perjantai 19. lokakuuta 2018

Kondylooma parisuhde

Kondylooma parisuhde

Miehille ja naisille! Jos miehellä on kondylooma alapäässään ja hän antaa suuseksiä naiselle, voiko kondylooma tarttua syljen välityksellä naiselle alapäähän? Vai miten se tarttuu? Papilloomavirusta esiintyy hyvin yleisesti ihmisen iholla ja.


Kondomi suojaa HPV-tartunnalta vain osittain. Tupakointi voi pitkittää HPV-infektion kestoa. Aiemmin sairastettu kondylooma ei suojaa uudelta tartunnalta.


Naisilla kukkakaalimaisia kondyloomasyyliä voi olla esimerkiksi emättimen suuaukolla, välilihan alueella tai häpyhuulissa. Osa papilloomavirustyypeistä saattaa myös aiheuttaa solumuutoksia sukupuolielinten limakalvoille. Näitä solumuutoksia seulotaan papa-kokeella. Jos papa välillä puhdas, seksiä voi harrastaa ilman kumiakin vakipartnerin kanssa.


Papassa tulisi käydä 6-12kk:n välein. Sen aiheuttaa HPV (human papilloma virus), eli kyseessä on yhdynnässä tarttuva virus. Kaikkiaan papilloomaviruksia on tavattu nelisenkymmentä sukupuolielimien alueella.


Naisella kondylooma voi tulla ulkosynnyttimiin tai emättimeen. Kun naisella havaitaan visvasyyliä, voi olla tarpeen ottaa myös papa-koe. Ihmisen papilloomavirus (human papilloma virus, HPV) on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus. Kondylooma eli visvasyylä miehellä.


Sen tartunta-aikaa on mahdoton määrittää, mutta se lienee yleensä noin 1–kk. Visvasyylä eli kondylooma on papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama sukupuolitauti, joka saattaa aiheuttaa syylän kaltaisia, kukkakaalimaisia ja ulkonevia muodostelmia sukupuolielinten alueelle. Mulle kävi exän kanssa niin että sillä tuli kans joitain näppyjä penikseen enkä niihin juurikaan kiinnittänyt silloin huomiota, sitten kun mulle tuli niitä ja oli pakko mennä lääkäriin niin kondylooma oli.


Niitten hoito vasta kivuliasta olikin. Noin neljäsosa kondyloomaviruksen kantajista saa syyliä. Lopuilla ei esiinny oireita, vaikka virus on heidän elimistössään. Päätät itse, kerrotko asiasta kumppanillesi.


On tietysti mahdollista, että hänkin on viruksen kantaja (kenties tietämättään). On erittäin harvinaista, että kondylooma tarttuu suuseksissä. Kuitenkin kondylooma tarttuu, joskus jopa kondomia käytettäessä.


Tämä asettaa sinut tilanteeseen, että sinun pitäisi pystyä kertomaan kondyloomasta ihmiselle, jonka kanssa olet aikeissa harrastaa seksiä. Ei mikään helppo asia kerrottavaksi uudelle ihmissuhteelle. Toisaalta jos et kerro, saatat tartuttaa kondylooman partneriin. Tälle sivulle on koottu ammattilaisille materiaalia seksuaalikasvatuksen tueksi.


Vuosittain viitisen naista tuhannesta sairastuu kohdunkaulansyöpään. Ei siis ole hirvittävän yleistä siihen sairastua. Ja muistettakoon, että vain osa papilloomaviruksista altistaa kohonneelle riskille. Suurimmalla osalla naisista kondylooma paranee itsekseen ja syöpää aiheuttavat papilloomavirukset eivät ole niitä röpylää. HPV-tyypit on jaettu matalan ja korkean riskin tyyppeihin.


Matalan riskin tyyppeihin kuuluvat virukset aiheuttavat esimerkiksi harmittomia, mutta kosmeettisessa mielessä häiritseviä sukuelinten visvasyyliä eli kondyloomia. Tyypillinen kondylooma näyttää kukkakaalimaiselta muutokselta, joka on helposti nähtävissä paljain silmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit