan ja markkinoiden tuottovaatimuksen välillä on käänteinen riippuvuussuhde (Malkielin teoreema 1). Voit hakea verkkotiliotteita, luoda laskuja, tarkistaa säästämisen tuotteita ja lähettää viestejä pankille viestitoiminnon kautta. Emissiokurssissa taas on kyse siitä hinnasta, jonka lainan ostaja maksaa joukkovelkakirjalainasta.


Joukkovelkakirjalainat eli bondit ovat portfolion tärkeä osa, kun tarkoituksena on sijoittaa ja kasvattaa varallisuutta. Bondit ovat nimensä mukaisesti velkakirjoja, jotka ovat laskettu liikkeelle suuren yleisön saataville. Kun sijoitat bondiin, lainaat rahaa valtiolle, yhtiölle tai muulle taholle jota nimitetään velkakirjan liikkeellelaskijaksi. Liikkeellelaskija lupaa maksaa.


Tämä tarkoittaa sitä, että yleisen korkotason noustessa kaikkien lainojen osalta yhtä paljon, pidemmän maturiteetin omaavien lainojen hinnat muuttuvat suhteessa enemmän kuin lyhyempiaikaisten lainojen hinnat. Ilmaisee osakkeen hinnan ja yhtä osaketta kohden lasketun voiton suhteen. Se kertoo, monenko vuoden osakekohtaisella voitolla pystyisi maksaman osakkeen hinnan , jos voitto pysyisi samansuuruisena. Velkakirjat Velkakirja on sitoumus, jossa velallinen sitoutuu maksamaan velkojalle takaisin velan pääoman ja korot sovituin ehdoin. Velkoja haluaa lainaamalleen rahasummalle koron, joka riippuu velan takaisinmaksuajasta sekä velan takaisinmaksuun liittyvästä riskistä.


Riskiä laskevat velan vakuudet sekä velallisen lainanhoitokyky. Tyypillisesti valtion velkakirjat ovat riskittömämpi. Luovutusvoiton määrä lasketaan tällöin siten, että saadusta luovutushinnasta vähennetään vain vastikkeellisesti luovutettua osuutta vastaava osa omaisuuden hankintamenosta. Samalla luodaan katsaus markkinoihin erityisesti pohjoismaisesta näkökulmasta.


Kolmannessa luvussa tarkastellaan joukkovelkakirjojen ja CDS-sopimusten hinnan välistä eroa ja sen muodostumista. Jos omaisuuden luovutushinta on enintään prosenttia omaisuuden käyvästä arvosta luovutushetkellä, luovutus jaetaan maksetun hinnan ja käyvän arvon perusteella vastikkeelliseen ja vastikkeettomaan osaan. Palauttaa obligaation hinnan 1euron nimellisarvoa kohden. Jos omaisuus on luovutettu käypää arvoa alempaan hintaan siten, että kysymys on perintö- ja lahjaverolain §:n momentissa tarkoitetusta lahjanluonteisesta kaupasta, luovutus jaetaan maksetun hinnan ja käyvän arvon suhteen perusteella vastikkeelliseen ja vastikkeettomaan osaan. Verollisten pankkitilien koroista maksettavaa veroa nimitetään lähdeveroksi.


Korkotulon lähdeverotus koskee vain yksityisten henkilöiden ja kuolinpesien saamia korkotuloja. Jos osakkeen perusteella merkitään tai saadaan uusia osakkeita 1. TVL §:n momentti). Se mittaa myös velkakirjan hinnan herkkyyttä korkomuutoksiin. Valtioiden joukkovelkakirjoja pidetään perinteisesti turvallisina sijoituskohteina.


Mitä pitempi duraatio, sen suurempi riski. Vaikka diskonttauskaavaa voi käyttää osakkeen käyvän hinnan arvioimiseen, niin kauppahinta ei ole laskutoimituksen tulos. Raakaöljyn hinnan laskeminen on jälleen saanut sijoittajat varpailleen, kun uhkana on maailmantalouden kasvun hiipuminen. Ostajalla ja myyjällä on omat näkemyksensä ja todellinen hinta selviää, jos osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen. Deloitten selvityksessä lausutun mukaan WACC-mallissa riskittömänä korkona sovellettu vuoden Suomen valtion joukkovelkakirjan tuotto kuvastaa sekä rahan aika-arvoa että inflaatio-odotuksia.


Inflaation vaikutus voidaan eliminoida korosta eli nominaalinen korko voidaan muuttaa reaaliseksi niin sanotun Fisherin kaavan avulla. Jos lyhyeksimyytyjä osakkeita vastaavia osakkeita ei osteta saman päivän aikana, muodostetaan myytyjä osakkeita varten osakelaina. Tällöin mahdollinen tuotto muodostuu myyntihinnan ja lainaksiotettujen osakkeiden käyvän hinnan ja osakelainaukseen liittyvien kulujen erotuksesta.


Lyhyeksimyynti katsotaan verotuksessa luovutukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit