torstai 11. lokakuuta 2018

Jakamaton kuolinpesä edut

Jakamaton ja jaettu kuolinpesä - edut ja haitat? Osaako joku kertoa, miten käytännössä kannattaa menetellä, pitää. Jakamattoman kuolinpesän ”ääntä” käyttää osakasten kollektiivi.


Vajaavaltaisen etujen loukkaamattomuutta valvoo edunvalvoja. Perikunta eli kuolinpesä voidaan jättää myös jakamatta toistaiseksi tai jakaa vain osittain. Perinnönjaon yhteydessä voidaan puhua melkein synonyymeina perikunnasta ja kuolinpesästä, mutta virallisissa yhteyksissä kuolinpesä on terminä parempi juridisena terminä. Suomessa on satoja tuhansia jakamattomia kuolinpesiä. Suomen suurituloisimpien listalta taas löytyy kymmeniä vuosia jakamatta ollut kuolinpesä.


Esimerkiksi suomalaisista metsänomistajista liki joka kymmenes on kuolinpesä. Jokaisen kuolleen henkilön jälkeen jää kuolinpesä. Ensivaiheessa kuolinpesä pitää selvittää. Asianajaja Tapani Norros patistaa kuitenkin tekemään perinnönjaon mahdollisimman pian, sillä jakamaton kuolinpesä johtaa ajan oloon moniin solmuihin. Mukana oli monta sukupolvea ja lisäksi arvoja, joita ei voi mitata yksioikoisesti nykyrahassa, Norros neuvoo.


Vierailija: Perukirja pitää omaisuudesta tietysti tehdä, ja se kai toimitetaan verotoimistoon. Mutta jos kuolinpesän varat jätetään jakamatta, pitääkö silti maksaa perintövero? Vai maksetaanko se vasta sitten, kun kuolinpesä jaetaan? Tässä ei ollut leskeä jakamassa va.


Nyt sen omistaa jakamaton kuolinpesä. Osakkaina ovat äitini lisäksi kaksi. Ansiotuloja ansaitseva kuolinpesä kannattaa yleensä pitää jakamattomana.


Pesän erillinen verottaminen on edullista ainakin sellaiselle. Kannattaa huomioida, että laskut kuolinpesän vakuutusmaksuista ja muut. Kuolintapaukseen liittyvät laskut ym. Koska maksun täysimääräisen vähennyskelpoisuuden edellytyksenä oli tuolloin vuoden eläkeikä, vakuutettu saa vähentää vakuutusmaksusta.


Niin siis jos saisin vielä jonkun yhteenvedon että onko mitään hyötyä jättää kuolinpesä jakamatta? Minulla on tällainen tilanne, enkä tosiaan aio jäädä miksikään altavastaajaksi jos ongelmia tulee. Kun myyjänä on jakamaton kuolinpesä , hyvän kiinteistönvälitystavan nojalla kiinteistönvälittäjän pitää näet hankkia mm.


Lisäksi tarvitaan mm. Perillisistä eli kuolinpesän osakkaista tulee hankkia virkatodistukset ja sukuselvitys. Metsäyhtymässä harjoitat metsätaloutta yhteisesti murto-osin omistetulla kiinteistöllä. Metsäyhtymää nimitetään myös verotusyhtymäksi, kiinteistöyhtymäksi tai maatilayhtymäksi.


Onko sinulla jo Y-tunnus? Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa tai haluat esimerkiksi ilmoittaa tällä hetkellä vain Verohallinnon rekistereissä olevan yrityksen kaupparekisteriin, YTJ-palvelu ohjaa sinut kirjautumisen jälkeen tekemään muutosilmoituksen. Asevelvollinen Asumisavustus Voit saada avustusta vakinaisen asuntosi asumiskuluihin asepalveluksen, siviilipalveluksen tai vapaaehtoisen asepalveluksen ajalta, jos olet vuokrannut asuntosi viimeistään noin kuukautta ennen palveluksen alkamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit