tiistai 16. lokakuuta 2018

Vertaileva essee rakenne

Lopullisen valmiin esseen lukeminen voi olla lukijalle todellinen kokemus, jos pohjatyö on tehty. Konkreettiset, selkeät esimerkit kirkastavat kirjoittajan ajatuksia. Essee on havainnollinen. Esimerkiksi erilaisissa arvosteluissa tehdään usein vertailua: elokuvia, tv-ohjelmia, maalauksia, teatteriesityksiä, levyjä ja kirjoja verrataan toisiin samaa lajia oleviin teoksiin.


Opiskelujen osana kirjoitettava essee voidaan käsittää pohtivaksi pienoistutkielmaksi. Opintojen osana kirjoitettava essee on tieteellistä tekstiä, joten siinä argumentoidaan johdonmukaisesti. Vertailun rakentaminen.


Kirjallisuusesseekin on siis essee : kirjoittajan oma ääni saa kuulua, mutta se on kirjoitettu kirjakielellä ja asiatyylillä. Olennaista on, että pohdinnat ja tulkinnat perustellaan. Lue teos yleiskuvan. Kirjallisuusessee on pohtiva essee , jossa tarkoituksenasi on pohtia klassikkosi antia: tehdä siitä havaintoja ja niistä päätelmiä sekä kytkeä ajatuksesi laajempaan kokonaisuuteen (arkeen, yhteiskuntaan ja ilmiöihin).


Kirjallisuusesseessä keskiössä on oma ajattelusi, joka nousee klassikon pohjalta, ei siis klassikon juonen referointi. Sen avulla ei testata sujuvaa sisälukutaitoa tai mekaanisen referoinnin hallintaa. Hyvä essee on kirjoitettu oikeinkirjoitussääntöjen mukaan, siinä on etukäteen harkittu rakenne ja kappalejaot.


Siinä on sopivasti tietoa mahdollisesta pohjatekstistä ja kirjoittajan omaa pohdintaa. Kukaa ei ole seppä syntyessään. Harjoitus tekee mestarin, esseen kirjoittamisessakin!


Raportti = selonteko, selvitys, tilannekatsaus, tiedote. Miten rakenne pitää yllä kuulijan motivaatiota: mihin kohtiin sijoittuu huumoria, tarinoita, sitaatteja tai keventäviä esimerkkejä? Miten puhuja huolehtii siitä, että puhe päättyy hyvässä yhteisymmärryksessä?


Yleensä lopussa on kannustavia tai sovittelevia sanoja. Aluksi hahmotellaan koko tekstin runko. Mitä suuremmasta työstä on kyse, sitä suurempia asiakokonaisuuksia aluksi jäsennellään. Tärkeää on päättää, mitä asioita ja missä järjestyksessä tekstissä haluaa sanoa. Tämä on hyvä miettiä jo tekstin jäsentelyssä.


Teksti voidaan jäsentää monella eri tavalla. Samasta aiheesta näyttäytyy eri puolia sen mukaan, miten asian. Novellin tai novellikokoelman tulkinnan tekstilajina voi olla keskustelun alustus, kritiikki, vertaileva kommentti - tai kuten ao. Erittelyä tukevan kartan löydät täältä.


Neljä sivua kuulostaa jo siltä, että mukaan on saattanut tulla myös tehtävän kannalta epäolennaista sisältöä. Vastauksen rakenne ei ole ehkä riittävän tiukka. Vastaus kuitenkin luetaan hyvällä tahdolla. Voiko kokeesta päästä läpi vaikka yksi tehtävä kolmesta jäi kokonaan tekemättä (aika loppui kesken)?


Lähtökohtana on usein ongelma, johon etsitään vastausta – sitä ei kumminkaan ole pakko löytää. Tässä tehtiin klassinen johtamisen virhe: määriteltiin ensin rakenne ennen kuin strategiasta oli tietoakaan. Suurkuntarakenteesta päätettiin ennen kuin tiedettiin, miten palvelut aiotaan järjestää. Juha Sipilä) Suurkuntahanke on siis hallituksen ensisijainen tavoite ja kaikki muu on alisteista sille. Millainen teksti se on?


Sisällys Esipuhe Johdanto Sosiologian ja kasvatussosiologian peruskäsitteitä Sosiaaliset rakenteet Yhteisö Yhteiskunta Ryhmä Organisaatio Arvot ja moraali Normit Valta ja sosiaalinen kerrostuneisuus Sosialisaatio Yksilö Koulutuksen muotoutuminen ja sen selitykset Saarnasta lukutaitoon, lastensuojeluun ja oppivelvollisuuteen Lastenkoteja Rahvaan kuuliaisuus Kirkollinen opetus- ja. Nylénin kokoelmia mm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit