perjantai 19. lokakuuta 2018

Milloin tilinpäätöksen pitää olla valmis

Toimenpiteet ennen tilinpäätöstä. Urakoiden budjetit ja ennusteet. Urakan budjettien ja ennusteiden täytyy olla ajan tasalla aina, sillä niillä on suora vaikutus kirjanpidon raporteilla näkyvään tulokseen. Konsernitilinpäätös, jos se sisältyy yhtiön tilinpäätökseen.


Tilinpäätös kertoo yrityksen tuloksen ja varallisuusaseman. Julkaisu sisältää uudistetun kirjanpitolain mukaisen kuvitteellisen Malliyritys Oy:n tilinpäätöksen.

Toimintakertomus on tilinpäätöksen yhteyteen kuuluva erillinen asiakirja, jolla on tarkat sisältövaatimukset. Malli on rakennettu siten, että tuloslaskelma ja tase on laadittu mahdollisimman laajoina. Liitetiedot esitetään sekä olettamasäännöksiä noudattaen että niitä noudattamatta, jolloin kaikista asetukseen liittyvistä liitetietovaatimuksista on esimerkki. Jos yrityksellä on taloudellisia tai muita ongelmia, tiedon hankkimisessa on syytä olla erityisen aktiivinen.


Lähtövaatimuksena voidaan pitää sitä, millä tavoin vastuunsa kantava huolellinen henkilö menettelisi silloin, kun haluaa olla varma allekirjoittamansa tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen oikeellisuudesta. Ilmoitus pitää antaa jokaiselta verokaudelta, vaikka yrityksellä ei olisi arvonlisäverollista toimintaa. Verojen maksaminen Huolehdi siitä, että ennakkovero tai verokorttisi (liikkeen- tai ammatinharjoittaja eli toiminimiyrittäjä) ovat ajan tasalla.


Osakeyhtiö voi ilmoittaa tilinpäätöksen kaupparekisteriin maksutta kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Jos tilinpäätös toimitetaan tämän jälkeen, PRH lähettää yritykselle euron laskun viivästyneen tilinpäätöksen rekisteröinnistä. Sähköisessä maailmassa valittu järjestelmä määrittää, miten tilinpäätöksen osat tuotetaan ja säilytetään. Liitetiedon ja sen todentavan liitetietotositteen välisen yhteyden tulee olla vaikeuksitta todettavissa.


Milloin tilinpäätös on järkevää tehdä? Tilikauden lähestyessä loppua, kannattaa sopia kirjanpitäjän kanssa tilinpäätöksen aikataulusta: milloin sinun pitää toimittaa materiaalit ja milloin tilinpäätös on valmis. Muista tiedottaa myös tilintarkastajaa tilinpäätöksen valmistumisajasta.


Myös esitettäväksi määrätyn tiedon ilmoittamatta jättäminen on lainvastaista. Kun myynti-ilmoitus on valmis ja olet valinnut ilmoituksellesi sopivat mediat, lisää ilmoitukseen milloin ja miten asuntoasi esitellään. Hyvä lähtökohta voisi olla , että pitäisit aluksi niin sanotun ensiesittelyn ja sen jälkeen esittelet sopimuksen mukaan silloin kuin sinulle ja asiakkaalle se sopii. Osakkeita kannattaa usein olla lukumäärällisesti mieluummin liikaa kuin liian vähän, koska omistusosuuksien sumpliminen on tällöin jatkossa mukavampaa.


Liiketapahtumien käsittely on pitkälti automatisoitua, mutta kirjanpitäjän asiantuntemus on tarpeen monessa kohdin, esimerkiksi automatisointisääntöjä luotaessa, oikeiden veroratkaisujen suunnittelussa sekä johtopäätösten ja suositusten laatimisessa yrittäjän käyttöön. Asianmukaisesti perustettu osakeyhtiö on omistajista erillinen, itsenäinen oikeushenkilö, joka vastaa itse omista velvoitteistaan. Muista kirjallinen sopimus ja raha pitää olla. Esimerkiksi pankkitilin osalta tarkistetaan, että kirjanpidon rahatilin saldo on sama kuin tiliotteen loppusumma. Ostovelat-tilin saldon pitää olla sama kuin maksamattomien ostolaskujen yhteismäärä.


Samoin myyntisaamiset-tilin saldon pitää vastata myyntilaskujen määrää, joista ei vielä ole saatu suorituksia. Toiminnantarkastaja voi olla täysin maallikko, häneltä ei vaadita tilintarkastajan pätevyyttä. Mitä toiminnantarkastaja tai tilintarkastaja sitten tarkastaa?

Sellaisessa pienessä yhdistyksessä, jonka tulot muodostuvat pääosin jäsenmaksuista ja muista jäseniltä kerättävistä maksuista, jolla ei ole päätoimista henkilökuntaa, jolla ei ole muita kuin vähäisiä toimistotiloja eikä muuta merkittävää varallisuutta ja jonka saamien avustusten ehdoissa ei määrätä vaativammasta tilitys- tai tarkastusvelvollisuudesta. Kirjanpitolakia muutettiin 1. Osa siakirjoista on säilytettävä määräaikaisesti tai ikuisesti. MITÄ ARKISTOIDAAN PYSYVÄSTI.


Kaikki yhdistyksen toimintaan liittyvä ja itse tuotetut aineistot arkistoidaan pysyvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit