perjantai 26. lokakuuta 2018

Yrittäjän vakuutusmaksu

YEL- vakuutusmaksu perustuu työtuloon. Se on summa, jonka voisit maksaa palkkana yhden vuoden aikana jollekulle samaa työtä tekevälle. Molemmat summat ovat prosenttiyksikköä isompia edellisvuoteen verrattuna. YEL-työtulo on työpanoksesi arvo. Työnantajan maksuosuus sen sijaan on keskimäärin 1prosenttia palkoista.


Jos maksusi viivästyy, sille lasketaan vakuutusehtojen mukaan viivästyskorkoa eräpäivästä maksun suorituspäivään. Suomen Pankki vahvistaa viivästyskoron puolivuosittain 1. Yrittäjän työeläkevakuutus eli YEL on yrittäjän tärkein vakuutus. Myös kevytyrittäjä tarvitsee oman YEL-vakuutuksen. Kun ryhdyt yrittäjäksi ensimmäistä kertaa, saat alkavan yrittäjän alennuksen. Maksuerien määrä ja maksujen ajankohta.


Vähiten maksaa se, joka maksaa YEL-maksunsa yhdessä erässä tammikuussa. Vähennät verotuksessa kaikki YEL-maksusi, jolloin vakuutusmaksusi pienentää verotustasi. Lisäksi ohje käsittelee yrittäjän itselleen ottamien vapaaehtoisten riskihenkilövakuutusten verotusta ja vakuutusmaksujen vähennyskelpoisuutta työnantajan verotuksessa. Tietyn kokoisessa yrityksessä yrittäjän on lain mukaan otettava eläkevakuutus.


Jos yritys työllistää yrittäjän lisäksi muita ihmisiä, henkilöstölle on otettava työntekijöiden eläkevakuutus ja tapaturmavakuutus. Lisäksi yleissitovat työehtosopimukset edellyttävät, että yrittäjä ottaa työntekijöilleen henkivakuutuksen. Työttömyysturvaa yrittäjälle, kevytyrittäjälle, osakkaalle ja yrittäjän perheenjäsenelle. Turvaa sinäkin - liity SYT:n jäseneksi. Jos yrittäjällä on pakollinen tai vapaaehtoinen YEL-vakuutus, hän voi vakuuttaa itsensä työtapaturmien ja ammattitautien varalta TyTAL:n mukaisella yrittäjän vapaaehtoisella työajan vakuutuksella.


Jos työskentelet tällä työtulolla yrittäjänä vaikkapa vuotta, karttuu sinulle noin 3euron suuruinen kuukausieläke. Edunsaajana voi olla lähiomaiset tai yritys, näin omaiset voivat maksaa yrittäjän henkilökohtaiset velat tai yritys voi ostaa kuolleen osakkaan osuuden leskeltä. Mikä on yrittäjän pakollinen vakuutus? YEL-vakuutus on hankittava kuuden kuukauden sisällä yritystoiminnan aloittamisesta.


Tässä tekstissä käsittelemme vakuutusmaksuveroa ja sen maksuvelvollisuutta aloittavan yrittäjän ja yrityksen näkökulmasta. Lue teksti, mikäli haluat tietää, pitääkö sinun yritystä perustaessasi liittyä vakuutusmaksuverovelvollisten rekisteriin. Eläketavoitteeksi on sovittu ikävälille – vuotta ja vuoden iästä alkaen. Kullekin linja-auton kuljettajalle kohdistettavalla vakuutusmaksulla kertyy tavoitteen mukaista lisäeläketurvaa.


Esimerkiksi kesäisin kioskia pitävän yrittäjän toiminnan voidaan yleensä katsoa jatkuvan yhdenjaksoisena vuodesta toiseen. Työtulon perusteella lasketaan eläkkeen määrä ja vakuutusmaksu. Lain mukaan YEL:n mukaisen työtulon on vastattava sellaista palkkaa, joka olisi maksettava, jos yrittäjän työn tekisi joku toinen yhtä ammattitaitoinen henkilö yrittäjän sijasta tai joka keskimäärin vastaa kyseisestä työstä maksettua korvausta. Yksilöllisen henki- ja työkyvyttömyysvakuutuksen vakuutusmaksu veloitetaan vakuutussopimusta tehtäessä sovitulla tavalla joko yhdessä tai useammassa erässä.


Useassa erässä maksettaessa vakuutusmaksuun tulee prosen tuaalinen korotus. Yrityksen henki- ja työkyvyttömyysvakuutukset ovat voimassa työ- ja vapaa-aikana kaikkialla maailmassa. Vakuutusmaksu kohdistetaan ryhmän työntekijöiden kesken yhtäläisen eläketavoitteen suhteessa. Eläke muodostuu työuran aikana kertyneistä ansioista sekä yrittäjän YEL-vakuutukseensa vahvistetusta työtulosta. Ilmoita vahingosta Meiltä saat asiantuntevaa apua vahingon sattuessa.


Korvauksen hakeminen onnistuu helposti verkkopalvelussa tai puhelimitse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit