keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Avioehto kuolema

Lakipalvelut, neuvontaa, oikeudenkäyntiavustusta sekä asiakirjojen laatimisapua. Jotta avioehto olisi pätevä, on sen täytettävä tiukat laissa säädetyt muotovaatimukset. Se on myös laadittava ja rekisteröitävä avioliiton aikana. Kuolinpesästä omaisuus jaetaan perillisille ja muille omaisuuteen oikeutetuille, kuten testamentinsaajille.


On tietenkin mahdollista, että leski perii puolisonsa ja saa kaiken omaisuuden.

Tässä tilanteessa avioehto ei ole kuitenkaan merkityksetön, joskin sen suurimmat vaikutukset ajoittuvat lesken kuoleman jälkeiseen omaisuuden jakoon. Kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman vuoksi ja kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai näiden jälkeläisiä), voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta. Puolison kuolema tuo surun lisäksi mukanaan monta muuta asiaa, mitkä leski joutuu ottamaan huomioon. Miten käy yhteisten velkojen?


Mikä on lasten asema? Näissä tilanteissa on yleensä isoista rahoista kysymys. Avio-oikeus toteutetaan osituksessa avioliiton päättyessä (avioero tai toisen puolison kuolema ).

Osituksessa puolisolla on oikeus saada puolet kummankin puolison omaisuuden säästöjen yhteenlasketusta arvosta. Osituksessa tehdään omaisuuden tasajako, joka toteutuu siten, että varakkaampi puoliso maksaa tasinkoa vähemmän omistavalle. Tällöin avioehto voidaan rakentaa esimerkiksi siten, että avioerotilanteessa kummallakaan ei ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen, mutta toisen puolison kuollessa molempien avio-oikeus on voimassa normaaliin tapaan. Kaikkien avioparien on suositeltavaa pohtia laativatko he avioehdon vai ei.


Erityisesti jos on perusturvasta kyse, kannattaa tehdä avioehto , Marja Lehtiranta-Räty sanoo. Yksipuolinen avioehto. Tällöin puolisolla A on avio-oikeus puolison B omaisuuteen, mutta puolisolla B ei ole avio-oikeutta puolison A omaisuuteen. Vastaus yksinkö Meillä on avioehto , ei yhteisiä lapsia mutta kummallakin on edellisestä liitosta lapsia.


Suomen lain mukaan aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, ellei muuta ole määrätty. Perimmekö me puolisot toisiltamme mitään jos kuolo korjaa vai estääkö avioehto myös puolison perintöoikeuden yhteiseen omaisuuteen, jota on. Riskejä, joihin avioehdolla voidaan vaikuttaa ja joita sen avulla voidaan yrittää hallita, ovat avioero ja puolison kuolema. Lähtökohta on, että puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen ellei avio-oikeutta ole suljettu pois. Vaikka puolisoilla olisi avio-oikeuden täysin poissulkeva avioehto , saattaa puoliso lain nojalla periä ensin kuolleen lapsettoman puolisonsa.


Perusasioita avioehdosta Avioliitossa olevilla puolisoilla on lähtökohtaisesti ns. Avio-oikeudella ei kuitenkaan ole merkitystä puolisoiden omistussuhteisiin tai sitoumuksiin.

Ositus tarkoittaa, että puolisoiden omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan. Puolisoiden netto-omaisuuksia verrataan toisiinsa ja enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava aviopuoliso joutuu luovuttamaan tasinkoa vähemmän omistavalle. Kuolema ja perukirja.


Palvelemme sinua läheisen kuolemaan ja perunkirjoitukseen liittyvien asiakirjojen rekisteröinnissä ja vahvistamisessa. Avioehto ja omaisuuden ositus. Kun henkilö kuolee, on vainajan omaisuudesta järjestettävä perunkirjoitus kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta.


Perintöverotuksessa verotetaan vainajan kuolinhetkellä perillisille ja testamentinsaajille syntynyt perintöoikeus vainajan omaisuuteen siitä arvosta, joka perittävällä omaisuudella oli vainajan kuollessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit