torstai 18. lokakuuta 2018

Aselupa sähköisesti

Ampuma-aseluvan hakeminen. Huomioithan aikaa varatessasi, että yhdellä aikavarauksella voi jättää korkeintaan kaksi aselupahakemusta. Poliisi myöntää ampuma-aseiden ja aseen osien hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttavia lupia. Kyllähän siinä jotain riskiä voi olla, kun henkilökohtainen kontakti jää toteutumatta. Mutta sähköinen asiointi on nykypäivää ja siihen täytyy sopeutua, Lapin poliisilaitoksella aselupa -asioihin perehtynyt komisario Hannu Partanen sanoo.


Jatkossa aselupaa voi hakea sähköisesti , mikä vähentää huomattavasti henkilökohtaisen asioinnin tarvetta. Sähköisen menettelyn rinnalla säilyy mahdollisuus hakea lupaa asioimalla henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Siihen asti lupia haetaan kuten aikaisemminkin. Rinnakkaislupa raukeaa, kun aselupa raukeaa tai peruutetaan.


Esimerkiksi rikollinen menneisyys tai päihteiden väärinkäyttö voivat olla este luvan saamiselle. Esitettyäsi ampuma-aseen viranomaisille varsinainen aselupa (muovikortti) toimitetaan postitse kotiin. Erillisistä hankkimis- ja hallussapitoluvista luovutaan ja niiden tilalle tulee aselupa. Lisätietoa hankkeesta. Poliisin sähköisen asioinnin ajanvarausjärjestelmä.


Aselupa sähköisesti

Varaa ajat kerralla koko perheelle. Jos koko perhe on tulossa jättämään yhdessä saman lupatyypin hakemukset, voit liittää kaikkien henkilötiedot samaan varaukseen, jolloin järjestelmä pyrkii löytämään teille peräkkäiset ajat samalta palvelutiskiltä. Samoin haastatellaan kaikki luvanhakijat, joita poliisi ei ole tavannut aselupa -asioissa pitkään aikaan, esimerkiksi vuosikymmeneen. Rannan mukaan poliisi saa tiedon, jos aseluvan haltijan tai hakijan elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia – mikäli hän vaikkapa saa tuomion väkivaltarikoksesta.


Hallitus esittää muutoksia lainsäädäntöön, joiden myötä lupia saisi hakea myös sähköisesti. Aseluvan hakeminen ei olisi enää sidottu luvanhaltijan kotikuntaan, vaan lupahakemuksen saisi jättää mille poliisilaitokselle hyvänsä. Tämä muutos tulisi käyttöön vasta ensi vuoden lopulla, kun poliisin asetietojärjestelmä uudistuu. Aselupa otetaan pois melko helposti. Hallintoasiassa tehtyyn viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä asiasta valituksen hallinto-oikeuteen.


Viranomainen ilmoittaa päätöksen yhteydessä, miten ja kenelle päätöksestä voi valittaa. Metsästäjät, ampujaharrastajat ja asekauppiaat joutuvat odottamaan vielä jopa neljä vuotta, että aselupa -asioita voi hoitaa sähköisesti. Nyt aselupa on jätettävä henkilökohtaisesti poliisilaitokselle. Uudistuksessa luovutaan soveltuvuustestistä. Ensi vuoden joulukuussa aselupahakemuksen voi jättää sähköisesti.


Varsinkin lupa-asioita koskevia asiakaskäyntejä halutaan karsia. Vuosittain poliisia työllistävät noin miljoonaa käyntiä. Tämä voidaan panna vireille sähköisesti (”netissä”) mistä vain.


Pollarilaitokselle tarvitsee mennä vain, jos käsky käy. Viides: ”Vanhoille” aseiden omistajille voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevia aselupia. Henkilön ensimmäinen aselupa on kuitenkin pääsääntöisesti määräaikainen.


Pykälä lienee seurausta deaktivointien purkutapauksista. Aikaa annetaan päivää. Ilmoitusta on kaavailtu tehtäväksi sähköisesti (asetus vielä työn alla).


Asetta myytäessä ja lainattaessa luovuttajan on tarkastettava saajan henkilöllisyys ja aselupa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit