keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Lakiosaa loukkaava testamentti

Myös Sinä voit voittaa matkan minne haluat. Pääsääntö siis onkin, että testamentilla ei saa loukata rintaperillisen lakiosaa. Tästä johtuen sellainen testamentti , jolla estetään perillisen lakiosan saaminen tai rajoitetaan hänen oikeuttaan määrätä siitä omaisuudesta, joka tulee hänelle lakiosan perusteella, on lähtökohtaisesti tehoton. Lakiosaa loukkaava testamentti. Rintaperillisen, testamentin saajan ja lesken asema la-kiosan loukkaustilanteessa.


Legaatti on myös testamentti eikä legaattia siten voida täyttää silloin, kun se on niin arvokas, että sen täyttäminen loukkaisi lakiosia. Legaatin saajalla on kuitenkin oikeus maksaa lakiosaa loukkaava määrä rahana lakiosaperilliselle. Vaikuttaako keskinäinen testamentti lakiosaan? Keskinäinen testamentti ja lakiosa voivat olla ristiriitaisia oikeuksia kuolinpesässä.


Suhteessa testamentin saajaan rintaperillisen lakiosa on turvattu, sillä lakiosaa loukkaava testamentti on rintaperillistä kohtaan tehoton. Lisäksi rintaperillinen voi hakea kanteella lakiosan täydennystä, mikäli perittävän elinaikanaan tekemät vastikkeettomat luovutukset estävät lakiosan toteuttamisen. Pykälän momentin mukaan perillisen on vedottava testamentin tehottomuuteen ilmoittamalla lakiosaa koskeva vaatimuksensa testamentin saajalle haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu luvun §:n momentissa säädetyllä tavalla tiedoksi perilliselle. Ongelmia saattaa syntyä, jos vainajalta on jäänyt lakiosaan oikeutettuja perillisiä eli rintaperillisiä (lapset tai lapsenlapset). Näillä on hyvin vahva oikeus lakiosaansa, joka on puolet näille muutoin kuuluvasta perintöosasta.


Perintökaaren mukaan lakiosaa loukkaava testamentti on tehoton tällaista perillistä kohtaan. Mieheni kuoli neljä vuotta sitten. Meillä oli keskinäinen testamentti , jossa leskelle jää hallintaoikeus omaisuuteen. Nyt toinen lapsista on alkanut vaatia osuuksia. Talo on miesvainajan perikunnan maalla, joten myyminen ei onnistu, kun vanha perikunta riitelee edelleen.


Miten minun pitäisi toimi. Jos testamentin saaja ei maksa rahassa lakiosasta puuttuvaa määrää, testamentti on tehoton siltä osin kuin se estää perillistä saamasta lakiosaansa. Yksi lakiosaa loukkaava tilanne on se, että perittävä on jo eläessään lahjoittanut omaisuuttaan siten, ettei lakiosaa enää tämän kuoltua ole jäljellä. Tavallisin tilanne lienee omaisuuden lahjoittaminen esimerkiksi suosien yhtä perillistä muiden ohi.


Jotta oikeudenmenetyksiä ei syntyisi, on tämän tyyppisissä tilanteissa hyvä kääntyä hyvissä ajoin perintöoikeudellisiin asioihin erikoistuneen asianajajan puoleen. Tällöin on kyse ns. Testamentin laatijalla on oikeus määrätä lakiosan ulkopuolelle jäävästä jäämistöstä monin eri tavoin. Jäämistöä voi testamentata sukulaisille ja ystäville, työtovereille sekä myös järjestöille kuten Saaris-tomeren Suojelurahastolle.


Jos lakiosaa loukkaava testamentti on tehty ja rintaperillinen esittää lakiosavaatimuksen testamentinsaajalle määräajassa, testamenttia ei siltä osin täytetä kuin se lakiosaa loukkaa. Testamentinsaaja voi myös joutua suorittamaan lakiosasta puuttuvan osan rintaperilliselle. Kuka maksaa Käräjäoikeuden ja asianajan kulut, se joka kieltäytyy maksamasta puuttuvan lakiosan vai rintaperillinen joka vaatii lainmukaista lakiosaansa?


Olettaisi että jos lakiosaa vaativa rintaperillinen joutuisi maksamaan kulut, kukaan ei vapaaehtoisesti maksaisi lakiosaa. Mutta se siitä kysymys on vaan kannattaako hakea lakiosaa noin pienestä lahjasta niinkuin maistraatin holhousyksikkö silloin aikoinaan kehoitti minua kun he hyväksyivät lahjoituksen ulkopuoliselle. Voit hakea lakiosaa , kuten maistraatissa sanottiin. Loukkaava , rikollinen käytös voi viedä perinnön.


Perintöastiat saattavat mennä toiseen osoitteeseen myös silloin, jos perillinen on tahallisella, rikollisella teollaan loukannut syvästi perittävää. Rikollisen teon ei tarvitse kohdistua perittävään, vaan se voi kohdistua myös perittävän läheiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit