Käsittelemme koulutuksessa uuden työaikalain ja sen muutosten vaikutusta palkkahallintoon. Mitä muutoksia säännöllisen työajan järjestämiseen ja lepoaikoihin on tulossa? Nollatuntisopimus on nyt vaihteleva työaika – mikä muuttui?
Jos työvoimatarve ja työnantajalla tarjolla oleva työn määrä vaihtelevat, voidaan myös jatkossa sopia työvoimatarvetta vastaavasta vaihtelevasta työaikaehdosta. Vaihteleva työaika eli nollatuntisopimus – lait voimaan 1. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. Työministeri Lindström tyytyväinen, SAK pettynyt. Tämän päivän työelämässä puhekielen termi ” nollatuntisopimus ” alkaa olla meille kaikille tuttu.
Laki ei ole tähän asti nollatuntisopimuksia tuntenut, mutta 1. Tuosta päivästä alkaen laki tuntee kyseiset sopimukset vaihtelevan työajan sopimuksina. Kesäkuun alusta tulivat voimaan lakimuutokset, joilla pyrittiin parantamaan nollatuntisopimuksiin liittyviä epäkohtia. Työntekijän oikeus sairausajan palkkaan ja irtisanomisajan palkkaan paranivat aiempaan verrattuna. Viikkotunneiksi saattaa olla määritelty esimerkiksi 0–tuntia. Käsite ei ole Suomessa juridinen, vaan lakikielessä puhutaan vaihtelevan työajan järjestelyistä.
Nollasopimuksia etenkin sosiaalialalla. Tarvittaessa työhön kutsuttavat työntekijät. Vaikka nollatuntisopimuksessa on omat haasteensa, se sopii tiettyihin tilanteisiin hyvin. Se antaa opiskelijoille mahdollisuuden työskennellä tilanteen mukaan ja nollatuntisopimuksia tehdään paljon sesonkiluontoisilla aloilla, kuten matkailualalla. Säännökset nollatuntisopimuksista voimaan 1. Muutokset työsopimuslakiin, työttömyysturvalakiin ja työsuojelun valvontalakiin tulevat voimaan 1. Laeilla parannetaan vaihtelevaa työaikaa noudattavien työntekijöiden asemaa ja pyritään varmistamaan työsuhdeturvaa koskevien säännösten tehokas toteutuminen heidän osaltaan.
Työttömän lyhytkestoinen opiskelu helpottuu. Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jossa työttömän lyhytkestoinen opiskelu helpottuu 1. Kansalaisaloitteella voi vaikuttaa lainsäädäntöön. Sopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva, mutta onko kyseessä työsopimus, siitä ei olla yhtä mieltä työmarkkinoilla.
Niin sanottu nollatuntisopimus on työsopimus, jossa työajaksi on määritelty 0–tuntia. Samanlaisia ovat myös kaikki sen kaltaiset sopimukset, joissa työntekijä on ”tarvittaessa töihin kutsuttava”. Se on yleensä nollasta tunnista työehtosopimuksen mukaiseen enimmäistyöaikaan, esimerkiksi 0–1tuntia ja minuuttia kolmessa viikossa.
Jos teet nollasopimuksen, sinulle siis ei. Työnantaja päättää, kuinka paljon tarjoaa työtä työntekijälle. Työsopimuslakiin, työaikalakiin ja työttömyysturvalakiin tulee 1. Tämä oli noin prosenttia kaikista 15–74-vuotiasta palkansaajista. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry.
Maria Ohisalo nimitti Kirsi Pimiän sisäministeriön kansaliapäälliköksi ohi Suopon päällikön. Valittavan henkilön täytyisi olla jotenkin jo kärkikaartissa kyvykkyyden, johtamisosaamisen, alan tuntemuksen ja kokemuksen puolesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.