perjantai 19. lokakuuta 2018

Toiminimellä työskentely yhdelle

Kirjanpito ja arvonlisävero. Yksityisen elinkeinonharjoittajan on pidettävä kirjanpitoa toiminnastaan. Ulkomailla toiminimellä työskentely tuntuu olevan varsin yleistä, joten on huvittavaa, että sitä on Suomessa hankaloitettu erinäisin rajoituksin.


Kyllähän nyt kapitalistisessa yhteiskunnassa pitäisi olla vapaus työskennellä sellaisen sopimuksen kanssa kuin itse haluaa. Ei voi olla tapauksia, joissa ei oikeasti edes perusteta yritystä, koska toiminimeä ei voi sivuuttaa verotuksessa. Se kun ei ole itsenäinen verosubjekti, verot maksetaan toiminimellä yrittäessä joko sen elinkeinoharjoittajan ansio- tai pääomatuloverojen mukaan. Itse teen sekä verokortilla että toiminimellä töitä, ja verokortilla työskentely yksinkertaisempaa ja huolettomampaa. Eli puolensa ja puolensa.


Jos teen koko vuoden toiminimellä vaan yhdelle työnantajalle töitä se katsotaan palkkasuhteeksi ni tulee isot jälki verot mutta kävin verotoimistossa kysymässä missä menee raja että luokitellaan palkkasuhteeksi. KK keikkatyö ole sellainen joka voitas luokitella palkkasuhteeksi. Juu, ja sitten käy sama tilanne kuin MTV:llä kun verottaja ottaa järjestelyn syyniinsä.


Riippuu niin paljon toimenkuvasta ja tilanteesta. Yhdelle työskentely katsotaan vakipaikaksi. Tunnen tosi monta kuljettajaa pääkaupunkiseudulla jotka ovat perustaneet miehen henkilöstöpalvelufirman.


Ovat toimineet alalla tällä tavalla pitkään 7-vuotta. Mikäli juttukeikoilla on mahdollista käyttää kuvaajan autoa, kilometrikorvauksia ei makseta. Paljon vähemmän hommaa (varsinaisten töiden lisäksi yrittämiseen liittyviä töitä ja stressiä) ja about samat tulot.


Eikä tarvitse huolehtia erikseen eläkkeen karruttamisesta, terveydenhuollosta ym. Myös yhtiömuoto kantsii valita tarkkaan, toiminimellä voit mokailla koko omaisuutesi yms mukavaa. Olen tehnyt toiminimellä töitä yhdelle yritykselle, jota olen laskuttanut näiden kahden kuukauden osalta (Loka- ja Marraskuu), joten kelpaako esimerkiksi nämä kaksi laskua sekä pankkitositteet laskuttamani yrityksen suoritteista minulle? Jos yrityksessä on useampi osakas, pitäkää hallituksen kokous ja antakaa pöytäkirjassa yhdelle henkilölle valtuudet avata pankissa tili sekä hankkia pankkikortti ja verkkopankkitunnukset.


Työnantaja voi lisäksi halutessaan järjestää työntekijöille. Antakaa pöytäkirjassa myös hallituksen päätöksellä tälle henkilölle oikeus käyttää kyseistä tiliä. OY tai toiminimi, ja alv-rekisteriin, jotta voit vähentää työhön liittyvistä ostoista alvit. OY:ssä voi paremmin vero-optimoida kuin toiminimellä , ja voit tehdä mm. Itse olen kuitenkin toiminimellä , koska vain yksi asiakas, kirjanpito helppoa ja toiminta jatkuu maksimissaan pari vuotta.


Kuuluuko toiminimellä toimivan ilmoittaa tulorekisteriin ansionsa? Ei, tulorekisteriin ilmoitetaan vain maksetut palkat. Millä tulolajin numerolla ilmoitetaan vuosilomapalkka ja sairausajan palkka? Tulolajeja koskeva neuvonta kuuluu tulorekisterille.


Katso tulorekisteri. Toiminimi ei voi maksaa palkkaa itselleen. Ominaispiirteisiin kuuluu myös, että hyvinvointialan yrityksissä tuotetaan kokonaisvaltaisia hoivapalveluita eettisyys ja ammattilaisuuden vaatimukset huomioiden.


Jos yrittäjän tiloissa tai palveluksessa työskentelevä autónomo työskentelee sataprosenttisesti vain yhdelle työnantajalle, tulkitaan tilanteen yleensä vastaavan tavallista työsuhdetta. Kaikkien noiden ei tavitse toteutua, mutta mitä enemmän ne toteutuvat sen vähemmän jää sijaa tulkinnoille. Tämä on aivan loogista.


Edellytyksenä on, että työntekijän työskentely ei saa ylittää 183:a päivää kuukauden aikana, palkan maksaa suomalainen työnantaja, palkalla ei rasiteta työskentelyvaltiossa olevaa kiinteän toimipaikan tulosta eikä kyseessä ole työvoiman vuokraus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit