torstai 15. marraskuuta 2018

Palvelussuhteen purkaminen

Palvelussuhteen purkaminen merkitsee, että virkasuhde päättyy välittömästi ilman irtisanomisaikaa. Työsuhde voi myös purkautua tietyin ehdoin. Mitä virkasuhteen purkaminen tarkoittaa?


Toisin kuin irtisanominen, purkaminen astuu välittömästi voimaan. Milloin virkasuhde voidaan purkaa? Jos virkamiehen virkasuhde puretaan, päättyy virkasuhde heti. Virkasuhteisiin ja työsuhteisiin sovelletaan osittain eri lainsäädäntöä. Viranhaltijoiden palvelussuhteen ehdoista annetaan voimassa olevien säännösten ja virkaehtosopimuksen lisäksi tarpeelliset määräykset virkasäännössä.


Jos olet viranhaltija tai työntekijä, sinun ei tarvitse esittää perusteita tekemällesi koeaikapurulle. Opettajan uuden palvelussuhteen alussa voidaan käyttää koeaikaa. Koeaika tarkoittaa palvelussuhteen alussa olevaa ajanjaksoa, jonka aikana viranhaltija tai työntekijä sekä työnantaja voivat tutustua toisiinsa ja palvelussuhteen toimivuuteen ja tarvittaessa purkaa palvelussuhteen ilman irtisanomisaikaa. Työsuhteen päättymisestä on säädetty työsopimuslaissa.


Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päätetään tavallisesti siten, että joko työntekijä tai työnantaja irtisanoo sen. Työntekijä ei tarvitse erityistä perustetta irtisanoutumiselleen. Virkamiehellä on oikeus pyynnöstä saada asianomaiselta viranomaiselta todistus palvelussuhteen kestoajasta ja tehtävien laadusta (työtodistus). Lisäksi on, jos virkamies sitä pyytää, työtodistuksessa mainittava palvelussuhteen päättymisen syy ja arvolause virkamiehen osoittamasta työtaidosta, ahkeruudesta ja käytöksestä. Kuntatyönantajien verkkosivuilla todetaan, että palvelussuhteen purkaminen on mahdollista ainoastaan erittäin painavasta syystä: Tällaisena syynä voidaan pitää laista tai määräyksistä johtuvien, palvelussuhteeseen olennaisesti kuuluvien velvoitteiden niin vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää palvelussuhteen jatkamista edes.


Tarkka palvelussuhteen päättymishetki riippuu siitä, koska työnantaja saa tiedon eläkepäätöksestä. Pitkäaikainen työkyvyttömyys voi johtaa palvelussuhteen päättymiseen riippumatta siitä, myönnetäänkö työntekijälle tai viranhaltijalle työkyvyttömyyseläke. Joskus työsuhteen voi myös purkaa. Se tarkoittaa, että silloin ei ole irtisanomisaikaa vaan työ loppuu heti. Syyn pitää olla niin vakava, että työnantaja ei enää voi luottaa työntekijään.


Purkamiseen täytyy olla erittäin hyvä syy. Taustalla on aina joukko velvoitteita, jotka pitää osata tuntea ja hoitaa. Viranhaltijan, joka katsoo, että purkaminen tosiasiassa perustuu laissa kiellettyihin epäasianmukaisiin (syrjintä tai muu epäasiallinen peruste) syihin, on esitettävä tätä väitettä tukevaa selvitystä. Jos virkasuhdetta ei pureta koeajan kuluessa, se jatkuu koeajan päätyttyä viranhoitomääräyksen mukaisesti ilman uutta päätöstä.


X:n tekemän pyynnön johdosta korkeakoulu oli 1. Viranhaltijoiden ja työntekijöiden palvelussuhteen ehdoista on määrätty kunnallisissa virka- ja työehto-sopimuksissa. Työsopimuksen purkamisesta luvattoman poissaolon vuoksi on näillä sivuilla oma artikkelinsa. Virka- ja työsuhteen keskeiset erot Virka- ja työsuhde eroavat edelleenkin toisistaan, vaikkakin eroja on pyritty vähentämään. Erot käyvät ilmi oppaan liitteenä olevasta taulukosta. Työsopimus voidaan tehdä kirjallisesti, suullisesti tai sähköisesti.


Työelämä elää jatkuvasti. Varsinkin nyt digitalisoidutaan kovaa vauhtia ja se vaikuttaa väistämättä siihen, miten työtä tehdään. Työnantaja haluaa muuttaa työnkuvaani – onko minun pakko suostua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit